И накрая щипка сол: Сладки "Лимончета"

сряда, 10 октомври 2018 г.

Сладки "Лимончета"


Необходими продукти за около 60-65 броя

500 гр брашно
100 гр меко краве масло
100 гр захар
150 мл прясно мляко
2 жълтъка
1 бакпулвер
ванилия
кората от 1/2 лимон
щипка сол

пълнеж:
2 белтъка
200 гр бадеми или други ядки
150 гр захар
ванилия
кората на 1/2 лимон

още
захар за овалване на сладките
100-150 мл прясно мляко
жълта боя за хранителни цели
зелена боя /по желание/


Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.Добавете маслото към брашното и го претрийте с пръсти - да стане на трохи.Добавете лимоновата кора,жълтъците,сол,захарта и млякото.Замесете меко нелепнещо тесто от всички продукти.Завийте го с фолио и приберете в хладилника да се отпусне за 30-40 минути.
През това време пригответе пълнежа.
Смелете ядките заедно със захарта и лимоновата кора.Добавете ванилията и белтъците и омесете добре.Ако стане по-рядко може да добавите още ядки или малко галета,за да се сгъсти.Ако стане по-суха сместа -просто добавете 1 чл вода.Зависи от белтъците дали ще е по-суха или течна плънката и най-вече от това дали ползвате дребни или по-едри яйца.
Разточете тестото на тънка кора.Изрежете кръгчета с чаша и сложете по малко от плънката.Оформете на топче , а след това с пръсти леко оформете по -остри краища,за да получат формата на лимончета.
Когато всички са готови , загрейте фурната на 160С.Застелете тавички с хартия за печене и подредете на разстояние една от друга.Печете за по 20 минути или докато краищата леко порозовеят.
Охладете сладките.
В 100-150 мл прясно мляко разтворете на върха на ножа малко жълта боя.В една -две лъжици мляко разтворете зелена боя.Ако имате лимонов ликьор,сложете няколко капки в млякото,ще станат още по-ароматни и вкусни.
Потопете всяка сладка в млякото,накапете на места със малко зелено,за да изглеждат като леко неузрели лимони и веднага оваляйте в захар.
Оставете ги да престоят няколко часа,а още по-добре сервирайте с чай или кафе на следващия ден.

Да ви е сладко!!!

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи. Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

Азия (5) аламинути (31) алкохолни (8) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) без яйца (5) бешамел (6) бисквити (27) бишкоти (6) бонбони (5) брауни (2) букли (3) бутер тесто (6) българска кухня (14) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (84) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (25) желе (1) за гости (27) заек (6) закуски (65) здравословно/диетично (5) зеленчукови (53) зимнина (6) какао (10) картофи (12) кафе (4) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (5) кето рецепти (1) кисело мляко (1) кифлички (6) козунак (3) кокос (7) коктейли (5) колбас (12) крем (30) кулинарни книги (5) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (6) локум (2) майонеза (13) макарони-паста (3) мезета (14) милинки (4) млечни (65) мляно месо (14) моето бебе и аз (1) мултикукър (1) мус (1) на фурна (14) наденица (1) напитки (12) направи си сам (41) нещо набързо (55) нудли (1) ориз (10) основни (54) от кулинарни книги и списания (6) палачинки (4) пастети (4) песто (1) питки (9) пица (8) плодови (59) полезно (2) предястия (8) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (7) разядки (11) риба (1) руло (5) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (6) сач (3) свежо (52) свинско месо (11) сирене (23) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (13) сладкиши (1) сладко (3) сладолед (12) соленки (2) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (78) тесто (30) торти (34) туршии (2) хитрости (24) хлебопекарна (37) хляб (23) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (44) щтрудел (1) ядки (18) яйца (56) ястия с гъби (5) ястия с пиле (35) Jamie Oliver (1) oplympus (1) SO into FOOD (11)

Архив на блога

Коментари

                          Instagram


 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация