И накрая щипка сол: Крем-пита "Краси"

петък, 19 октомври 2018 г.

Крем-пита "Краси"


Необходими продукти за форма с размер 24 см:
9 броя фини кори за баница
150 гр краве масло разтопено
7 яйца/разделени на жълтъци и белтъци/
150 гр захар или на вкус/1чч непълна/
1 л прясно мляко
60 гр царевично нишесте или нишесте ванилия
150 гр захар или на вкус за крема
около 250 гр орехи/ или микс ядки/,но с повече ще е още по-вкусно
50 гр брашно с набухвател
ванилия
кора от лимон и портокал
/по желание 1 желатин/
за глазурата:
100 гр натурален шоколад
50 мл прясно мляко
50 гр краве масло
за украса:
орехи,лешници,бадеми,шам фъстък,бял шоколад


150 гр от орехите се смилат заедно с брашното с набухвател и лимоновите и портокаловите корички на ситно.Белтъците /7бр./се разбиват с щипка сол и няколко капки лимонов сок.Прибавяме на части захарта и продължаваме да разбиваме , докато напълно се стопи в белтъците,т.е. до не много твърди връхчета.Добавяме ядките и брашното и разбъркваме с шпатула нежно ,докато се смесят.Загряваме фурната на 200С.
Разтопяваме маслото/150гр./.Намазваме формата за торта с разтопено масло.Разделяме си корите три по три.
На дъното на формата застиламе кора,краищата да останат отвън.Намазваме я с масло.Отгоре друга кора без намазване.третата кора отново намазваме с масло и сипваме 2-3-4 сл от сместа с белтъците.Разпределяме я навсякъде.Завиваме със стърчащите краища на корите сместа и намазваме с масло.Печем в загрятата на 200С фурна,докато порозовеят  апетитно корите.Така процедираме и с останалите кори.Формата след първия блат е гореща!С остатъка от белтъците си изпичаме един-два/за колкото стигне сместа/тънички блата.Намазваме с масло и сипваме няколко лъжици от сместа,разстиламе на тъничък пласт и запичаме,докато краищата му порозовеят.
Оставяме ги да се охладят добре.
През това време си приготвяме класически крем ванилия.
Слагаме да заври 800 мл от млякото,заедно със захарта /за крема/.Разтваряме нишестето в 2-3 сл вода и добавяме към жълтъците.Разбиваме добре и прецеждаме през цедка.Разреждаме с малко от горещото мляко и наливаме в врящото мляко.Бъркаме енергично и без да спираме,докато се сгъсти.
Желателно е сглобяването на тортата да стане още докато крема е горещ,така по-бързо ще омекнат корите.Добавянето на желатина също е по желание и в случай,че сладкиша ще се сервира на следващия ден.Просто е много кремест и мек и нещо трябва да го държи,ако искате едно добре отрязано парче.
На дъното на формата ,в която пекохме блатовете,както си е добре омаслена,слагаме блат с кори.Надупчваме го с шишче навсякъде,може да се сиропира леко с четка с малко прясно мляко,поръсваме с натрошени по-наедро ядки и заливаме с горещия крем.Върху крема още един блат с кори,отново ядки и крем , третия блат по същия начин,завършваме с блата без кори като върху него заливаме шоколадовата глазура.Тя по принцип изобщо не е задължителна,може да украсите както ви харесва.
Загрях 50 мл прясно мляко заедно с 50 гр масло,щом завря свалих от котлона и добавих натрошения шоколад.Разбърках , докато се разтопи и смеси идеално.Залях тортата с горещата глазура.
Върху глазурата украсих с цели ядки и настърган бял шоколад.
Оставих да се охлади и прибрах в хладилника за около 2-3 часа.
За толкова кратко време беше станала толкова сочна,че почти се разпадна при разрязване.
Затова си мисля , че по-добре и по-лесно би било да е в квадратна форма.
За основа на рецептата ползвах тази крем-пита,любима на мъжа ми.Но тъй като никак не обичам да повтарям сладкиши,а и повода беше по-специален- годишнина от сватбата ни цели 20 години заедно,реших да я префасонирам и да я променя из основи :)
Затова крем-пита "Краси" :)
Той заслужава!!!
Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics