И накрая щипка сол: Paprika u pavlaci/Чушки със сметана

четвъртък, 16 август 2018 г.

Paprika u pavlaci/Чушки със сметана











Необходими продукти:
500 гр чушки сорт Сомборка/люти жълти камбички
800 гр заквасена сметана
400 гр прясно сирене/крема сирене
вода и сол
на 1 литър вода 100 гр сол /или по 10 гр сол на 100 мл вода/


 Paprika u pavlaci/Чушки със сметана е типична сръбска разядка,но в никакъв случай това не е най-автентичната рецепта.Ако искате да опитате истинския автентичен вкус на тази разядка,ще трябва да пътувате до Сърбия или в краен случай да си купите от разфасовките по 400/800 гр или насипна от големите вериги за хранителни стоки.
 Защо е това уточнение?Преди време гледах в едно предаване как Рудолф ван Веен приготвя миш-маш по българска рецепта и българска салата с домати и краставици.Вече бях стиснала ръцете в юмруци,когато той каза:"Ако имате няколко свободни дни,купете си билет за България,за да опитате истинския вкус на тези ястия!",та се успокоих.И дадох си сметка защо световно известни готвачи като Джейми Оливър,например,всеки път презентирайки рецептите,които ни предлагат,споменават :"Това е моята версия на ...!" или "...през моя поглед...".Заради такива "малки юмручета" готови да избухнат в социалните мрежи.Вероятно си спомняте колко проблеми си имаше с негов вариант на паеля,заради която се наложи да се обяснява в толкова интервюта.
 А сега на чист български език ще си го кажа сама - Шшт,алоо,къде е Джейми,къде е Рудолф , къде си ти?В своя защита ще кажа,че просто не бих искала да предизвикам подобни емоции с експеримента си върху тази разядка,а останалите,които са ОК с това,могат също да си я направят в такъв компромисен вариант.
 За целта ще ви трябват чушките от сорта Сомборка.Представляват люта жълта полукамба. Чушките Сомборка,които по нашите пазари обаче не се срещат.Затова избрах тези/на снимката/ малки жълти чушленца,които в повечето случаи не са от най-лютивите.Но сред тях винаги-винаги има една-две , дето да ти запалят небцето,стомаха...предлагам да не продължавам...
 Чушките се почистват от семенцата и дръжките и се слагат в подходящ съд -буркан,кутия.Заливат се с водата.Трябва да измерите количеството вода,което ще поеме съда,за да може да се прецени точно колко сол да се добави.Ако е 400 мл вода ,добавете 40 гр сол.А може предварително да се разтвори солта във водата 1л/100гр и просто да се налее необходимото количество.Затваряме съда с капак и го слагаме някъде на припек за 24ч.И всеки път ,когато минем покрай него го обръщаме  и раздрусваме.
 На следващия ден , когато вече чушлетата са омекнали,смесваме прясното сирене със сметаната.Изцеждаме чушките от водата и ги напълваме със млечната смес.
На дъното на кутията намазваме от сметаната редим от напълнените чушки,измазваме реда със сметана и редим нов.Така,докато свършат.Завършваме с дебел пласт от сметаната.Затваряме кутията и прибираме в хладилника за още 24 ч.
 Готовите чушлета могат да се съхраняват в хладилника до една седмица.
Добър апетит!!!

P.S.:Мисля си,че мааалко чесън във сметаната ще им се отрази много добре.Следващия път!

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

                          Instagram


Коментари

десерти (86) тестени (81) закуски (68) млечни (68) плодови (62) нещо набързо (58) основни (57) яйца (57) свежо (56) зеленчукови (55) кулинарни книги (48) шоколад (45) направи си сам (41) хлебопекарна (39) ястия с пиле (37) торти (35) аламинути (33) крем (32) тесто (32) за гости (30) бисквити (29) експерименти (25) хитрости (25) сирене (24) хляб (24) ядки (20) кексове (17) баници (16) мезета (16) мляно месо (16) на фурна (16) сладки (15) българска кухня (14) майонеза (14) SO into FOOD (13) салати (13) сосове (13) супи (13) какао (12) картофи (12) колбас (12) напитки (12) разядки (12) ориз (11) свинско месо (11) алкохолни (10) предястия (10) сладолед (10) питки (9) здравословно/диетично (8) пица (8) ястия с гъби (8) кокос (7) разни (7) сандвичи (7) чийзкейк (7) бешамел (6) бишкоти (6) бутер тесто (6) заек (6) зимнина (6) кифлички (6) коктейли (6) кюфтета (6) от кулинарни книги и списания (6) Азия (5) без яйца (5) бонбони (5) кексчета (5) пастети (5) руло (5) хоби (5) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) кафе (4) макарони-паста (4) милинки (4) палачинки (4) сушени домати (4) Jamie Oliver (3) букли (3) гости (3) дреболии (3) козунак (3) мултикукър (3) сач (3) сиропирани (3) сладко (3) брауни (2) гофрети (2) кейкпопс (2) кето рецепти (2) кисело мляко (2) кучешки бисквитки (2) локум (2) песто (2) полезно (2) скара (2) сметана (2) соленки (2) турска кухня (2) туршии (2) oplympus (1) булгур (1) гювечета (1) дребни сладки (1) дъска за рязане (1) желе (1) кухненска дъска (1) моето бебе и аз (1) мус (1) наденица (1) нудли (1) парено тесто (1) претцел (1) продуктово позициониране (1) риба (1) рулца от раци (1) сироп (1) сладкиши (1) щтрудел (1)
 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация