Блог класация И накрая щипка сол: Домашна майонеза ... с щипка сол :)

5.09.2014 г.

Домашна майонеза ... с щипка сол :)





ПРОДУКТИ:
1 яйце
200 мл. олио
1-2 щипки сол
няколко капки оцет или лимонов сок

Всички продукти се слагат в тесен висок съд-купата към пасатора или буркан и пасирайте.Това е!Почти винаги се получава.Ако искате да сте сигурни или досега не сте правили майонеза и искате да се застраховате или пък нещо се обърка :) прочетете и следващите редове...

Ето и нагледно как я приготвям :)
добавено на 30.08.2016


За да се получи майонеза е важно
всички продукти да са със стайна температура ,което значи да се извадят предварително от хладилника ;)В дълбока и тясна купа сложете на дъното яйцето, добавете олиото, солта и оцета.А сега...ги сложете в камерата на хладилника,за да се охладят хубаво.Или оставете сместа в хладилника да се охлажда за една нощ.Когато сместа е добре охладена
се пасира за около минута с леко движение на пасатора нагоре.И...имате домашна майонеза без Е-та,добавки,консерванти,подобрители,овкусители и Бог знае какво още :)

Приготвя се лесно,но е доста "махната"понякога.Ако пропорциите не са точни,трябва отново сместа да достигне стайна температура ,за да се добави каквото е пропуснато и после пак да се охлади.Иначе се пресича и храним коша за боклукс нея или започва едно ходене по мъките да я оправим.

А това става като намазваме с белтък сух,чист стъклен или порцеланов съд и сипваме лъжица по лъжица от пресечената майонеза и бъркаме с друга (!!!)чиста,суха лъжица,като постепенно сипваме с другата лъжица от майонезата.В случай,че резултата не ни удовлетворява започваме цялата процедура отначало в трети сух,чист,намазан с белтък съд.

Другия начин е като пасирате още веднъж,но този път добавяйте още малко олио на тънка струйка,докато се сгъсти.

Тааа....каква салата
да направим с нея ?Или  пък соленки или пък нещо сладичко-защо не!Ето няколко предложения





0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (74) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics