Блог класация И накрая щипка сол: Руло от обезкостен заек със сметанов сос

12.03.2017 г.

Руло от обезкостен заек със сметанов сос


Необходими продукти:
1 заек-1,300-1,500кг
дреболийките на заека-бъбречета,дробчето и сърце/или 5-6 бр пилешки дробчета/
5-6 бр гъби печурка
1 кубче гъбен бульон
3-4 глави лук
50-100гр бекон или сланина
2 сл галета или 1 филия сух бял хляб смлян
100гр топено сирене с гъби
2-3 стръка мащерка
черен пипер
сока на един лимон
сол на вкус/ако е нужно/
1 глава чесън
1 дафинов лист
моркови за гарнитурата
1/2 чч бяло вино
1 чч пилешки бульон
20-30гр краве масло
200 гр заквасена сметана или сметана за готвене



За да обезкостите заека ви трябва много остър малък нож.Гръдния кош се разрязва през средата и започвате да отделяте месото като се водите по костите.Ако на места се образуват дупки и разкъсвания не е голям проблем.Обезкостения заек се разстила ,посолява се леко и се залива с лимоновия сок.Оставяме го настрани,докато приготвяме плънката.
Бекона/сланината/се нарязва на много ситно и се запържва в съвсем мъничко олио,докато стане хрупкав.Към него се добавя едро нарязания лук,готвим до омекването му.Когато е омекнал лука,добавяме нарязаните на парченца дреболийки и гъби и запържваме,докато си променят цвета.Оставяме да се охлади.когато се охлади добавяме галетата и натрошения гъбен бульон към плънката.
Заека се намазва от въртешната страна с топеното сирене,отгоре се разстила плънката и се звива на руло.Защипва се с шишчета или се връзва с конец.
Пригответе си гювеч или съд от йенско стъкло с капак за рулото.
Обелваме морковите и ги разрязваме през средата ако са твърде големи.Количеството им е според съда-да покрият дъното като подложка за рулото.а и като гарнитура.Главата чесън се измива и разделя на скилидки.Добавете ги към морковите без да ги белите ,за да се изпекат без да изгорят и да станат горчиви.Добавете мащерката към морковите.
В тиган загряваме 2-3 сл олио и запържваме,запечатваме рулото от всички страни.Изваждаме го и слагаме в съда или гювеча.В тигана наливаме виното,разреждаме с бульона и добавяме маслото да се разтопи.Заливаме рулото и морковите с виното и захлупваме с капака.
Печем на 200С за около 1 час и 30 мин,като по средата на печенето обръщаме да се запече и от другата страна.Готовото руло извадете в чинията за сервиране и го оставете да се отпусне.Морковите се изваждат в друг съд и се нарязват на дребно.
Скилидките чесън на дъното на съда се намачкват с вилица,към тях се добавя сметаната и се разбърква.Захлупваме съда и връщаме в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна за десетина минути.Говотия сос се прецежда и налива в сосиера.Сервираме като наливаме от соса в чинията ,върху него руло и моркови за гарнитура.
Ако не желаете соса да има кисела нотка,вместо заквасена,ползвайте сметана за готвене.
Добър апетит!!!


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (21) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (31) какао (6) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (21) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (54) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (12) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (41) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (41) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (42) свинско месо (7) сирене (14) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (9) соленки (3) сосове (13) супи (11) сушени домати (1) тестени (73) тесто (14) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics