И накрая щипка сол: Блат за торта (пандишпан)

понеделник, 8 септември 2014 г.

Блат за торта (пандишпан)



Необходими продукти:

4 бр.яйца
200 гр.захар
150 гр.брашно тип 500
1кл бакпулвер
3 с.л. студена вода
1сл лимонов сок
1сл олио/разтопено масло
ванилия







Обикновено приготвянето на пандишпанов блат изисква прецизност,умения и голямо внимание.Да се разбият идеално белтъците,жълтъците да се разбият на водна баня,да се уцели точното количество брашно.Изобщо всичко звучи като нещо много сложно и трудоемко.Кому е нужно?!Аз съм на принципа "защо да е сложно,щом може да бъде далеч по-лесно".Вярно рецептата,която ще ви предложа не е точно за класически пандишпан,но е в пъти по-лесна,бърза и не отстъпва по качества на истинския пандишпан.
 От посочените количества се получава един блат,който в зависимост от диаметъра на съда,в който ще се пече може да бъде с различна дебелина.Този на снимката е с диаметър 28см и висок около 3,5 см-4см.След пълното му охлаждане разрязах на два по-тънки блата.
 Яйцата-цели,захарта и лимоновия сок се слагат в купата на миксера и се разбиват на висока скорост,докато се получи светложълта пяна с голям обем-три-четири пъти по-голям от първоначалното количество.Това става за около 7-8 минути.Ако миксера ви е на стойка,може и 10 минути да ги разбивате.Ако ги разбивате на ръка или с ръчен миксер и от тази "хамалогия" се уморявате или както казват бабите "ви хваща саклета",пет минути са достатъчни да се вдигнат и разбият що-годе добре,все пак ще сложим малко бакпулвер,така че престараването е излишно.Ако искате да го ползвате за направа на платка за руло,"престараването"в разбиването на яйцата си е съвсем задължително,тъй като в този случай е добре да се пропусне бакпулвера.
 Изключваме миксера и оставяме бъркалката вътре.С нея ще разбъркваме внимателно останалите продукти,които трябва да добавим.

Включваме фурната да загрява на 160С.
Пресяваме веднъж и добавяме с второ пресяване брашното на три пъти и след всяко добавяне нежно разбъркваме с бъркалката докато напълно се поеме.Не се образуват бучки,няма нужда да включвате миксера.Щом цялото количество брашно е добавено,се добавят ванилията и бакпулвера,отново разбъркваме нежно,но да се обърка добре.Накрая добавяме маслото/олиото и лъжица по лъжица студената вода и бъркаме след всяка добавена лъжица.
Приготвяме си съда,в който ще се пече.Най-добре и най-лесно е във форма с падащо дъно.Застиламе с хартия за печене. Намасляваме и набрашняваме формата хубаво по стените и върху хартията.
Изливаме вътре готовата смес и удряме 3-4-5-пъти лекичко формата в плота,чукваме я,тръскаме леко,за да се разпредели равномерно и да се изпече без да се издува и деформира в средата.Всъщност той пак леко ще се издуе в средата,но после при охлаждането ще спадне леко и ще стане равен.Пече в предварително загрятата на 160С фурна без вентилатор за около 35-40 минути.Или най-точно и коректно е да се каже,че трябва да се наглежда и щом добие характерния приятно кафеникав цвят да се провери с клечка забита в центъра на блата-ако няма каша,трохи по нея,ако е суха,значи трябва да се извади.Обикновено при изпичането се отлепва сам от стените на формата,но ако на места не е отлепен,може да си помогнете с нож.Охладете напълно извадения блат върху решетка.
 Разрязване :)




...

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics