И накрая щипка сол: Кифлички с ябълки и канела

понеделник, 22 октомври 2018 г.

Кифлички с ябълки и канела


Необходими продукти:

около 15-16 броя

2 яйца на стайна температура
200 мл топло прясно мляко
500 гр брашно + 1сл
11 гр суха мая
100 гр захар/светла кафява захар или Мусковадо
щипка сол
ванилия
щипка-две канела
100 гр краве масло
60 мл олио
пълнеж:
4 ябълки
1 сл краве масло
100 гр захар
щипка-две канела
няколко капки лимонов сок


 В казанчето на хлебопекарната наливаме топлото мляко,двете яйца и 50 гр разтопено масло.Върху тях добавяме пресятото брашно,солта,захарта,канелата,ванилията и сухата мая.
 Ако ползвате за рецептата кафява захар Мусковадо,е добре да я разтворите в млякото предварително,тъй като тя е влажна захар и ако е престояла,става на бучки,които след това в тестото може да не се разтворят напълно.Освен това тя ще оцвети тестото в карамелен цвят и ще му придаде и леко карамелен вкус.Употребата и в рецептата съвсем не е задължителна,разбира се.Можете да приготвите кифличките с бяла захар или в комбинация бяла-кафява захар 50/50.
 Включете машината на програма ТЕСТО.Щом започне да се оформя на топка тестото,добавете олиото и 1 сл брашно.След завършване на цикъла на омесване на тестото,го оставете да втасва в уреда за около 20 минути.Ако месите на ръка,просто прехвърлете тестото в намазнена купа,завийте с топла влажна кърпа и го оставете да почива за около 20-30 минути.
 Втасалото тесто разделете на две равни части и разточете на правоъгълни платки с големина 30/40см.Нарежете на триъгълници.Разтопете останалите 50 гр краве масло.В единия край поставете от ябълковата плънка,притиснете с пръсти краищата ,за да се образува джобче и плънката да остане затворена.Намажете останалата част от всяка лента с масло и завийте на кифличка.Подредете върху хартия за печене и оставете да втасват на топло,докато си удвоят обема.   

 За ябълковата плънка обелете и нарежете на ситни парченца 4 средни по големина ябълки.Поръсете ги с няколко капки лимонов сок.Добавете захарта /100гр./ и ги сложете на котлона.Бъркайте през цялото време,докато захарта се топи.Ако ябълките пуснат твърде много сок,ги дръжте на котлона,докато се редуцира.Когато парченцата ябълки заприличат на пържени картофки,добавете 50 гр краве масло и канелата.Разбъркайте добре и свалете от котлона.Оставете настрани,докато се охлади и дойде времето да я сложим в кифличките.
 Когато кифличките са втасали,загрейте фурната на 180С.Намажете ги с четка с прясно мляко.Печете за около 15-18 минути на 180С или докато се зачервят апетитно.
Ако не обичате канела,можете да я пропуснете изцяло в рецептата.

Добър апетит!!!



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи. Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics