И накрая щипка сол: Магдус/Makdous

петък, 25 октомври 2019 г.

Магдус/Makdous



Магдус / е арабски специалитет от пълнени с орехи и чушки патладжани в зехтин.
За пръв път за магдус разбрах от участието на Георги Милков в предаването "Черешката на тортата".Потърсих информация,рецепта или място,от което да си купя готов,но не открих веднага.Или поне не достатъчно подробна информация как се прави,а местата,от които можех да си купя , нямаха в момента наличен.Търсенето отново продължи в посока издирване на рецепта.В You tube намерих няколко клипа,в които всичко около приготовлението е нагледно обяснено.Но въпреки това все имах чувството,че има нещо пропуснато,нещо важно,което е забравено да се каже или просто езиковата бариера беше причината да ми убягват важни детайли от процеса.
Изгледах доста от тях,бих казала,че доста повече от колкото беше необходимо,но пък само така можех да съм сигурна,че знам какво правя.Въоръжена с желание и любопитство,започнах търсенето на подходящия патладжан.Е,толкова малки патладжани няма по пазарите.Дори и най-дребните са големи за точно тази рецепта.Дори бях решила да го приготвя с нарязан на кръгчета патладжан и да редувам пластове патладжан и плънка.До момента ,в който свекърва ми ми донесе едни върхарчета,за които казваше,че за нищо не ставали.Не стават ли?!Стават и още как!!!
Както се казва"Когато Мохамед не отива при планината,планината отива при Мохамед."Аз ги търсих ,търсих,а накрая те сами ме откриха,та нямаше начин да няма начин да не направя магдус.
От всичко изгледано и прочетено си сглобих рецепта.За да съм сигурна,че съм успяла и с чиста съвест да публикувам рецептата,си поръчах,все пак, от един арабски магазин магдус,за да сравня.
Следва минутка за реклама!
Стана!!!
Вкусът е леко кисел и не прилича на нищо,което съм опитвала.Моят магдус е малко по-мек от този от магазина,но смятам,че това се дължи на различния сорт патладжани.Подходящия сорт патладжани за тази рецепта е този на снимката - виж тук.



Необходими продукти:
1 кг дребни патладжан
Най-добре да са от светлолилавите или бели патладжани,но ако няма -каквито има също ще станат.
120 г орехи
3-4 скилидки чесън
2-3 средни червени чушки
2 сушени чушки
1 сл червен пипер
сол
олио и зехтин

Изберете най-малки по размер патладжани и ги почистете от зелената част и дръжката.
След като ги измиете,се слагат във вряща вода (5-6 литра със 100 гр сол,добавена след завиране на водата )за около 10 мин. Варим, докато при пипане се усеща, че са омекнали. Не бива да се преваряват!
След като ги извадите с решетъчна лъжица,ги прехвърляте в съд със студена вода . Като се охладят,подсушаваме и всеки един цепваме от страни. В разреза се поставя щипка - две сол и патладжанът се нарежда в тава с разреза надолу, за да се изцеди горчивата вода. Отгоре се притискат с тежест. Оставят се за 24 часа на хладно да се отцедят. Ако не са отцедени добре, отцеждането продължава,докато няма какво да капе от тях.
Когато патладжанчетата са добре отцедени се приготвя плънката.Ситно нарязаните червени чушки,смлените сухи чушки, може да се добавят и люти чушки за по-пикантен вкус,се смесват с натрошените на не много ситно орехи, накълцания на ситно чесън и 1 чл сол. Плънката също се оставя да се отцежда от излишната течност.Към отцедената плънка добавяме червения пипер и разбъркваме добре.
Патладжанчетата се пълнят откъм разреза, след което се нареждат в тава и се оставят отново за около 7-8 часа да се изцедят. След това се нареждат в буркан,като се натъпкват добре,но без да се мачкат.Обръщаме буркана с дъното нагоре и отцеждаме още веднъж,ако има някаква течност да се отстрани.Ако не са отцедени добре, може да се развалят от влагата. Затова отцеждането се прилага няколко пъти.
 Добре отцедените напълнени патладжанчета заливаме с  олио,като се стараем да достигне навсякъде и доливаме със зехтин, докато бъдат напълно покрити.А може зехтина и олиото предварително да се смесят.Затваряме с капачка и прибираме на сухо и прохладно място. След около седмица е готов за консумация.
Ако нямате дребни патладжанчета ,смятам че с нарязан на колелца патладжан също би се получило добре.А ако не ви се занимава,може да си купите или поръчате от някой арабски магазин.Но този вкус задължително трябва да се опита!


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

2 мнения:

Unknown каза...

Невероятна рецепта. Търсих я по целият интернет и накрая --ЕТО. Мога смело да кажа , че който не е опитвал подобни пълнени патлажанчета , просто не е опитал 13то чудо на света. РЕСПЕКТ на авторката за положения труд за публикуването на тази рецепта !

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Много ви благодаря за милия коментар,макар и анонимен!За щастие магдус вече може да се намери във всеки магазин с арабски стоки,а рецептата винаги ще бъде тук за ентусиасти като вас и мен!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics