И накрая щипка сол: Локум в домашни условия-мисията възможна

сряда, 22 април 2015 г.

Локум в домашни условия-мисията възможна




Бях си обещала да намеря рецептата за домашен локум.Търсих,търсих и взех,че намерих не една ,а стотици!
Рецепти за това как да си направиш локум има много.Не е като да няма!
Има и много клипове.Не е като да няма!
Но в голяма част от тях няма подробни обяснения,а само музикален съпровод,или толкова набързо се "случваха" нещата,че е абсурд да разбереш за какво иде реч.
Езиковата бариера също е проблем.Някои неща,колкото и да ги гледаш - не ги разбираш,докато не ти ги обяснят или преведат.
В някои клипове в рецептата им имаше желатин,което е на светлинни години от идеята за истински локум.
А други,с гръмките си заглавия съдържащи думичката"оригинал",съвсем пък нямаха нищо общо с локума.Освен ,че разтягаха локуми на метър!!!Разбрах го,но по трудния начин...
... подведох се от гръмките заглавия и резултата на два пъти бе катастрофа.
Първия път беше почти сполучлив на вкус и на визия,но при последващото съхранение се разтече и се получи една неприятна лигава смес.А при втория ми опит резултата беше като в онзи виц:"Жена,помниш ли рецептата за кекса,ще направим революция в строителството!!!".
Това ми е третия опит,три за щастие :)



ПРОДУКТИ:

Най-лесно за отмерване ще е с една и съща чаша да измерите захарта,нишестето и водата

4 чч вода
4 чч захар
1 1/2 чч  царевично нишесте
1 чл лимонтузу или 2 сл лимонов сок
1/2 кч розова вода/ако нямате и сладко от рози може да се добави/
червена сладкарска боя на върха на ножа или няколко капки от течната

за поръсване нишесте+малко пудра захар или кокосови стърготини

Изберете тенджера с дебело дъно за варене на локума.
От 3 чч вода,захарта и лимонената киселина/сок/ се сварява гъст захарен сироп.Сложете да се вари ,докато захарта се разтопи.
В 1 чч  вода се добавя нишестето и се разбърква добре,за да се разтвори и да няма бучки.Наливаме в захарния сироп и бъркаме енергично,докато се сгъсти.Намаляваме на най-ниска степен котлона и варим за минимум 40 минути като често го разбъркваме и постоянно го наглеждаме.Трябва да прави не много големи мехури.Варим 40 минути,а всяка следваща в повече го прави по-стегнат.Така че ако ще го ползвате за печива /примерно/ може да варите още 10-15-20 минути след изтичането на 40-те минути.
Готовия локум се сваля от котлона и се добавя розовата вода/или друг аромат/ и боята.Ако ползвате боя на прах може да я разтворите в розовата вода.Разбърквате енергично,за да се смеси и разнесе навсякъде боята и аромата.
Подготвяме си съда,в който ще се охлажда локума.Може да ползвате силиконова форма или тавичка застлана с намазнена хартия.Отгоре локума се поръсва с НИШЕСТЕ.Няма пудра захар!И точно това е както се казва ключа за бараката!!!Именно нишестето спомага за правилното съхранение на локума.
Така подготвен локума се оставя са се охлади и да престои във формата за 3-4-5 часа.Колкото повече,толкова по-добре.
Когато се охлади и стегне се нарязва с остър нож,намазан с краве масло и отново се овалва в нишесте.Нишестето поема от влагата на локума и се овкусява от самия локум,затова когато опитаме локум ни се струва,че е посипан с пудра захар.Разбира се,може да посипете с пудра захар ,но когато го приберете в кутия за съхранение ,трябва задължително да поръсите обилно с нишесте.Именно нишестето е ключа към добрия вкус,вид и правилно съхранение на локума.
Готовия локум съхранявайте в кутия застлана с хартия,обилно посипана с нишесте,върху локума още нишесте.Между всеки пласт локум нека има хартия и нишесте.И задължително на стайна температура ,в някой шкаф,но не и в хладилника,тъй като там овлажнява и се разтопява.

Ето в няколко снимки как изглеждат нещата по време на приготвянето на локума.

По време на варенето променя цвета си към бледо жълто.




Така изглеждат мехурите ,които се образуват при варенето на най-ниската степен на котлона.Разбъркваме през две-три минути.







Оцветен изглежда много красиво!На този етап могат да се добавят ядки.
В тавичка застлана с намазнена хартия.
Посипан обилно с пресято нишесте.

Да си поговорим пак за рецептите и клипчетата в интернет.В доста от тях продуктите,количествата и съотношението им са правилно посочени.
В някои първо се сварява сиропа,след това нишестето се сварява отделно и към него на части се добавя сиропа.
В други рецепти всичко се вари наведнъж.
Тези с желатина няма да ги коментирам.
На този етап стигайки до варенето на локума една голяма част от рецептите в интернет "издишат",защото последващото продължително варене на бавен огън за около  40 минути до час е пропуснато в описанието.
Колко захар изхабих по тази линия,доверяваки се на гръмки заглавия, не ми се ще да кажа,да ме пита някой за какво ми е да си правя локум като струва левче на магазина.
Обаче НЕ,веднъж навита пружинка не се развива,докато не стане каквото и както съм го замислила.
Навих си на ината и имам вече домашен локум.
Най-сетне,бих допълнила!
От тук на сетне оставям на Вас да решите как да го оползотворите дали в някой сладкиш,сладки или просто така...Който и вариант да изберете все ще е сладко,а като си го направиш сам е по-сладко даже.

В заключение ще кажа,че въпреки хамалогията,беше лесно и си заслужаваше,макар още да ме е яд за похабената захар.Е,малко ...







Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics