И накрая щипка сол: Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре

вторник, 19 април 2016 г.

Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре


Необходими продукти:
заек около 1,500-2кг
сол на вкус(около 1 чл)
1 чл червен пипер
черен пипер на вкус
олио 50-60мл
1 вр. пресен лук или 5-6 сртъка по-едри
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен/по желание/
3 чч вода
3-4 едри моркова
1 чл доматено пюре(или 1 ситно нарязан домат)
1 яйце
1 чч кисело мляко
1/1 чл оцет
за пюрето
1кг картофи
1 жълтък
100мл прясно мляко
сол на вкус
150мл олио

Разфасовайте заека на парчета.Измийте добре.Лука и пресните подправките се почистват и нарязват на по-ситно,а може и на по-едро.В купичка смесвам всички останали подправки-сол,черен пипер и червен пипер и олиото,обърквам добре.Подреждам заека в тавичка и омазвам хубаво всяко парче по отделно със сместа с олиото,ако има остатък изливам в тавичката при заека.Покривам с нарязаните зелении и обърквам добре.Заливам с водата,в която е разбъркано добре доматеното пюре.Ако имате бульон,вместо вода,ще е още по-добре.
Морковите се обелват и се слагат където има място между месото,както са си цели.Ако не обичате ,може да ги пропуснете.Завивам с два листа хартия за печене и алуминиево фолио отгоре.Пробивам една малка дупчица във фолиото и хартията и пека около час в предварително загрята фурна на 220С с фолио и още около половин час на 180С без фолио като го обръщам от време на време ,за да се зачерви хубаво от всички страни.
Разбийте млякото с яйцето,брашното и оцета.Извадете месото от тавичката и на негово място налейте яйцата,като преди това разбъркайте с малко от горещия бульон от заека.Нарежете изпечените моркови в желана от вас форма и размер.Разбъркайте хубаво и върнете месото в тавата.Приберете в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна,може да завиете и с фолио.
Сервирайте с картофено пюре-най му пасва,според мен.
Аз го приготвям така:
Картофите се измиват,обелват,нарязват се на парчета/по-големи/ и пак се измиват.Слагам ги в някоя по-голяма тенджера и заливам с вода да ги покрие.Варя до пълното им омекване,направо до полуразпад :).Ако по време на варенето се образува пяна я махам,защото си оставям част от водата при пасирането.
Готовите сварени картофи се свалят от котлона и се излива водата ,като се оставя съвсем мъничко на дъното от водата,в която са варени.Докато са още горещи се намачкват с преса за картофи и се излива цялото количество олио при тях.Мачкаме с олиото,докато напълно го поемат и пюрето стане гладко и без бучки.Сега е момента да посолим на вкус,като не спираме да пасираме с пресата.Добавяме един суров жълтък,който се сготвя веднага от горещината на картофите./Да не ви притеснява,че е суров!/Щом се разбие добре със жълтъка ,се налива млякото,аз слагам около 100мл,като искам да уточня,че количеството му зависи от това колко искате да е гъсто пюрето,а и от това какво количество картофи имате.Защото от един килограм картофи в обелено състояние се получават различни грамажи.Това зависи от качеството им,а и от това дали ги белите или ги дялате.
Готовия заек сервирайте с пюре и полят обилно със соса.
Много вкусно се получава,опитайте!
Добър апетит!!!

Ако ви остане картофено пюре,може да го оползотворите на франзели,питки със сирене ,крокети или на хляб.


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics