И накрая щипка сол: Тесто за всичко и няколко идейки с него ☺

сряда, 1 април 2015 г.

Тесто за всичко и няколко идейки с него ☺


ПРОДУКТИ:
250 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
100мл хладка вода
100мл олио
1 ч л сол
1 с л захар
1 бр суха мая
1 кг брашно+около
100гр за доизмесване
1/2 чл сода бикарбонат или пакетче бакпулвер
1 чл оцет/лим.сок/
2 яйца

Тестото се замесва като в топлото прясно мляко добавяме захарта и маята ,а също и няколко лъжици брашно.Оставяме настрана да се надигне маята.Содата се гаси в оцета и се добавя към киселото мляко.В подходящ съд пресяваме брашното и сипваме киселото мляко,яйцата,солта,олиото,хладката вода и маята.Замесваме меко,еластично тесто,което не лепне по ръцете.
Намазняваме един плик и слагаме тестото в него,прибираме в хладилника,ако няма да го ползваме веднага.Издържа около три дни така.Някои казват,че издържа цяла седмица,но на мен не ми се вярва да е така,а и не ми е оставало толкова за дълго,за да знам със сигурност.По принцип на третия ден имам останало съвсем мъничко количество и не винаги съм доволна от резултата ,както в първите два дни.
В Интернет това тесто от известно време стана популярно като "лудо тесто",а преди това си го знаехме от поне 15-20 години като "тесто за пици и мекици" или "тесто от хладилника".А иначе рецептата е от книгата "Соленки,сладки,кремове" на Добрина Велкова изд.Земиздат 1988г стр.177.
Но от него стават далеч не само пици и мекици или пък тутманици,може да се ползва почти за всякакви закуски,питки,кифлички,хлябове,милинки,пърленки,а дори и за сладки неща .

Кокосови спирали/от първата снимка/↑

рецепта за 12 броя

1/4 от готовото тесто
4 сл захар
50 гр меко краве масло
2 сл пудра захар
4 сл кокосово стърготини
ванилия

Тестото се изважда от хладилника и се оставя да се отпусне.
Разделяме на осем еднакви по големина топчета.Оставяме ги за десетина минути да се отпуснат.
Смесваме мекото масло с пудрата захар и ванилията.
Разточваме всяко топче на колкото е възможно по-тънка кора.Намазваме я с маслото.Нареждаме ги една върху друга корите като между тях мажем с масло.Последната не се намазва,завиваме с кърпа и оставяме за втасва за 25-30 минути.
Когато втасат,разточваме отново всички кори заедно.Намазваме с масло,поръсваме с половината от кристалната захар и кокосовите стърготини.Притиснете захарта и кокосовите стърготини с ръце към тестото.Сгънете кората на плик.Разточете отново внимателно на тънка кора,отново намажете с масло,захар и кокосови стърготини.
Навийте на руло и нарежете на 12 еднакви по големина рулца,долу-горе по 1,5 см.
Поставете ги във формата за мъфини и оставете за 30 минути да втасват.
Печем в предварително загрята на 170С фурна до приятен карамелен цвят.




Питки с Пармезан/Грана падано↑

1/4 от готовото тесто
50 гр меко краве масло
30 гр настърган пармезан/грана падано

Разточете,намажете с маслото,поръсете пармезана.Сгънете,разточете отново,навийте на руло и нарежете на рулца.Втасва 30 минути.Печем в предварително загрята фурна на 180С до розова коричка.


Софийски банички↑

Не знам дали има точно такава рецепта в оригинал,но в закусвалните в моя град се предлагат такива закуски и са много вкусни.Представляват питки със сирене ,поръсени с кашкавал.Когато си много гладен не питаш как или защо се наричат така,а хапваш с апетит.

Ще ви трябват масло,кашкавал,краве сирене,едно яйце за намазване.
Тестото се разточва на не много тънка кора,намазваме с масло.Посипва се обилно със сирене.Прегъва се на три и отново се разточва.Отново поръсваме със сирене и сгъваме.Разточваме и прегъваме пак на три.ако се е разпокъсало и сиренето излиза,това изобщо не е фатално.Нарежете на еднакви по големина парчета и подредете в намазнена тавичка да втасват.Когато са готови се намазват с разбитото яце и се поръсват с кашкавала.
Печем в предварително загрята на 180С фурна докато се надуят добре и кашкавала се запече апетитно.

Кренвиршки↓

За тях няма кой знае какво да се пише като рецепта.Просто всеки кренвирш е завит в лента от тесто.Втасват 30 минути,мажем с яйце,сусам по желание и печем в предварително загрята фурна на 180С , докато се надуят добре и се зачервят апетитно.


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics