И накрая щипка сол: Бонет

четвъртък, 31 януари 2019 г.

Бонет




Необходими продукти:
500 мл топло прясно мляко
4 яйца
30-40 мл тъмен ром или няколко капки есенция ром
30 гр какао
100 гр захар
100 гр амарети
за карамела:
150 гр захар+2 сл вода
амарети за украса

Разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и рома.Налейте млякото.Разбъркайте добре.
Пригответе светъл карамел от 150 гр захар +2 сл вода.Сипете карамела във формата,в която ще се пече десерта като се стараете да облеете и стените.
Включете фурната да загрява.*/за градусите и времето прочетете докрай/
Натрошете амаретите на едро и ги добавете при сместа.При печенето те ще изплуват на повърхността и ще образуват слой,подобен на блат.
Налейте млечната смес във формата.Поставете я в друга по-голяма форма и налейте до 2/3 от височината на формата,в която ще се пече десерта,хладка вода.
След като е готов ,оставете да се охлади както си е във формата,а след това приберете в хладилника за няколко часа.
Сервирайте украсен с още амарети.

***

Този десерт видях в предаването на Джейми Оливър "Джеми готви в Италия" по 24kitchen.
Обикновено така се случва ,когато си лягам късно и после сън не ме хваща.Единственото,което запомних от предаването е името на десерта и че е от района на Пиемонт.Търсейки рецептата,прочетох малко за историята му,която се простира доста назад във вековете.Има сведения за десерта още от 13 век.В началото дори не е бил какаов,тъй като Америка още не е била открита.В последствие какаото се налага като основна съставка.
По-подробно можете да прочетете тук.
Естествено рецептата има много вариации.Всяка рецепта е с различия в съставките,съотношението между съставките варира,има с алкохол и без алкохол.В други амаретите са смлени почти на брашно или са заменени с лешници,може амаретите да са на едро и с натрошени лешници в добавка.Температурата,на която се пече ,също ме накара да си задам доста въпроси.Дамата ,която го приготви в предаването на Джейми,пече на водна баня на 200С за около 40минути.Други препоръчват 150С за около 2 часа.Трети казват 180С за 40 минути.
Но големия "препъни камък" за мен се оказа алкохола.Тъмния ром има доста силен аромат.В предаването щедро-щедро сипаха направо от бутилката.В други рецепти се споменават от 50мл до 200 мл.
Затова сглобявайки си рецепта от всичко прочетено,реших значително да намаля алкохола,а следващия път като го приготвя изцяло ще заменя с есенция ром.Този път пекох на 180С за 35-40 минути,защото 200С ми се струват твърде висока температура ,но следващия път ще пробвам на 150-160С за час,час и половина и вярвам няма да е толкова "аериран".Всеки уважаващ себе си професор от кулинарните групи ще ви каже,че крем карамел се прави с топло мляко,яйца на стайна температура и се пече на ниски градуси,за да не завира водната баня.Всичко това важи и за Бонета,но на 180С е малко трудно да се избегне завирането на водата,особено ако си ровиш в телефона. ;)Не,че се оправдавам...


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

5 мнения:

ММ каза...

Разкошно представен сладкиш виждам, браво! Силно ме изсушава да го започна, но нямам амаретки, но смятам че и с лешниково/бадемово брашно ще се получи, може и да пробвам., важното е, че вече е записан, благодаря! Защо е посочено , че може да е с лешникова брашно, защото Пиемонте е район известен с лешниците си, това е малка добавка от мен , ако ми разрешиш, благодаря!
На много места, тъй като следа чуждестранни блогове много редовно и съответно и чета, този вид сладкиш, това е подобно на Флан, подобен на крем-карамел, винаги се добавя за водната баня гореща вода. В началото беше силно необяснимо за мен, но така се приготвя така известния френски крем-карамел, т.е. печене на водна баня и се налива гореща вода, и никога не се добавя лед във водата по време на печенето, което е обратното на това което бях практикувала години назад. Резултатът е разкошен, изпрабвано е нееднократно от мен, пуснала съм и така приготвен "Оригинален френски крем-карамел" и в интерес на истината става точно като стъкло.
Още веднъж разкошно представена рецепта и не на последно място разкошна снимка.
Позрав! Мария

Екатерина каза...

Великолепен десерт, истинска наслада за сетивата. Поздрави!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Благодаря за милите думи момичета!
Мария, мисля си, че с начупени бишкоти и капка-две есенция бадем вместо амарети би се получило добре.

Unknown каза...

Що е то амарети?

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Амарети са дребни хрупкави италиански бадемови бисквитки

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics