сряда, 30 октомври 2019 г.
Необходими продукти:
2 кг шипки
1 кг захар
1 оп лимонена киселина
За първи път приготвям мармалад от шипки.Бях леко притеснена дали ще се справя.В процеса на приготвяне съвсем изгубих увереност,тъй като е доста трудоемко и отнема време.Докато почиствах шипките си мислех,че вероятно това ще е най-сложната част.Оказа се,че всъщност пасирането и прецеждането на пюрето е най-сложната част,но когато вкусиш крайния резултат си казваш,че си е заслужавало.И наистина си заслужава!!!
Вкусът е точно като този,който си спомням от детството и няма нищо общо с това,което съм си купувала от магазина.
Да не пропусна да кажа колко богата на витамини и микроелементи е шипката,особено на витамин С.Както и колко е полезна и благотворна за стомаха,особено за раздразнен стомах.
Почистете и измийте шипките.Залейте с вода да ги покрива два-три пръста.Сварете ги,докато напълно омекнат.Това може да отнеме час и половина до два часа.Изберете някои по-голям съд , тъй като при варенето шипките набъбват.
сварените и добре омекнали шипки пасирайте.Ако се налага добавете още малко вода ,за да се улесни пасирането.
Пасираната смес прецедете през цедка на части,за да се отстранят всички семчици.Прецедете още веднъж през марля,за да се отстранят и всички власинки.
Върнете пасираната смес в съда,в който са варени,като преди това го измиете добре.
Добавете захарта в пюрето и варете,докато започне да прави едри мехури.друг начин за проверка дали е готов мармалада е като прокарате пръст по бъркалката и остава следа,която не се събира веднага.Добавете лимонената киселина и варете още две-три минути.
Готовия мармалад насипете още горещ в стерилизирани бурканчета,затворете с капачки и обърнете ,за да се вакуумират.
Да ви е сладко!!!
Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
УouТube
Коментари
"И накрая щипка сол" препоръчва ...
|
|
|
|
|
|
|
|
агнешко месо
(1)
Азия
(8)
аламинути
(33)
алкохолни
(13)
арабски
(2)
баници
(16)
барбекю-скара-грил
(4)
без глутен
(5)
без печене
(1)
без яйца
(8)
бешамел
(4)
бисквити
(29)
бишкоти
(7)
бонбони
(5)
брауни
(2)
букли
(3)
булгур
(2)
бутер тесто
(6)
българска кухня
(15)
гости
(2)
гофрети
(2)
грис
(1)
гръцка кухня
(1)
десерти
(87)
дребни сладки
(7)
дреболии
(3)
дъска за рязане
(1)
експерименти
(27)
желе
(1)
за гости
(22)
заек
(4)
закуски
(63)
здравословно/диетично
(9)
зеленчукови
(58)
зимнина
(11)
Испания
(2)
италианска кухня
(3)
какао
(11)
калмари
(1)
картофи
(11)
кафе
(7)
кейкпопс
(1)
кексове
(16)
кексчета
(5)
кето рецепти
(2)
кисело мляко
(4)
кифлички
(4)
козунак
(5)
кокос
(9)
коктейли
(9)
колбас
(10)
Коледа
(1)
крем
(37)
крокети
(2)
кулинарни книги
(25)
кухненска дъска
(1)
кучешки бисквитки
(2)
кюфтета
(5)
лозови листа
(1)
локум
(3)
майонеза
(13)
макарони-паста
(5)
мармалад
(1)
мед
(1)
меденки
(1)
мезета
(20)
миди
(1)
милинки
(4)
млечни
(66)
мляно месо
(15)
моето бебе и аз
(1)
морски дарове
(1)
мултикукър
(3)
мус
(2)
мусака
(1)
на фурна
(28)
наденица
(4)
напитки
(17)
направи си сам
(41)
нещо набързо
(49)
нудли
(1)
ориз
(14)
основни
(58)
от кулинарни книги и списания
(4)
паеля
(1)
палачинки
(8)
парено тесто
(1)
пастети
(5)
песто
(2)
пилешки крилца
(2)
питки
(11)
пица
(5)
плодови
(79)
полезно
(2)
постни
(1)
предястия
(11)
претцел
(1)
продуктово позициониране
(1)
разни
(4)
разядки
(15)
риба
(4)
руло
(6)
рулца от раци
(1)
руски рецепти
(5)
салати
(12)
сандвичи
(8)
сарми
(1)
сач
(1)
свежо
(56)
свинско месо
(14)
сирене
(26)
сироп
(1)
сиропирани
(3)
скара
(2)
сладки
(15)
сладкиши
(9)
сладко
(8)
сладолед
(14)
сметана
(2)
соленки
(2)
сосове
(12)
супи
(9)
сушени домати
(4)
тестени
(71)
тесто
(40)
торти
(34)
турска кухня
(5)
туршии
(3)
френска кухня
(1)
хитрости
(20)
хлебопекарна
(31)
хляб
(22)
хоби
(2)
чийзкейк
(8)
шоколад
(41)
щтрудел
(1)
ядки
(19)
яйца
(47)
ястия с гъби
(9)
ястия с пиле
(26)
Jamie Oliver
(2)
olympus
(2)
SO into FOOD
(13)
2 мнения:
Така и не се осмелих да направя шипков мармалад. Твоят изглежда толкова апетитно! Поздрави!
Благодаря,Сонче!Много време отнема и труд,но си заслужава.
Публикуване на коментар
Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!