И накрая щипка сол: Топла супа-пача

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Топла супа-пача


Необходими продукти:
1кг.свински бузи,крака,уши
500гр.рагу/кости/
500мл прясно мляко
1 литър бульон
2-3-4сл брашно
1чл червен пипер
1чл черен/бял/ пипер
50 гр краве масло
60-80 мл олио
сол на вкус
оцет
чесън
лют пипер/сухи люти чушки/

Тия дни,по скоро месеци,се вживях в ролята на кулинарен блогър.То не бяха знайни и незнайни италиано-френско-световни специалитети и експерименти.Цялото фамили се настрада,за тях е било истинско "Ходене на Богородица по мъките".То не бяха нови вкусове и подправки.То пиле"Салтимбока"/парфюм ли има тука?/,то зелени домати/???/,торти без глутен/положението 50 на 50/,рожков/не!/,елда/не!/,чия/не,не,не!!!/...и накрая лютеница намазана на филия...Жал ми стана...прекалих...Как разбрах ли?Имаше челен сблъсък с действителността.
"-Ама ти толкова вкусно готвеше,но какво ти стана напоследък..."
Това изречение ме свали на земята с 200км/ч и въпреки че ме изби на сълзи от смях,усетих искрения вопъл за нещо българско и родно,топло и питателно,згряващо и душата,и тялото...Горките!!!И понеже не обичаме шкембе,другата душичка,за която се сетих,закуската за шампиони,топла супа-пача.
Как я приготвям,издавам веднага!
Наричат я така ,защото се приготвя от главата на прасето.За четирима обаче това е огромно количество.Затова купувам около килограм/общо/крачета,уши,бузи и още половин килограм рагу,за да не е само от кожи,хрущяли и сухожилия.Пък и допълнително кости в бульона го правят още по-силен и ароматен.Измива се всичко идеално,ако е нужно се изтъркват,даже може да се наложи да се пърлят.Кухненска горелка ще свърши работа-има мини горелки по десетина-петнадесет лева и наистина вършат работа.След като са идеално опърлени,изтъркани,измити се сваряват в 2л подсолена вода в тенджерата под налягане за около 40-50мин след първата пара от винтила.Когато мине това време,тенджерата се сваля от котлона,след 15-20 я покривам с кърпа,за да не пръска и изпускам парата.Отварям и изваждам размекналите се кости и месо.Оставям да се поохладят и обезкостявам.
В по дълбок съд слагам олиото и маслото,да се разтопи напълно,добавям една глава нарязан на ситно чесън,сол на вкус.Когато си пусне аромата го изваждам и хвърлям,добавям на негово място брашното и бъркам да не става на бучки.Добавям червения пипер и веднага наливам бульона.Другия литър бульон,си запазвам за друго ястие.Добавям наситненото месо и черния пипер.Оставям да си поври и леко да се сгъсти от брашното.Най-накрая малко преди да сваля от котлона е ред на млякото,преди да го добавя към супата темперирам/смесвам с бульон от супата/,както когато се застройва обикновена супа.Да поври пет-шест минути и е готова.
Глава чесън или няколко се обелва и счуква с малко сол и се обърква с оцет.Сервира се с добавка от оцета с чесъна и лют пипер.
Може да се добави и допълнително запържен за секунди червен пипер в мъничко олио.
И ако ви се струва,че количеството на супата е голямо,не,не е.Това не е за кусване,това си е за наяждане,пък и нека да има,да има,да има...


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

1 мнения:

Slavqna Tepedeleneva каза...

Много вкусна супичка си приготвила, Деси! Браво! Досмеша ме като прочетох как си "мъчила" домашните си с чужбински гозби, но за да няма такива изблици, можеш да им редуваш народна кухня с чужда през ден, така няма и гък да кажат, защото устите им ще бъдат вечно пълни с различни вкусове и няма да имат време да се "оплачат".
Поздрави от мен и повече усмивки!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics