Блог класация И накрая щипка сол: Кифлички с фъстъчено масло

7.04.2016 г.

Кифлички с фъстъчено масло


Продукти за 12 броя

150 мл прясно мляко
100 гр захар
щипка сол
1 яйце
400 гр брашно/най-добре за козунаци/
30 г фъстъчено масло/1сл/ плюс 2сл олио
7грам суха мая
1 ампула ванилия
50гр студено краве масло и неголяма шепа брашно за разточването

плънка
100гр фъстъци
100гр захар
50 гр фъстъчено масло
1 белтък
1сл топла вода

жълтък за намазване и захар за поръсване

 Ето откъде ми хрумна идеята.Ползвах само оформлението , много ми харесаха тези сърчица.И запомнила,не запомнила не ги отрязах два пъти ,а само веднъж през средата.Затова станаха такива дебелани.Един съвет от мен - една ви стига!Нищо че щом ги опитате,ще си помислите,че по една за децата и една за съпружеството стигат,а другите за вас.Той аромата,който се разнася докато се пекат ,е виновен за тия мисли,нооо ... не се поддавайте на изкушението.Почнах май отзад напред.защото още се носи аромата им из кухнята...на масло,на ванилия,на фъстъци...и захар...ох,може и канела да се сложи малко.Нищо,другия път!!!
 Сега по същество...
Всички продукти за тестото,без кравето масло и брашното,определено за доизмесване,отиват в казанчето на хлебопекарната.Това ми е изпитаната рецепта за кифлички с мармалад,шоколад и локум.Програма ТЕСТО,при мен с продължителност час и половина.Готовото втасало тесто,се изсипва върху набрашнена повърхност и се разточва на дебела кора.Студеното масло се нарязва на тънки люспи и се подреждат върху половината кора,а с другата половина се прехлупва и се разточва на по-тънка кора.Пак се прехлупва и разточва.Ако от някъде излезе от маслото ,сложете го пак в тестото-межди двете части на прехлупената кора.Така прехлупвайте и разточвайте тестото 4-5 пъти.Накрая разточете на по-голяма и не много тънка кора и разрежете на 12 парчета.
Оставете го да се отпусне така нарязано,докато си приготвите плънката.За нея в смелете фъстъците и захарта и добавете белтъка и фъстъченото масло,разбъркайте.Ако е много гъсто разредете с 1 сл вода,по-топла.
 Всяко квадратче намажете с част от плънката и навийте на ролце .Защипете двата края.Полученото кръгче разрежете през средата,но не до самия край,и разделете двете части и оформете сърце.Не че моите заприличаха на сърце,по-скоро на нещо друго,но ме е срам да го напиша.
 Ако искате да са по-малки,надникнете в кулата на вещицата и вижте как правилно се режат,ако пък ви харесат моите дебелани на снимката се вижда как съм ги рязала.


before
after


След като са оформени,оставете ги да втасат още веднъж.Намажете с разбит с няколко капки вода жълтък и поръсете обилно със захар.Включете фурната за загрява,щом достигне 180С,ги сложете да се пекат около 20 минути или докато се зачервят апетитно.Извадете ги и ги завийте с чиста кърпа да омекнат.На този етап е нужно да се постави стража пред кифличките,докато се охлаждат.По възможност някой по-зъл и изражението му само да казва "не пип,че пляс",а ако все пак някой се осмели и успее за наказание да напише приказката за Лаком дол сто пъти...Ох,стига толкова...отивам да удавя една дебелана в чаша мляко...









При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics