И накрая щипка сол: Да си изберем дъска за рязане- плюсове и минуси

четвъртък, 30 август 2018 г.

Да си изберем дъска за рязане- плюсове и минуси

Да си запален кулинарен ентусиаст си има своите плюсове и минуси.
Скоро след като си открил колко много обичаш да приготвяш храната си сам,да готвиш,бъркаш и твориш,откриваш един голям плюс...
...в теглото си.Шегувам се!
Хм,или май не се шегувам.
Но!Винаги има "но"!!!Но това са поправими неща/ако имаш волята да го направиш/ и след първоначалния шок,откриваш колко си се пристрастил към онова усещане да даряваш наслада и удоволствие на всички около себе си, да чуваш :"Същите ги правеше и баба ми !" или "В един виетнамски ресторант си поръчахме от това,но твоето е по-вкусно!".А понякога едно "Мммм!"казва всичко...
Ако сте запален кулинарен ентусиаст,неизменно сте стигнали по свой път до истината,че с прости и качествени съставки,ястията ви се получават по-вкусни и здравословни.
Всеки,вярвам,се стреми да осигури най-доброто за семейството и децата си.И колкото повече започваме да обръщаме внимание какво и как поднасяме на трапезата си,толкова по-често се замисляме и за всички онези необходими пособия,които улесняват работата ни в кухнята.И докато някои от тях са продукт на непрестанно развиващите се технологии,има неща,които никое нововъведение не успя да измести - ножа и дъската за рязане.
Каквито и колкото и уреди за рязане,нарязване,наситняваме,белене,накълцване да притежавате,едва ли ползвате всички и едва ли бихте се отказали от ножа си , а той почти винаги върви в комплект с дъската за рязане.
Днес точно за нея иде реч в следващите редове.
От едно известно време съм на вълна проучване - колко дъски ми трябват,какви да бъдат,от какъв материал,колко големи,от къде да ги купя,често ли да ги сменям,на какво да обърна внимание в избора си и какво се предлага в търговската мрежа.Все въпроси, на които / за себе си !/ открих отговора.
Дъска за рязане може би не е най-важният инструмент в кухнята, но без нея приготвянето на храната е трудно или по-правилно би било да кажа затруднено.Виждала съм как продуктите се нарязват директно върху кухненския плот.Това най-малкото е нехигиенично,да не споменавам и факта,че не всяка повърхност е подходяща за рязане.
Във всяка кухня има поне една дъска.Но дали една е достатъчна?
За удобство,практичност и хигиена е разумно да се ползват поне три различни дъски. Първата - за хлебни изделия, втората - за рязане на сурови риба и месо, третата - за зеленчуци, плодове, сирена, колбаси и други готови продукти. В идеалния случай, разбира се, е по-добре да работите с риба на отделна дъска, както и да имате малка дъска за лук и чесън и отделно за тестени изделия.
Има още една причина, поради която е препоръчително да имате няколко дъски за кухня. Ако миризмите на различни продукти са смесени, тогава вкусът и ароматът на приготвеното ястие могат да пострадат . Съгласете, че сиренето с аромат на риба или плод, които мирише на чесън, е малко вероятно да предизвика апетит. Можете, разбира се, да измиете дъската за рязане с парче лимон или да я изплакнете с оцет, но най-доброто решение би било да купите няколко дъски за различните продукти.
От какъв материал?
Вариантите са пластмаса,бамбук,дърво,стъкло,мрамор.
Има толкова много информация в днешно време,човек се обърква и не знае на коя да се довери.Прочетох доста статии из сайтове и сайтчета и,честно казано,във всяка се изтъкват предимствата на продукта,които се рекламира .
Ще си позволя да споделя своето мнение с уговорката,че не държа да се съгласите с мен на 100% ,но държа да отчете факта,че следващите редове са продиктувани от моите предпочитания,вкусове и разбирания.
Стъклото и мрамора при мен отпадат още на първо четене.
Мрамора е красив!!!Толкова красив!Всичко направено от мрамор изглежда някак стабилно и е такова - стабилно и издържливо.Освен това гладката му повърхност предполага лесно почистване. Незаменим в работата с шоколад или да разточиш маслено тесто,но за рязане не си го представям.Най-малкото,защото е толкова красив,че не ми се иска да го съсипвам с резки от ножа.Както и обратното е в пълна сила.Мрамора ще съсипе ножа ви със завидна скорост.Да не забравяме и че предметите изработени от мрамор са доста тежки.Една дъска с размер 20/30 см тежи около 2 кг,което би създало допълнителни неудобства .
Стъклените дъски са изработени от специално закалено стъкло и имат своите предимства и качества,които не са за пренебрегване като лесното почистване ,но имат и недостатъци,които в моя случай взимат превес при избора ми.Това са бързото затъпяването на ножовете, хлъзгането на храната и понякога неприятния звук от допира на ножа по стъклото,както и възможността да се счупи при евентуално изтърване.О,да не забравяме и дизайна им,споменавам го на последно място ,но за мен и това е определящо.Ако намирам нещо за грозно или откровен кич,колкото и предимства да има,няма как да го купя.Визирам една широко рекламирана кухненска стъклена дъска с дизайн на таблет.Това определено не е моето.
Пластмасата е още един материал,хвален и рекламиран като най-хигиеничен и подходящ за употреба в домакинството.Но дали е така?
Може би в началото,докато е нова и все още не е изпъстрена с резки от ножа,в които се задържат нечистотии,с които дори и миялната не винаги успява да се справи.Освен това при пластмасата има един парадокс , който определено ме смущава.От една страна постоянно ни убеждават колко вредна е пластмасата , какви и колко вредни вещества отделя при по-продължителна употреба, а от друга страна се рекламира като най-подходяща ,лесна за поддръжка и почистване.Не знам.Лично аз бих предпочела да инвестирам парите си в нещо,което не се налага да изхвърлям на всеки 2-3 месеца.Освен това няма как да сложиш горещ съд върху пластмасова дъска.Тук мрамора и стъклото печелят точка ;).И понеже всяко правило си има изключения , веднага се сещам за професионалните пластмасови дъски,които определено си тежат на мястото и всяка стотинка вложена в тях си струва.Те пък от друга стана дали биха били практички при ежедневна употреба в домашни условия?
Бамбук!!!Какви чудеса правят китайците от бамбук,та една дъска за рязане ли няма да направят.И правят,правят,правят ... обаче какви,какви,какви???Всеки път като вляза в магазин от типа всичко по левче и посегна към бамбуковите дъски , защото когато са нови са толкова красиви,си казвам:"Какво толкова,аз няма да си говоря с нея,ще я ползвам по предназначение или за подложка,или да наредя някакви мезенца,или пък ще я снимам/кулинарен блог е това,нали,все пак!/ .И всеки път след известна употреба, като се разпадне на съставните си части,започвам да филoсофствам на тема качество. Май трябва да забравя за тези магазинчета.
Но няма да си кривя душата и ще си призная,че определено харесвам бамбука.Въпреки твърдостта му , заради която точилото за ножове трябва да се намира винаги в близост до дъската.
Харесвам естествения,естетичен и красив вид на изделията от бамбук.Може би защото много ми напомнят на дърво,макар бамбука да е всъщност трева.Но най-вече харесвам цената им.Разбира се,има изключения.Не бива да се заблуждаваме-няма как да получиш качество на ниска цена.
И тук идва въпроса-ако съм склонна да вложа известна сума в нещо качествено,какво бих избрала бамбук или дърво?
Стана ясно,предполагам,че бих избрала дърво.Макар да го споменах само веднъж,но пък за сметка на това пък изтъкнах само отрицателните страни на всички други възможни материали ;)
За производството на дъски се използват различни материали,вече споменати, но най-популярно си остава дървото.
Основното предимство на дъските за рязане от дърво е това , че в производството им не се налага използването химични реактиви или други вещества,които могат да са опасни в различна степен за здравето ни.Правят се от естествен материал-дърво,което гарантира тяхната безопасност и безвредност.Друго важно нещо,което трябва да се спомене е , че качествената кухненска дъска е трябва да е направена качествен материал, слепен с titebond III - едно от най-добрите водоустойчиви и food safety лепила, препоръчани специално за кухненски дъски. И да е импрегнирана няколко пъти със специално минерално масло за кухненски дъски .
ДА!!!Пристрастна съм,признавам!!!Но няма как да е иначе,влюбена съм красивите шарки,извивки и естествения аромат на дървото.Дори и в масово производство всяко изделие е уникат,заради уникалния рисунък и шарка на дървото.
НО ще се постарая да съм обективна и да не прехвалвам излишно.
Така!
За да стане ясно какво имам предвид и най-вече за да ви убедя да се съгласите с мен,ще трябва да обърнем внимание и да разгледаме различните видове според начина , по който са произведени.
Открояват се два основни вида с разлика в това дали режещата повърхност е надлъжно на дървесните влакна (EDGE GRAIN) или дъски с повърхност за рязане срещу влакната на дървесината (END GRAIN).
И двата вида имат предимства и недостатъци.


EDGE GRAIN са по-леки, евтини и лесни за поддръжка.Те са най-често срещаните,продават се навсякъде в различни размери,дебелина,форма,дизайн. Изработват се от различна твърда дървесина , направени са от едно или няколко парчета.Те са тънки и леки, както и не на последно място,голяма част от предлаганите на пазара са по-евтини от другите видове.Като недостатък мога да посоча лесното изкривяване на дъски изработени от тънко цяло парче.По принцип се смята, че изработената от няколко залепени парчета дъска е по-трайна и не се деформира толкова лесно, освен ако не е оставена постоянно във влажна среда или ако я измиете в миялната.Гарантирам,че ще я извадите на парчета,особено ако е изработена и лепена с некачествено лепило.
END GRAIN не изтъпяват ножа толкова, острието се плъзга между влакната на дървесината.Дъските за рязане от този тип се характеризират с висока износоустойчивост, надеждност и дълъг експлоатационен живот. Никак не е случайно,че точно този тип дъски за рязане са избора на популярните от кулинарни предавания или професионални готвачи.
Направени са от множество парчета твърда дървесина, не затъпяват ножа толкова колкото другите, тъй като острието се плъзга между влакната. Повърхността им не се драска толкова колкото обикновените дъски.Също и не се кривят, колкото обикновените (надлъжно слепени дъсчици) дъски. За съжаление END GRAIN дъски са доста по-скъпи,при това в пъти по-скъпи от другите,но това е поради по-трудният производствен процес (множество парчета) и по-голям разход на материал . И както вече казахме , не бива да се заблуждаваме-няма как да получиш качество на ниска цена.

От къде да ги купим?

От където решите,във всеки магазин или онлайн.Моя съвет е да заложим на българското!

Правилния избор,поддръжка и грижа за дъската за рязане не просто увеличава продължителността на живота и, но е и част от хигиената в приготвянето на храната ни,което е важно за нашето здраве.


Освен да изпълнява основната си функция, дъската за рязане е подходяща и за сервиране ,а  и не на  последно място красивата дъска е украшение за вашата кухня.
В някоя от следващите публикации ще споделя няколко интересни идеи и рецепти за сервиране върху дъска.

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи. Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics