Блог класация И накрая щипка сол: Лазаня Болонезе с палачинки

29.04.2016 г.

Лазаня Болонезе с палачинки



От тук дойде идеята преди доста време.Приготвям я няколко пъти и смея да кажа ,че ми харесва повече от истинска лазаня с кори.Децата са във възторг,до толкова ,че не успях да снимам отрязано парче.А горещата лазаня,меко казано,е доста не фотогенична,а в охладено състояние имах само празна тавичка. :)
Едва ли има нужда от рецепта,но все пак...
палачинки-
1 1/2 чч брашно
3чч вода
2 яйца
сол
сос Болонезе-
250гр кайма
2-3 глави лук
2-3-4 скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
1/2 чч бяло вино/вода
3-4 сл дом.пюре/домати
пресен босилек
зехтин
сос Бешамел
3-4 сл брашно/с връх/
500мл прясно мляко
зехтин
сол
кашкавал 

Ще ви трябват около 6-8-10 палачинки.Това зависи от големината на съда.другото,което е важно да се отбележи е,че не е задължително да е кръгла-палачинките могат да се нарежат във всякакви форми , за да паснат навсякъде където и в каквото сте решили да я приготвите.
За соса Болонезе в касерола наливам щедро/разбирай да покрие дъното/ количество зехтин.Щом загрее добавям 2-3глави настърган кромид лук,като се задуши,добавям 2-3-4 скилидки чесън на ситно и щом си пусне аромата добавям 250гр кайма,истинска :).Бъркам и намачквам ,докато се раздроби и стане на трохи.Добавям малко черен пипер,червен пипер и 3-4 сл доматено пюре и 1/2 чч бяло вино/вода/.Пюрето може да се замени с домати от буркан или пресни домати като в този случай няма да има нужда от допълнителна течност.Посолявам на вкус и оставям да се редуцира ,както казват в кулинарните предавания.Тоест оставям го да изври и да се сгъсти.Накрая добавям щедро нарязан босилек и свалям от котлона.
За соса Бешамел в друг съд слагам отново зехтин/не масло,знам,знам/ и 3-4 препълнени супени лъжици брашно.Разбърквам да се позапържи и посолявам.Наливам около 500мл прясно мляко на части и бъркам непрекъснато докато го поеме и стане гладък сос без бучки.Ако все пак има бучици,няма да го хвърляме , пасирайте,не е болка за умиране...
Към готовия сос Бешамел добавям към 100-150гр настърган кашкавал/това е български вариант,все пак/ и разбърквам.Когато е за лазаня не слагам индийско орехче в соса ,иначе-да.
Включете фурната на 200-220С.
Подреждането е ясно-на дъното сос Болонезе,палачинки,сос Бешамел,палачинки и пак така докато се напълни тавичката или докато свършат продуктите :) Най-добре е да се завърши с Болонезе.Слагаме във фурната да се запече за 20-25 минути,все пак всичко вече е сготвено.Изваждаме и поръсваме с още кашкавал по възможност по-обилно и връщаме във фурната да се разтопи и запече.
Може да се приготви с всякаква плънка,разбира се.Но идеята за палачинкова лазаня е страхотна!
Опитайте!Добър апетит!

P.S.:Снимка на отрязано парче ще кача някой следващ път  :)

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

3 мнения:

vesela каза...

Грабвам си идеята, не бях виждала такава лазаня, но си мисля, че и на мен повече ще ми хареса, малко ми е жилава обичайната, а палачинките определено са по-крехки.

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

О,ще ти хареса,знам.Получава се много мекичка и колкото по-обилни са количествата на сосовете,се получава още по-вкусна.Може да ми се обидят италианците,но този побългарен вариант е по-вкусен,за мен поне. :)

vesela каза...

Ние няма да им казваме:)

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics