И накрая щипка сол: Сос Ткемали

четвъртък, 15 август 2019 г.

Сос Ткемали


Какво може да се направи,ако се окажеш с цяла торба джанки в сезона на джанките,освен компот или конфитюр,примерно.Може и един сос от грузинската кухня - Ткемали.

1 кг сливи джанки /жълти или червени,а може и със зелени,но нека са някои по-кисели/
5 скилидки чесън
1 люта чушка
пресен копър няколко стръка
пресен магданоз 1/2 връзка
3 чл смлян кориандър
1 сл захар
2 сл сол

2 сл сос от нар
или
1 сл ябълков оцет

Сливите се измиват и почистват от дръжките и костилките.
Слагат се в дълбока тенджера и се насипват със солта и захарта.Оставяме ги за известно време/час-час и половина/,докато си пуснат соковете.
Слагаме тенджерата на котлона и включваме на средна степен.Щом заври,варим 10 минути.Добавяме пресните подправки подсушени и ситно нарязани,ситно нарязаната люта чушка и варим още 10 минути.
Добавяме смления кориандър и ситно нарязания чесън и сваляме от котлона.
Сместа се прехвърля в блендер и се пасира до гладко пюре.Опитайте на вкус и добавете ,ако е нужно,още сол или захар,сос от нар или ябълковия оцет.Пасираме още веднъж.Може да се прецеди,ако блендера не е достатъчно мощен,за по-фина консистенция.
Още горещ пресипваме в бурканчета или шишета.
Съхранявайте соса в хладилник.Сервирайте с месо-печено,на скара,пържено,с пилешко или риба.Може успешно да замени кетчупа.
Добър апетит!



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics