И накрая щипка сол: Paprika u pavlaci/Чушки със сметана

четвъртък, 16 август 2018 г.

Paprika u pavlaci/Чушки със сметана











Необходими продукти:
500 гр чушки сорт Сомборка/люти жълти камбички
800 гр заквасена сметана
400 гр прясно сирене/крема сирене
вода и сол
на 1 литър вода 100 гр сол /или по 10 гр сол на 100 мл вода/


 Paprika u pavlaci/Чушки със сметана е типична сръбска разядка,но в никакъв случай това не е най-автентичната рецепта.Ако искате да опитате истинския автентичен вкус на тази разядка,ще трябва да пътувате до Сърбия или в краен случай да си купите от разфасовките по 400/800 гр или насипна от големите вериги за хранителни стоки.
 Защо е това уточнение?Преди време гледах в едно предаване как Рудолф ван Веен приготвя миш-маш по българска рецепта и българска салата с домати и краставици.Вече бях стиснала ръцете в юмруци,когато той каза:"Ако имате няколко свободни дни,купете си билет за България,за да опитате истинския вкус на тези ястия!",та се успокоих.И дадох си сметка защо световно известни готвачи като Джейми Оливър,например,всеки път презентирайки рецептите,които ни предлагат,споменават :"Това е моята версия на ...!" или "...през моя поглед...".Заради такива "малки юмручета" готови да избухнат в социалните мрежи.Вероятно си спомняте колко проблеми си имаше с негов вариант на паеля,заради която се наложи да се обяснява в толкова интервюта.
 А сега на чист български език ще си го кажа сама - Шшт,алоо,къде е Джейми,къде е Рудолф , къде си ти?В своя защита ще кажа,че просто не бих искала да предизвикам подобни емоции с експеримента си върху тази разядка,а останалите,които са ОК с това,могат също да си я направят в такъв компромисен вариант.
 За целта ще ви трябват чушките от сорта Сомборка.Представляват люта жълта полукамба. Чушките Сомборка,които по нашите пазари обаче не се срещат.Затова избрах тези/на снимката/ малки жълти чушленца,които в повечето случаи не са от най-лютивите.Но сред тях винаги-винаги има една-две , дето да ти запалят небцето,стомаха...предлагам да не продължавам...
 Чушките се почистват от семенцата и дръжките и се слагат в подходящ съд -буркан,кутия.Заливат се с водата.Трябва да измерите количеството вода,което ще поеме съда,за да може да се прецени точно колко сол да се добави.Ако е 400 мл вода ,добавете 40 гр сол.А може предварително да се разтвори солта във водата 1л/100гр и просто да се налее необходимото количество.Затваряме съда с капак и го слагаме някъде на припек за 24ч.И всеки път ,когато минем покрай него го обръщаме  и раздрусваме.
 На следващия ден , когато вече чушлетата са омекнали,смесваме прясното сирене със сметаната.Изцеждаме чушките от водата и ги напълваме със млечната смес.
На дъното на кутията намазваме от сметаната редим от напълнените чушки,измазваме реда със сметана и редим нов.Така,докато свършат.Завършваме с дебел пласт от сметаната.Затваряме кутията и прибираме в хладилника за още 24 ч.
 Готовите чушлета могат да се съхраняват в хладилника до една седмица.
Добър апетит!!!

P.S.:Мисля си,че мааалко чесън във сметаната ще им се отрази много добре.Следващия път!

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics