И накрая щипка сол: Лазаня Болонезе с палачинки

петък, 29 април 2016 г.

Лазаня Болонезе с палачинки


От тук дойде идеята преди доста време.Приготвям я няколко пъти и смея да кажа ,че ми харесва повече от истинска лазаня с кори.Децата са във възторг,до толкова ,че в охладено състояние имах само празна тавичка. :)

Едва ли има нужда от рецепта,но все пак...

палачинки-
1 1/2 чч брашно
3чч вода
2 яйца
сол

сос Болонезе-
300-400гр кайма
2-3 глави лук
2-3-4 скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
1/2 чч бяло вино/вода
3-4 сл дом.пюре/домати
пресен босилек
зехтин

сос Бешамел

3-4 сл брашно/с връх/
500мл прясно мляко
зехтин
сол
кашкавал

Ще ви трябват около 6-8-10 палачинки.Това зависи от големината на съда.другото,което е важно да се отбележи е,че не е задължително да е кръгла-палачинките могат да се нарежат във всякакви форми , за да паснат навсякъде където и в каквото сте решили да я приготвите.
За соса Болонезе в касерола наливам щедро/разбирай да покрие дъното/ количество зехтин.Щом загрее добавям 2-3глави настърган кромид лук,като се задуши,добавям 2-3-4 скилидки чесън на ситно и щом си пусне аромата добавям 300-400гр кайма,истинска :).Бъркам и намачквам ,докато се раздроби и стане на трохи.Добавям малко черен пипер и 3-4 сл доматено пюре и 1/2 чч бяло вино/вода/.Пюрето може да се замени с домати от буркан или пресни домати като в този случай няма да има нужда от допълнителна течност.Посолявам на вкус и оставям да се редуцира ,както казват в кулинарните предавания,да изври и да се сгъсти.Накрая добавям щедро нарязан босилек и свалям от котлона.
За соса Бешамел в друг съд слагам отново зехтин/не масло,знам,знам/ и 3-4 препълнени супени лъжици брашно.Разбърквам да се позапържи и посолявам.Наливам около 500мл прясно мляко на части и бъркам непрекъснато докато го поеме и стане гладък сос без бучки.Ако все пак има бучици,няма да го хвърляме , пасирайте,не е болка за умиране...
Към готовия сос Бешамел добавям към 100-150гр настърган кашкавал/това е български вариант,все пак/ и разбърквам.Когато е за лазаня не слагам индийско орехче в соса ,иначе-да.Но ако ви харесва,добавете.
Включете фурната на 200-220С.
Подреждането е ясно-на дъното сос Болонезе,палачинки,сос Бешамел,палачинки и пак така докато се напълни тавичката или докато свършат продуктите :) Най-добре е да се завърши с Болонезе.Слагаме във фурната да се запече за 20-25 минути,все пак всичко вече е сготвено.Изваждаме и поръсваме с още кашкавал по възможност по-обилно и връщаме във фурната да се разтопи и запече.
Може да се приготви с всякаква плънка,разбира се.Но идеята за палачинкова лазаня е страхотна!
Опитайте!Добър апетит!


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

3 мнения:

vesela каза...

Грабвам си идеята, не бях виждала такава лазаня, но си мисля, че и на мен повече ще ми хареса, малко ми е жилава обичайната, а палачинките определено са по-крехки.

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

О,ще ти хареса,знам.Получава се много мекичка и колкото по-обилни са количествата на сосовете,се получава още по-вкусна.Може да ми се обидят италианците,но този побългарен вариант е по-вкусен,за мен поне. :)

vesela каза...

Ние няма да им казваме:)

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics