Блог класация И накрая щипка сол: Блат за торта (пандишпан)

8.09.2014 г.

Блат за торта (пандишпан)



Необходими продукти:


4 бр.яйца
200 гр.захар
150 гр.брашно тип 500
1кл бакпулвер
3 с.л. студена вода
1сл лимонов сок
1сл олио/разтопено масло
ванилия



Обикновено приготвянето на пандишпанов блат изисква прецизност,умения и голямо внимание.Да се разбият идеално белтъците,жълтъците да се разбият на водна баня,да се уцели точното количество брашно.Изобщо всичко звучи като нещо много сложно и трудоемко.Кому е нужно?!Аз съм на принципа "защо да е сложно,щом може да бъде далеч по-лесно".Вярно рецептата,която ще ви предложа не е точно за класически пандишпан,но е в пъти по-лесна,бърза и не отстъпва по качества на истинския пандишпан.
 От посочените количества се получава един блат,който в зависимост от диаметъра на съда,в който ще се пече може да бъде с различна дебелина.Този на снимката е с диаметър 28см и висок около 3,5 см-4см.След пълното му охлаждане разрязах на два по-тънки блата.

 Яйцата-цели,захарта и лимоновия сок се слагат в купата на миксера и се разбиват на висока скорост,докато се получи светложълта пяна с голям обем-три-четири пъти по-голям от първоначалното количество.Това става за около 7-8 минути.Ако миксера ви е на стойка,може и 10 минути да ги разбивате.Ако ги разбивате на ръка или с ръчен миксер и от тази "хамалогия" се уморявате или както казват бабите "ви хваща саклета",пет минути са достатъчни да се вдигнат и разбият що-годе добре,все пак ще сложим малко бакпулвер,така че престараването е излишно.Ако искате да го ползвате за направа на платка за руло,"престараването"в разбиването на яйцата си е съвсем задължително,тъй като в този случай е добре да се пропусне бакпулвера.

 Изключваме миксера и оставяме бъркалката вътре.С нея ще разбъркваме внимателно останалите продукти,които трябва да добавим.


Включваме фурната да загрява на 160С.
Пресяваме веднъж и добавяме с второ пресяване брашното на три пъти и след всяко добавяне нежно разбъркваме с бъркалката докато напълно се поеме.Не се образуват бучки,няма нужда да включвате миксера.Щом цялото количество брашно е добавено,се добавят ванилията и бакпулвера,отново разбъркваме нежно,но да се обърка добре.Накрая добавяме маслото/олиото и лъжица по лъжица студената вода и бъркаме след всяка добавена лъжица.
Приготвяме си съда,в който ще се пече.Най-добре и най-лесно е във форма с падащо дъно.Застиламе с хартия за печене. Намасляваме и набрашняваме формата хубаво по стените и върху хартията.
Изливаме вътре готовата смес и удряме 3-4-5-пъти лекичко формата в плота,чукваме я,тръскаме леко,за да се разпредели равномерно и да се изпече без да се издува и деформира в средата.Всъщност той пак леко ще се издуе в средата,но после при охлаждането ще спадне леко и ще стане равен.Пече в предварително загрятата на 160С фурна без вентилатор за около 35-40 минути.Или най-точно и коректно е да се каже,че трябва да се наглежда и щом добие характерния приятно кафеникав цвят да се провери с клечка забита в центъра на блата-ако няма каша,трохи по нея,ако е суха,значи трябва да се извади.Обикновено при изпичането се отлепва сам от стените на формата,но ако на места не е отлепен,може да си помогнете с нож.Охладете напълно извадения блат върху решетка.
 Разрязване :)

...


0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics