четвъртък, 21 април 2016 г.
Необходими продукти:
4-5 по-едри картофа/или 500гр пресни картофи/
2 тиквички
4-5 стръка пресен лук/глава стар лук/
1-2 стръка пресен чесън/2-3 скилидки/
1 морков
магданоз
копър
сол на вкус
чер.пипер по желание
щипка червен пипер/може и лют/
1кч ориз/шепа фиде/
2сл оцет
1 яйце
1сл брашно
200гр кисело мляко
олио
Картофите се измиват,обелват и нарязват на кубчета.Моркова също измит и обелен,нарязан на ситни кубчета,тиквичките също на кубчета.Пресния лук и чесън нарязани на ситно.
В тенджерата се налива олиото да покрие дъното и се слага на котлона да загрее.Добавят се лука и чесъна да се задушат за 2-3 минути,да омекнат.Към тях се добавят морковите и картофите и се задушават за 5-10 минути.Посолете на вкус и добавете ориза/ако е с фиде,ще го добавите по-късно,не сега/.Разбърквайте,докато стане стъклен,както казват.Добавете тиквичките,щипката червен и черен пипер и налейте литър и половина топла вода.Оставете на средна степен котлона под открехнат капак и варете докато омекнат всички зеленчуци,най-вече на морковите обърнете внимание.Ако е с фиде ,добавете го сега и щом омекне,застройте супата.Ако е с ориз ,той е добавен по-рано и вече би трябвало да се е сварил достатъчно.За застройката в купа смесете 2сл оцет/на вкус,аз харесвам с повече/,лъжицата брашно/разбира се може и без нея/,яйцето и киселото мляко-разбийте или пасирайте сместа.А може вместо застройка,към поохладената супа да добавите две три лъжици сметана.
Нарежете магданоза и копъра на много ситно и добавете в супата.Количеството според вкуса.А ако не обичате / или просто не искате да го виждате в чинията,защото има и такива случаи :) / просто добавете по едно клонче копър и магданоз в супата да си пуснат аромата ,а след това ги отстранете.
Застройката се прави като към сместа с яйцето се добавят няколко лъжици,2-3 черпака от бульона и се разбърква добре ,да се уеднакви температурата на двете течности.Тази,която ще добавим и тази,в която ще добавим.Наливаме затоплената по този начин застройка ,разбъркваме и изключваме котлона.Готовата супа се оставя настрани да изстива без капак и най-вече не забравяйте черпака,лъжицата,бъркалката или каквото и да е в супата.Така се пресича застройката-под капак и с черпака вътре-99% гаранция за пресечена застройка.Другия вариант,ако ви притеснява пресечена застройка е вместо цяло яйце да добавите два жълтъка.
Питателна,но лека пролетна супичка!
За още по-добър вкус добавете в супата накрая и бучка масло...
Добър апетит!!!
При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
УouТube
Коментари
"И накрая щипка сол" препоръчва ...
|
|
|
|
|
|
|
|
агнешко месо
(1)
Азия
(8)
аламинути
(33)
алкохолни
(13)
арабски
(2)
баници
(16)
барбекю-скара-грил
(4)
без глутен
(5)
без печене
(1)
без яйца
(8)
бешамел
(4)
бисквити
(29)
бишкоти
(7)
бонбони
(5)
брауни
(2)
букли
(3)
булгур
(2)
бутер тесто
(6)
българска кухня
(15)
гости
(2)
гофрети
(2)
грис
(1)
гръцка кухня
(1)
десерти
(87)
дребни сладки
(7)
дреболии
(3)
дъска за рязане
(1)
експерименти
(27)
желе
(1)
за гости
(22)
заек
(4)
закуски
(63)
здравословно/диетично
(9)
зеленчукови
(58)
зимнина
(11)
Испания
(2)
италианска кухня
(3)
какао
(11)
калмари
(1)
картофи
(11)
кафе
(7)
кейкпопс
(1)
кексове
(16)
кексчета
(5)
кето рецепти
(2)
кисело мляко
(4)
кифлички
(4)
козунак
(5)
кокос
(9)
коктейли
(9)
колбас
(10)
Коледа
(1)
крем
(37)
крокети
(2)
кулинарни книги
(25)
кухненска дъска
(1)
кучешки бисквитки
(2)
кюфтета
(5)
лозови листа
(1)
локум
(3)
майонеза
(13)
макарони-паста
(5)
мармалад
(1)
мед
(1)
меденки
(1)
мезета
(20)
миди
(1)
милинки
(4)
млечни
(66)
мляно месо
(15)
моето бебе и аз
(1)
морски дарове
(1)
мултикукър
(3)
мус
(2)
мусака
(1)
на фурна
(28)
наденица
(4)
напитки
(17)
направи си сам
(41)
нещо набързо
(49)
нудли
(1)
ориз
(14)
основни
(58)
от кулинарни книги и списания
(4)
паеля
(1)
палачинки
(8)
парено тесто
(1)
пастети
(5)
песто
(2)
пилешки крилца
(2)
питки
(11)
пица
(5)
плодови
(79)
полезно
(2)
постни
(1)
предястия
(11)
претцел
(1)
продуктово позициониране
(1)
разни
(4)
разядки
(15)
риба
(4)
руло
(6)
рулца от раци
(1)
руски рецепти
(5)
салати
(12)
сандвичи
(8)
сарми
(1)
сач
(1)
свежо
(56)
свинско месо
(14)
сирене
(26)
сироп
(1)
сиропирани
(3)
скара
(2)
сладки
(15)
сладкиши
(9)
сладко
(8)
сладолед
(14)
сметана
(2)
соленки
(2)
сосове
(12)
супи
(9)
сушени домати
(4)
тестени
(71)
тесто
(40)
торти
(34)
турска кухня
(5)
туршии
(3)
френска кухня
(1)
хитрости
(20)
хлебопекарна
(31)
хляб
(22)
хоби
(2)
чийзкейк
(8)
шоколад
(41)
щтрудел
(1)
ядки
(19)
яйца
(47)
ястия с гъби
(9)
ястия с пиле
(26)
Jamie Oliver
(2)
olympus
(2)
SO into FOOD
(13)
0 мнения:
Публикуване на коментар
Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!