Блог класация И накрая щипка сол: Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре

19.04.2016 г.

Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре



Необходими продукти:
заек около 1,500-2кг
сол на вкус
червен пипер 1чл
черен пипер на вкус
2 връзки пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен/по желание/
1чч бира
2 чч вода
олио 50-60мл
за пюрето
1кг картофи
1 жълтък
100мл прясно мляко
сол на вкус
150мл олио


Разфасовайте заека на парчета.Измийте добре.Лука и пресните подправките се почистват и нарязват на по-ситно,а може и на по-едро.В купичка смесвам всички останали подправки и олиото,обърквам добре.Подреждам заека в тавичка и омазвам хубаво всяко парче по отделно със сместа с олиото,ако има остатък изливам в тавичката при заека.Покривам с нарязаните зелении и заливам с бирата и водата.Завивам с фолио и пека около час в предварително загрята фурна на 220С с фолио и още половин час на 200С без фолио като го обръщам от време на време ,за да се зачерви хубаво от всички страни.Когато е готов,изваждам и оставям да си почине,както се казва.Водата не бива да извира напълно.Така остава сочен и не изсъхва.
Единствено месото около гръбнака се получава по-сухо/според моя вкус/,но това може да се избегне,ако се шпикова с лентички бекон,примерно,а и със сланинка става.Но лично аз пропускам този момент,защото не обичам,дори изчиствам всички тлъстинки на заека около предните бутчета и в коремчето,макар да знам,че така става по-сухо месото.



Сосчето се получава много вкусно,макар и доста воднисто.Ако не обичате така,можете да го сгъстите с 1чл натурално нишесте или с брашно и 2-3 сл вода-разбъркайте,излейте,разбъркайте и върнете във фурната за 2-3-5 минути.Сервирайте с картофено пюре-най му пасва :)
Аз го приготвям така:
Картофите се измиват,обелват,нарязват се на парчета/по-големи/ и пак се измиват.Слагам ги в някоя по-голяма тенджера и заливам с вода да ги покрие.Варя до пълното им омекване,направо до полуразпад :).Ако по време на варенето се образува пяна я махам,защото си оставям част от водата при пасирането.
Готовите сварени картофи се свалят от котлона и се излива водата ,като се оставя съвсем мъничко на дъното от водата,в която са варени.Докато са още горещи се намачкват с преса за картофи и се излива цялото количество олио при тях.Мачкаме с олиото,докато напълно го поемат и пюрето стане гладко и без бучки.Сега е момента да посолим на вкус,като не спираме да пасираме с пресата.Добавяме един суров жълтък,който се сготвя веднага от горещината на картофите./Да не ви притеснява,че е суров!/Щом се разбие добре със жълтъка ,се налива млякото,аз слагам около 100мл,като искам да уточня,че количеството му зависи от това колко искате да е гъсто пюрето,а и от това какво количество картофи имате.Защото от един килограм картофи в обелено състояние се получават различни грамажи.Това зависи от качеството им,а и от това дали ги белите или ги дялате
Към готовото пюре може да добавите /по желание/магданоз или настъргано сирене,кашкавал,ситно нарязан лук-пресен,червен салатен лук-шалот,пресен чесън и мъничко оцет,кисели краставички,каквото ви хрумне и ви е по вкуса.


                                             
                                             


Готовия заек сервирайте с пюре и полят обилно със соса.
Много вкусно се получава,опитайте!
Добър апетит!!!

























































При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics