Блог класация И накрая щипка сол: Картофена супа с тиквички

21.04.2016 г.

Картофена супа с тиквички


Необходими продукти:
4-5 по-едри картофа/или 500гр пресни картофи/
2 тиквички
4-5 стръка пресен лук/глава стар лук/
1-2 стръка пресен чесън/2-3 скилидки/
1 морков
магданоз
копър
сол на вкус
чер.пипер по желание
щипка червен пипер/може и лют/
1кч ориз/шепа фиде/
2сл оцет
1 яйце
1сл брашно
200гр кисело мляко
олио

Картофите се измиват,обелват и нарязват на кубчета.Моркова също измит и обелен,нарязан на ситни кубчета,тиквичките също на кубчета.Пресния лук и чесън нарязани на ситно.
В тенджерата се налива олиото да покрие дъното и се слага на котлона да загрее.Добавят се лука и чесъна да се задушат за 2-3 минути,да омекнат.Към тях се добавят морковите и картофите и се задушават за 5-10 минути.Посолете на вкус и добавете ориза/ако е с фиде,ще го добавите по-късно,не сега/.Разбърквайте,докато стане стъклен,както казват.Добавете тиквичките,щипката червен и черен пипер и налейте литър и половина топла вода.Оставете на средна степен котлона под открехнат капак и варете докато омекнат всички зеленчуци,най-вече на морковите обърнете внимание.Ако е с фиде ,добавете го сега и щом омекне,застройте супата.Ако е с ориз ,той е добавен по-рано и вече би трябвало да се е сварил достатъчно.За застройката в купа смесете 2сл оцет/на вкус,аз харесвам с повече/,лъжицата брашно/разбира се може и без нея/,
яйцето и киселото мляко-разбийте или пасирайте сместа.А може вместо застройка,към поохладената супа да добавите две три лъжици сметана.
Нарежете магданоза и копъра на много ситно и добавете в супата.Количеството според вкуса.А ако не обичате / или просто не искате да го виждате в чинията,защото има и такива случаи :) / просто добавете по едно клонче копър и магданоз в супата да си пуснат аромата ,а след това ги отстранете.
Застройката се прави като към сместа с яйцето се добавят няколко лъжици,2-3 черпака от бульона и се разбърква добре ,да се уеднакви температурата на двете течности.Тази,която ще добавим и тази,в която ще добавим.Наливаме затоплената по този начин застройка ,разбъркваме и изключваме котлона.Готовата супа се оставя настрани да изстива без капак и най-вече не забравяйте черпака,лъжицата,бъркалката или каквото и да е в супата.Така се пресича застройката-под капак и с черпака вътре-99% гаранция за пресечена застройка.Другия вариант,ако ви притеснява пресечена застройка е вместо цяло яйце да добавите два жълтъка.
Питателна,но лека пролетна супичка!
За още по-добър вкус добавете в супата накрая и бучка масло...
Добър апетит!!!





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение! http://zelanka.blogspot.bg/

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (74) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics