Блог класация И накрая щипка сол: Торта с рукола и малини

20.03.2017 г.

Торта с рукола и малини


Необходими продукти:
4 яйца
125 г рукола
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
500 мл течна сметана
250 г крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
есенция бадем
прясно мляко за сиропиране
сладко от малини
1 п желатин
замразени малини



Тортата е импровизация по рецептата на популярната спаначена торта.Приготвих я за почерпка за 8 март.От изброените количества се получи една не голяма-17/17 см тортичка,но за сметка на това пък висока с четири блата.
Още от заглавието става ясно в коя посока съм кривнала-замених спанака с рукола.Нейния тръпчив горчив вкус леко се позагуби след изпичането,но се запази ядковия аромат,който допълнително подсилих с две капки бадемова есенция-един вид застраховка ;)
Ако все още не сте приготвяли подобна зелена торта,задължително го направете без да се ограничавате само със спанака-определено се получава вкусно и с други зелении.










































Руколата се бланшира във вряща вода и се оцежда добре,когато се охлади се пасира с олиото.
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до светло жълт крем. Към сместа се прибавя олиото с пасираната рукола и най-накрая брашното  с добавения към него бакпулвер.
Изпекох блата в тавата от фурната с хартия за печене,намаслена и набрашнена,за около 20 минути на 180С или до суха клечка.Може да го изпечете като цял блат,както е по рецепта,но времето ще се увеличи двойно.
Готовия изпечен и охладен блат разрязах на четири еднакви части.Отрязах крайчетата на блатовете и ги смлях заедно с няколко бисквити и малко орехи,тъй като бяха твърде малко ,за да се панира торта отвън с тях.
За крема разбих сметаната до твърди връхчета.Мекото крем сирене разбих с пудрата захар и ванилията.Накрая обединих двете смеси и прибрах в хладилника.
Сладкото от малини загрях на котлона ,за да се втечни.След което прецедих през цедка,за да няма семчици.Към него добавих един разтворен според указанията на опаквката желатин.
Подреждането на тортата започнах с един блат,който леко надупчих с вилица,сиропирах с малко подсладено прясно мляко.отгоре крем,върху него от малиновото желе.и така докато свършат блатовете.Отвън тортата се измазва цялата с крем,като си запазваме малка част за шприцоване и украса.
Тортата се панира отвън с бисквитено-ядковите трихи.Най-лесно това става с шпатула или голям нож.С шпатулата се згребва от трохите и се поставя в основата на измазаната с крем торта.Щпатулата се повдига бавно под ъгъл 45 градуса по цялата височина на тортата.така няколко пъти докато се обиколи и панира цялата торта.
Отгоре шприцорах от крема.Направих квадрат,който напълних с остатъка от желето и украсих с малини.Прибрах тортата за около 4-5 часа в хладилника,но цяла нощ ако престои ще е по-сочна.
Много свежа и пролетна торта.
Да ви е сладко!

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (18) алкохолни (9) баници (10) без глутен (2) без яйца (2) бешамел (7) бисквити (21) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) декупаж (3) десерти (71) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (4) закуски (46) зеленчукови (31) какао (6) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (53) мляно месо (8) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (12) направи си сам (36) нещо набързо (47) ориз (6) основни (38) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (2) питки (2) пица (3) плодови (39) полезно (1) предястия (4) претцел (1) разни (5) разядки (11) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (41) свинско месо (7) сирене (12) сиропирани (1) скара (1) сладки (14) сладолед (7) соленки (3) сосове (12) супи (10) сушени домати (2) тестени (72) тесто (13) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (27) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (29) ядки (12) яйца (47) ястия с гъби (3) ястия с пиле (24) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (5)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics