Блог класация И накрая щипка сол: Топла супа-пача

29.10.2015 г.

Топла супа-пача

февруари 2017г


Необходими продукти:

1кг.свински бузи,крака,уши
500гр.рагу/кости/
500мл прясно мляко
1 литър бульон
2-3-4сл брашно
1чл червен пипер
1чл черен/бял/ пипер
50 гр краве масло
60-80 мл олио
сол на вкус
оцет
чесън
лют пипер/сухи люти чушки/
октомври 2015г




 Тия дни,по скоро месеци,се вживях в ролята на кулинарен блогър.То не бяха знайни и незнайни италиано-френско-световни специалитети и експерименти.Цялото фамили се настрада,за тях е било истинско "Ходене на Богородица по мъките".То не бяха нови вкусове и подправки.То пиле"Салтимбока"/парфюм ли има тука?/,то зелени домати/???/,торти без глутен/положението 50 на 50/,рожков/не!/,елда/не!/,чия/не,не,не!!!/...и накрая лютеница намазана на филия...Жал ми стана...прекалих...Как разбрах ли?Имаше челен сблъсък с действителността.
"-Ама ти толкова вкусно готвеше,но какво ти стана напоследък..."
Това изречение ме свали на земята с 200км/ч и въпреки че ме изби на сълзи от смях,усетих искрения вопъл за нещо българско и родно,топло и питателно,згряващо и душата,и тялото...Горките!!!И понеже не обичаме шкембе,другата душичка,за която се сетих,закуската за шампиони,топла супа-пача.
Как я приготвям,издавам веднага!
Наричат я така ,защото се приготвя от главата на прасето.За четирима обаче това е огромно количество.Затова купувам около килограм/общо/крачета,уши,бузи и още половин килограм рагу,за да не е само от кожи,хрущяли и сухожилия.Пък и допълнително кости в бульона го правят още по-силен и ароматен.Измива се всичко идеално,ако е нужно се изтъркват,даже може да се наложи да се пърлят.Кухненска горелка ще свърши работа-има мини горелки по десетина-петнадесет лева и наистина вършат работа.След като са идеално опърлени,изтъркани,измити се сваряват в 2л подсолена вода в тенджерата под налягане за около 40-50мин след първата пара от винтила.Когато мине това време,тенджерата се сваля от котлона,след 15-20 я покривам с кърпа,за да не пръска и изпускам парата.Отварям и изваждам размекналите се кости и месо.Оставям да се поохладят и обезкостявам.
Кучешкото освинване започва в този момент,нашето на по-късен етап.
В по дълбок съд слагам олиото и маслото,да се разтопи напълно,добавям една глава нарязан на ситно чесън,сол на вкус.Когато си пусне аромата го изваждам и хвърлям,добавям на негово място брашното и бъркам да не става на бучки.Добавям червения пипер и веднага наливам бульона.Другия литър бульон,си запазвам за друго ястие.Добавям наситненото месо и черния пипер.Оставям да си поври и леко да се сгъсти от брашното.Най-накрая малко преди да сваля от котлона е ред на млякото,преди да го добавя към супата темперирам/смесвам с бульон от супата/,както когато се застройва обикновена супа.Да поври пет-шест минути и е готова.
Глава чесън или няколко се обелва и счуква с малко сол и се обърква с оцет.Сервира се с добавка от оцета с чесъна и лют пипер.
Може да се добави и допълнително запържен за секунди червен пипер в мъничко олио.
И ако ви се струва,че количеството на супата е голямо,не,не е.Това не е за кусване,това си е за наяждане,пък и нека да има,да има,да има...

февруари 2017г




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1 мнения:

Slavqna Tepedeleneva каза...

Много вкусна супичка си приготвила, Деси! Браво! Досмеша ме като прочетох как си "мъчила" домашните си с чужбински гозби, но за да няма такива изблици, можеш да им редуваш народна кухня с чужда през ден, така няма и гък да кажат, защото устите им ще бъдат вечно пълни с различни вкусове и няма да имат време да се "оплачат".
Поздрави от мен и повече усмивки!

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics