И накрая щипка сол: Торта "Зайче"/Кокосова торта/

вторник, 26 април 2016 г.

Торта "Зайче"/Кокосова торта/


Идеята за тази торта дойде от тук.Разбира се разгледах още доста варианти и начини,по които може да се сглоби.Рецепта не спазих,сух блат и крем-просто няма как да мине този номер.Направих си я по начина,по който аз си знам и такава,каквато ще се хареса на всички вкъщи.Е,за мен е компромис,защото е без млечен или черен шоколад,а и никак не обичам кокос.По-важно беше да се хареса на децата,и най-вече на свекърва ми на детето :) Понеже то ми е най-злоядо и капризно :)
Пък и навсякъде за блат се препоръчва някакъв готов микс,който нито се намира тук,а и не е като да не можем да си го направим сами.Основното ми притеснение беше свързано с това ,че у дома тортите задължително трябва да са добре напоени със сироп.Много разбират моите хора!Не ми е лесно!
Сиропирана да е!Е,ами да бъде!От което обаче следва,че обърната по този начин,гравитацията можеше да ми изиграе лоша шега.Затова ми трябваше нещо,което да я стегне и да не и позволи да се превърне в кокосова попара.Мислех си за желатин,но реших да заложа на хубаво масло и бял шоколад.И не сбърках...Е,имаше терзания-ще стане ли,няма ли...Които изглеждаха по тоя начин... е,почти по тоя начин


Необходими продукти:
блат
4 яйца
120мл олио
120мл газирана вода
300гр брашно
бакпулвер
200гр захар
ванилия
5 пакетчета(по 20 гр) кокосови стърготини -за блата,сиропа,крема и за украса

крем
заквасена сметана-450гр
масло-125гр
крема сирене-125гр
100гр бял шоколад
ванилия
150гр пудра захар

сироп
300мл вода
200гр захар

за ушички-2 вафли/вкус по избор/

за очички и носле - шоколадови фъстъци

За блата яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем.До побеляване,светло жълт цвят.Добавя се 150гр от брашното като се пресява през сито.Разбърква се внимателно,колкото да се овлажни брашното и се включва миксера и се разбива за кратко.Добавят се олиото и газираната вода,върху тях останалите 150 гр брашно,през сито,ванилиите и бакпулвера.Отново с бъркалките на изключения миксер се обърква внимателно,колкото да се овлажни брашното и се включва и разбива за кратко,докато стане хомогенна смес без бучки.Накрая добавяме и пакетче кокосови стърготини и разбъркваме с лъжица докато се поемат от сместа.
Форма за торта 24см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва сместа за блата.Печем в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор до суха клечка,около 30-35 минути.
Готовия изпечен блат се охлажда напълно преди да се разреже.Най-добре е това/разрязването/ да стане на следващия ден.След като го извадите от фурната ,оставете го във формата за десетина минути и след това го извадете да се охлажда на решетка.А щом се охлади напълно,го завийте с кърпа и оставете на стайна температура за следващия ден.
Блат се разрязва с конец на четири тънички блата.Като реално се получават три блата,а четвъртия е едно малко капаче,което се натрошава на трохи.От него и изрезките при офермянето на заека плюс 2-3 лъжици от крема се приготвя смес,с която оформяме опашката и лицето на заека.получава се нещо като смес за скалички,която е мека и позволява да я оформим във всякакви форми.
Приготвяме си сиропа от 300мл вода,200гр захар и едно пакетче кокосови стърготини.Слагаме ги на котлона и оставяме да заври и да се стопи захарта.Щом се охлади,прецеждаме,а кокоса добавяме към крема.
За крема белия шоколад се разтопява на водна баня,към него се добавя маслото и крема сиренето.Разбиват се и се добавя сметаната и пудрата захар,ванилията,добре отцедените кокосови стърготини от сиропа.Разбиваме отново.Прибираме в хладилника да се сгъсти-да стегнат маслото и шоколада,за около 1,30-2 часа.Щом крема е готов започваме с подреждането на тортата.
Първия блат се напоява със сироп и се намазва с крем,следващия блат се сиропира и намазва крем,а последния се сиропира и обръщаме тортата на обратно.Всичко се случва много внимателно,тъй като от сиропа блатовете стават меки,макар и не веднага,но все пак опасността да се строши е реална.Разрязва се на две еднакви половини и се намазва с крем/може и да се сиропира леко,преди намазването./Изправят се и се слепват двете половини.изрязва се част от блата ,за да се оформи главата,която е по-ниско от тялото.Така се получава нещо като поставка,върху която ще нанесем сместа от крем и трохи.Най-добре се вижда на снимките,кое,как и кога се случва.

След като се обърне,нареже,се слага в чинията,в която ще се сервира и се измазва цялата обилно с крем.От сместа с трохи и крема се оформят две топчета и се сплескват,залепват се в долната част на изрязаната част на блатовете.Те ще влязат в ролята на бузки на зайчето.Оформя се още едно топче от сместа,която ще е опашката на зайчето.От останалата смес оформям една голяма топка ,която сплесквам да заприлича на триъгълник,залепвам го върху бузките и притискам ,за да оформя две ямки,които ще са за очите,да остане между тях една издадена част,която ще е нослето.Намазват се и тези части с крем .Готовата намазана с крем торта се поръсва обилно и навсякъде с кокосови стърготини.Поставят се очичките и нослето.За ушите вафлите се изрязват и се намазват с крем,поръсват се с кокосови стърготини и се набучват в меката част на главата.Прибираме в хладилника за поне 5-6 часа и ...
... сервирате под възгласи "Уау...мамооооо,ти си най-добрата!"...
Та така...
Да ви е сладко!
P.S.:Наглеждайте зайчето докато е в хладилника,че честичко му изчезват я очичките , я нослето...

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

О, много сладурско зайче:)
Зарадвала си децата, а аз така се смях с детето на свекърва ти:)

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics