вторник, 12 юли 2016 г.
Адаптирано от тук
Това е просто гениално!Не,всъщност не е гениално-нормално е и най-вече е истинско.Такава трябва да е сметаната в магазините.Обаче не е и всички ние го знаем много добре.
Доста трудна задача е да се намери истинска сметана в магазинната мрежа.Особено ако живееш в малък град като моя,в които няма магазини от големи вериги,а в най-добре заредените магазини се намират само продукти със състав вода, растителни мазнини, захар, млечни протеини, сол, аромати.В най-добрия случай в състава има и сухо мляко.
Но дотук с пакетчетата - приключих!След като видях тази рецепта ,смятам повече да не купувам "сметана" в пакетчета.Така приготвена в домашни условия е хем по-истинска/следователно е и здравословна/,хем е с по-ниска цена.Колко по-ниска-почти на половина,че и по-малко.Всъщност зависи от цената на маслото.
Но за пример бих казала,че количеството от почти 450-500мл е приблизително колкото цената от 200мл в магазина.Звучи супер,нали?
Необходими продукти:
Прясно мляко
краве масло истинско-не маргарин или някакъв продукт за мазане,в който маслото е само съставка - само висококачествено масло (най-малко 72%)
Ако искате да направите сметана с 33-35% масленост, вземете мляко и масло в равни количества +/- 10 грама .
За сметана с 25% масленост ще ви трябват 500 гр мляко и 280 гр масло.
За сметана с 15% масленост - 630 гр мляко и 175 гр масло.
Разбира се количествата могат да се намаляват или увеличават,както и не е задължително или фатално,ако пропорцията не е спазена.Но разбира се това ще се отрази на крайния резултат.Ако искате сметана за разбиване спазването на пропорцията на продуктите е от съществено значение.По-надолу в публикацията можете да откриете какво трябва да е съотношението мляко-масло според различните проценти масленост.
Как да я направим ,следвайте стъпките.
Определете количеството на маслото. |
Определете количеството на млякото. Сложете ги на котлона да се стопи маслото без да ври бурно или да кипи. |
Изсипете в блендера. |
Разбивайте на висока скорост до хомогенност или около 10 минути. |
Пресипете в подходящ съд и оставете да се охлади напълно на стайна температура. |
Приберете в хладилника за една нощ или до 24 часа. |
След престоя в хладилника е готова за употреба. |
Ако искате да я разбиете,налейте в купа и разбийте с миксера. |
Готова е!!! |
За сметана приблизително 30% са необходими 100г краве масло според процента масленост и количеството мляко в грамове от таблицата:
Масленост | мляко 1,5% | мляко 2,0% | мляко 2,5% | мляко 3,0% | мляко 3,6% |
масло 60% | 105 | 107 | 109 | 111 | 113 |
масло 72,5% | 149 | 152 | 155 | 157 | 160 |
масло 82,5% | 184 | 187 | 191 | 194 | 198 |
За сметана приблизително 35% са необходими 100г краве масло според процента масленост и количеството мляко в грамове от таблицата:
Масленост | мляко 1,5% | мляко 2,0% | мляко 2,5% | мляко 3,0% | мляко 3,6% |
масло 60% | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 |
масло 72,5% | 112 | 114 | 115 | 117 | 119 |
масло 82,5% | 142 | 144 | 146 | 148 | 151 |
Например: за да получите сметана 35% са необходими 100г краве масло 72,5% и 115г прясно мляко 2,5% масленост.
При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
УouТube
Коментари
"И накрая щипка сол" препоръчва ...
|
|
|
|
|
|
|
|
агнешко месо
(1)
Азия
(8)
аламинути
(33)
алкохолни
(13)
арабски
(2)
баници
(16)
барбекю-скара-грил
(4)
без глутен
(5)
без печене
(1)
без яйца
(8)
бешамел
(4)
бисквити
(29)
бишкоти
(7)
бонбони
(5)
брауни
(2)
букли
(3)
булгур
(2)
бутер тесто
(6)
българска кухня
(15)
гости
(2)
гофрети
(2)
грис
(1)
гръцка кухня
(1)
десерти
(87)
дребни сладки
(7)
дреболии
(3)
дъска за рязане
(1)
експерименти
(27)
желе
(1)
за гости
(22)
заек
(4)
закуски
(63)
здравословно/диетично
(9)
зеленчукови
(58)
зимнина
(11)
Испания
(2)
италианска кухня
(3)
какао
(11)
калмари
(1)
картофи
(11)
кафе
(7)
кейкпопс
(1)
кексове
(16)
кексчета
(5)
кето рецепти
(2)
кисело мляко
(4)
кифлички
(4)
козунак
(5)
кокос
(9)
коктейли
(9)
колбас
(10)
Коледа
(1)
крем
(37)
крокети
(2)
кулинарни книги
(25)
кухненска дъска
(1)
кучешки бисквитки
(2)
кюфтета
(5)
лозови листа
(1)
локум
(3)
майонеза
(13)
макарони-паста
(5)
мармалад
(1)
мед
(1)
меденки
(1)
мезета
(20)
миди
(1)
милинки
(4)
млечни
(66)
мляно месо
(15)
моето бебе и аз
(1)
морски дарове
(1)
мултикукър
(3)
мус
(2)
мусака
(1)
на фурна
(28)
наденица
(4)
напитки
(17)
направи си сам
(41)
нещо набързо
(49)
нудли
(1)
ориз
(14)
основни
(58)
от кулинарни книги и списания
(4)
паеля
(1)
палачинки
(8)
парено тесто
(1)
пастети
(5)
песто
(2)
пилешки крилца
(2)
питки
(11)
пица
(5)
плодови
(79)
полезно
(2)
постни
(1)
предястия
(11)
претцел
(1)
продуктово позициониране
(1)
разни
(4)
разядки
(15)
риба
(4)
руло
(6)
рулца от раци
(1)
руски рецепти
(5)
салати
(12)
сандвичи
(8)
сарми
(1)
сач
(1)
свежо
(56)
свинско месо
(14)
сирене
(26)
сироп
(1)
сиропирани
(3)
скара
(2)
сладки
(15)
сладкиши
(9)
сладко
(8)
сладолед
(14)
сметана
(2)
соленки
(2)
сосове
(12)
супи
(9)
сушени домати
(4)
тестени
(71)
тесто
(40)
торти
(34)
турска кухня
(5)
туршии
(3)
френска кухня
(1)
хитрости
(20)
хлебопекарна
(31)
хляб
(22)
хоби
(2)
чийзкейк
(8)
шоколад
(41)
щтрудел
(1)
ядки
(19)
яйца
(47)
ястия с гъби
(9)
ястия с пиле
(26)
Jamie Oliver
(2)
olympus
(2)
SO into FOOD
(13)
0 мнения:
Публикуване на коментар
Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!