И накрая щипка сол: Крем"Карамел" /на тиган /

петък, 2 октомври 2015 г.

Крем"Карамел" /на тиган /



Днешната публикация ще под надслов"Човек се учи,докато е жив"
В интернет,освен че може безвъзвратно да си загубите голяма част от времето,може и да се научи нещо.Понякога полезно,друг път не дотам.Но пък хората сме различни и ако нещо на някого се е сторило практично,за втори ще е абсолютна глупост,а трети или четвърти може чак да възкликне,че е гениално.
Как ви звучи-крем карамел на тиган?!



Crème Caramel Recipe
Posted by DIY Tutorials on 21 септември 2014 г.

Подобна е ситуацията с това клипче,което видях във Фейсбук.Обаче в разбъркан ред се случиха нещата.Първата ми мисъл беше,че е пълна глупост.Абсолютна глупост!Въпреки това реших,че нищо не ми пречи да опитам...
И "уау" ефекта не закъсня.
Не,не толкова от вкуса.Вкуса си е съвсем същия,като на крем карамела,който добре познаваме.Но тази идея значително улеснява изпълнението и скъсява времето за приготвяне.
Първия ми опит завърши успешно,но все пак доста :) :) :) е не "деструктуриран",но"аериран'' така да се каже ,се получи.
/Аз съм гледала точно един епизод на Мастер ШЕФ България и то точно този!!! :)/
Изводите от този опит бяха следните.Количеството захар дадено за карамела беше твърде малко и е трудно да се разпредели по равно в чашките,тъй като,знаете,карамела бързо се втвърдява.А в самия крем също беше малко,затова го увеличих.Другото,което е задължително да се отбележи е,че в алуминиеви чашки,не се получава добре.Ако имате от стъклените формички за крем карамел,то те са верния избор.Ако пък като мен имате само алуминиеви,или пък нямате формички,то и ракиени чашки или малки стъклени чашки,ще ви свършат работа.Разбира се,че в един момент това ще ви се стори не до там добра идея и то точно в момента,в който наливате още горещия карамел в тях.Когато започне да се охлажда този ми ти карамел и да пука,а вие започнете да се чудите дали е от карамела или любимите ви чашки предават Богу дух,е в реда на нещата да се обърнете към Бог с молба да зареже всичките си други важни ангажименти и да се съсредоточи в опазването на вашите чашки . :) :) :)

Ето продуктите ,които ползвах аз за 6 малки чашки:

100 гр захар
1 сл вода

300 мл краве мляко
3 яйца
100 гр захар
ванилия



А ето го и доказателството,че е приготвен на тиган.Подробно в снимки ето тук.
И така захарта и лъжицата вода се слагат в съд на котлона докато се карамелизира,като се внимава да не загаря и да стане след това карамела с горчив,неприятен вкус.След това с лъжица се разпределя във формичките.Те не бива да са студени,защото от рязката смяна на топло и студено ,стъклото се пука.
Млякото за крема се загрява леко в съда от карамела.Добавят се захарта и яйцата,ванилията и се разбива.Прецежда се и се налива в чашките.На дъното на тигана се застилат няколко пласта кухненска хартия и се подреждат чашките.Всяка се завива с алуминиево или фолио за свежо съхранение ,за да не влезе вода или от парата в чашките.Долива се хладка вода и се слага на котлона с похлупен капак да заври водата,след което се намаля на слаба степен като не бива да се допуска да ври силно водата.Времето според мен зависи от големината на формичките и от това колко са пълни.При първия ми опит спазих всичко,както е в клипчето.Беше вкусно,но не бях особено доволна.От вида също не бях много очарована,целия на дупчици.Знаем,че крем карамела не трябва да изглежда точно така.При втория опит,вече със стъклените чашки и увеличеното количество на захарта,останах доволна и от вкуса и от вида на крема.Освен това го оставих да се вари на слаба степен след завирането на водата само за петнадесет минути и след това да се охлади както си е във водата.
Приготвих и допълнително карамелен топинг от 2 чч захар, 100 мл вода.Като първо карамелизирах 1 чч захар,когато се получи по-тъмен карамел добавих водата и разбърках внимателно,добавих останалата захар и оставих на слаб огън да се разтопи.След като се охлади изсипах в бурканче.Така приготвен карамеления топинг може да се ползва за украса на сладкиши,на палачинки,или допълнително върху крем карамела в случая.
Бих казала ,че този вариант на приготвяне на крем карамел е доста практичен за случаи с неочаквани гости или когато нямате много време.Моя съвет е да опитате,сами ще се убедите в това колко лесно и колко бързо се прави. :)Да ви е сладко!!!

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

11 мнения:

Jully in the kitchen каза...

Деси, искрено се смях с пукащия карамел и опасенията за кончината на любимите чашки! :) Някой ден ще се престраша да го приготвя и аз!

Galka каза...

Много интересно! Ще опитам със сигурност. Много обичам крем карамел, а това, че ще се съкрати времето за готвене ме впечатли.

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

За щастие всичко завърши благополучно без геройски загинали,но за следващия път ще съм снабдена /надявам се/ с въпросните огнеупорни чашки s-)

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Всъщност термичната обработка продължи и след изключването на котлона :) тъй като го оставих да се охлажда както си е във водата,а не както е казано в клипчето -само за 5 мин.Ще се радвам да опиташ и да споделиш :) :) :)

Анонимен каза...

И аз мисля да пробвам , звучи по-лесно и от бъркани яйца ;) Велизар Ангелов

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Опитай,Велизаре,ще се справиш,то и дете би се справило,ще се радвам и да ти хареса.Да споделиш отзиви :)

Анонимен каза...

Здравей,
въпреки че наистина изглежда лесно аз нещо успях да омажа... Въпреки че спазих твоите препоръки и грамажа, накрая след около 20-25 минути в тигана с водата имах карамелено мляко, но ни следа от крем. Мислех, че може би като изстине и го сложа в хладилника ще стане, но пак същото... Котлонът ми беше на 1/4 завъртян (всмисъл ниската степен), за да не завира. Ти като погледна твоя след 15-тата минута беше ли се сгъстил? Сега пак слагам и няма да се откажа, докато не се получи. :D Много мразя като не си обяснявам защо не става...

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Здравей,извинявай за закъснелия отговор.Явно причината е,че не съм обяснила,така че да ме разберат правилно :(( Доколкото разбрах,получило се е стоплено карамелено мляко с яйца ;) Затова изненадах "опитните зайчета" и направих още няколко снимки,с които нагледно да покажа-кога и какво се случваЕто тук можеш да ги видиш .Благодаря ти,че сподели,сега ще коригирам и в поста. :-f

Анонимен каза...

Много благодаря, така си и помислих, но ти добре си го описала, просто аз не съобразих. Направих го и стана чудесен крем карамел. Мисля, че винаги така ще го приготвям вече. Като дете вкъщи често правеха, но онази коричка, която се образувапри печене в голямата тава никога не ми е харесвала. Тази рецепта е за крем карамела, който сервират в ресторантите, но в пъти по-вкусна с твоите корекции. Ако някой се чуди, прилагам и аз една снимка в знак на благодарност!
http://prikachi.com/images/7/8405007P.jpg

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Много ме зарадва,а снимката е прекрасна,благодаря ти!!!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Подробните снимки са преместени - ТУК

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics