И накрая щипка сол: Руло от обезкостен заек със сметанов сос

неделя, 12 март 2017 г.

Руло от обезкостен заек със сметанов сос


Необходими продукти:
1 заек-1,300-1,500кг
дреболийките на заека-бъбречета,дробчето и сърце/или 5-6 бр пилешки дробчета/
5-6 бр гъби печурка
1 кубче гъбен бульон
3-4 глави лук
50-100гр бекон или сланина
2 сл галета или 1 филия сух бял хляб смлян
100гр топено сирене с гъби
2-3 стръка мащерка
черен пипер
сока на един лимон
сол на вкус/ако е нужно/
1 глава чесън
1 дафинов лист
моркови за гарнитурата
1/2 чч бяло вино
1 чч пилешки бульон
20-30гр краве масло
200 гр заквасена сметана или сметана за готвене
За да обезкостите заека ви трябва много остър малък нож.Гръдния кош се разрязва през средата и започвате да отделяте месото като се водите по костите.Ако на места се образуват дупки и разкъсвания не е голям проблем.Обезкостения заек се разстила ,посолява се леко и се залива с лимоновия сок.Оставяме го настрани,докато приготвяме плънката.Бекона/сланината/се нарязва на много ситно и се запържва в съвсем мъничко олио,докато стане хрупкав.Към него се добавя едро нарязания лук,готвим до омекването му.Когато е омекнал лука,добавяме нарязаните на парченца дреболийки и гъби и запържваме,докато си променят цвета.Оставяме да се охлади.когато се охлади добавяме галетата и натрошения гъбен бульон към плънката.
Заека се намазва от въртешната страна с топеното сирене,отгоре се разстила плънката и се звива на руло.Защипва се с шишчета или се връзва с конец.
Пригответе си гювеч или съд от йенско стъкло с капак за рулото.Обелваме морковите и ги разрязваме през средата,ако са твърде големи.Количеството им е според съда-да покрият дъното като подложка за рулото,а и като гарнитура.Главата чесън се измива и разделя на скилидки.Добавете ги към морковите без да ги белите ,за да се изпекат без да изгорят и да станат горчиви.Добавете мащерката към морковите.
В тиган загряваме 2-3 сл олио и запържваме,запечатваме рулото от всички страни.Изваждаме го и слагаме в съда или гювеча.В тигана наливаме виното,разреждаме с бульона и добавяме маслото да се разтопи.Заливаме рулото и морковите с виното и захлупваме с капака.
Печем на 200С за около 1 час и 30 мин,като по средата на печенето обръщаме да се запече и от другата страна.Готовото руло извадете в чинията за сервиране и го оставете да се отпусне.Морковите се изваждат в друг съд и се нарязват на дребно.
Скилидките чесън на дъното на съда се намачкват с вилица,към тях се добавя сметаната и се разбърква.Захлупваме съда и връщаме в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна за десетина минути.Говотия сос се прецежда и налива в сосиера.Сервираме като наливаме от соса в чинията ,върху него руло и моркови за гарнитура.
Ако не желаете соса да има кисела нотка,вместо заквасена,ползвайте сметана за готвене.
Добър апетит!!!

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics