И накрая щипка сол: XXL Бургер

сряда, 30 януари 2019 г.

XXL Бургер




Идеята от тук ;)

Необходими продукти:

130 гр топла вода
10 гр прясна хлебна мая
1 яйце
40 гр меко краве масло
10 гр захар
350гр брашно
20 гр сухо мляко
1 чл сол
сусам за поръсване

Разтваряме маята в хладката вода+1 сл от брашното.Щом маята шупне,слагаме всички съставки в казанчето на хлебопекарната , с изключение на маслото и сусама.Избираме програма ТЕСТО. Щом се оформи на топка,добавяме маслото. Оставяме тестото да втасва в уреда, докато увеличи обема си двойно.
Готовото тесто вадим от уреда и премесваме леко на набрашнена повърхност.Прехвърляме в тавичка застлана с хартия за печене.Оформяме го в желаната форма и оставяме отново да втасва за 30 минути,завито с чиста кърпа.
Преди да сложим да се пече,напръскваме с вода и посипваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 180C за 20-25 минути. Оставете да се охлади на решетка напълно преди да разрежете през средата.

за бургера:
500 гр прясно смляна кайма
1 яйце
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
2 сл сос Уорчестър
2-3 сл галета
9 гр сол

Всички съставки , без каймата и галетата,смилам на пюре и добавям в каймата.Омесвам и добавям и галетата.Отново омесвам и оставям да отлежи за час-два.След като се изпече питката,на нейно място изсипвам каймата и оформям в същата форма,но малко по-голяма,тъй като при печене каймата се свива.Печем в загрятата фурна до готовност.

Когато всичко е готово сглобяваме хамбургера.Необходими са ни още:
маруля
домати
краставици
домашна майонеза
домашен кетчуп
горчица

Охладената питка разрязваме през средата.Намазваме с горчицата и майонезата,подреждаме домати и краставици.Слагаме гигантския бургер и поливаме с кетчупа.Добавяме маруля и захлупваме с другата част на питката.Забиваме шишчета ,за да е по-лесно разрязването.

Кетчупът е много лесен за приготвяне , но отнема време,заради престой в хладилника.

Необходими продукти:
1 кг домати или 2 буркана консервирани
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
2 сл доматено пюре
2 сл мед
100 мл винен оцет
1 глава кромид лук
1/2 чл пушен пипер/или лют по желание/
1 щипка канела
1 щипка индийско орехче
1 щипка черен пипер
1 щипка сух джинджифил
1 гвоздейче карамфил
75 гр захар
30 гр натурално нишесте/пшенично,царевично,картофено/
1 1/2 чл сол

Начин на приготвяне:

Нарежете доматите и лука и поставете всички съставки в мултикукъра или хлебопекарната Изберете програмата за конфитюри/за хлебопекарната/ или програма Stew за 35-40 минути / за мултикукъра/.Ако ползвате хлебопекарната ,може би ще се наложи да повторите програмата още веднъж.
След като варенето приключи,махаме дафиновия лист и карамфилчето и сосът се смила в блендера и се прецежда.
Насипете в буркани или в шишета и приберете охладения кетчуп за два дни в хладилника,за да се смесят всички аромати преди употреба.
Готовия кетчуп може и да се замрази.


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics