И накрая щипка сол: Торта с рукола и малини

понеделник, 20 март 2017 г.

Торта с рукола и малини



Необходими продукти:

4 яйца
125 г рукола
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
500 мл течна сметана
250 г крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
есенция бадем
прясно мляко за сиропиране
сладко от малини
1 п желатин
замразени малини

Тортата е импровизация по рецептата на популярната спаначена торта.Приготвих я за почерпка за 8 март.От изброените количества се получи една не голяма-17/17 см тортичка,но за сметка на това пък висока с четири блата.
Още от заглавието става ясно в коя посока съм кривнала-замених спанака с рукола.Нейния тръпчив горчив вкус леко се позагуби след изпичането,но се запази ядковия аромат,който допълнително подсилих с две капки бадемова есенция-един вид застраховка ;)
Ако все още не сте приготвяли подобна зелена торта,задължително го направете без да се ограничавате само със спанака-определено се получава вкусно и с други зелении.


Руколата се бланшира във вряща вода и се оцежда добре,когато се охлади се пасира с олиото.

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до светло жълт крем. Към сместа се прибавя олиото с пасираната рукола и най-накрая брашното  с добавения към него бакпулвер.

Изпекох блата в тавата от фурната с хартия за печене,намаслена и набрашнена,за около 20 минути на 180С или до суха клечка.Може да го изпечете като цял блат,както е по рецепта,но времето ще се увеличи двойно.

Готовия изпечен и охладен блат разрязах на четири еднакви части.Отрязах крайчетата на блатовете и ги смлях заедно с няколко бисквити и малко орехи,тъй като бяха твърде малко ,за да се панира торта отвън с тях.

За крема разбих сметаната до твърди връхчета.Мекото крем сирене разбих с пудрата захар и ванилията.Накрая обединих двете смеси и прибрах в хладилника.

Сладкото от малини загрях на котлона ,за да се втечни.След което прецедих през цедка,за да няма семчици.Към него добавих един разтворен според указанията на опаквката желатин.

Подреждането на тортата започнах с един блат,който леко надупчих с вилица,сиропирах с малко подсладено прясно мляко.отгоре крем,върху него от малиновото желе.и така докато свършат блатовете.Отвън тортата се измазва цялата с крем,като си запазваме малка част за шприцоване и украса.

Тортата се панира отвън с бисквитено-ядковите трихи.Най-лесно това става с шпатула или голям нож.С шпатулата се згребва от трохите и се поставя в основата на измазаната с крем торта.Щпатулата се повдига бавно под ъгъл 45 градуса по цялата височина на тортата.така няколко пъти докато се обиколи и панира цялата торта.

Отгоре шприцорах от крема.Направих квадрат,който напълних с остатъка от желето и украсих с малини.Прибрах тортата за около 4-5 часа в хладилника,но цяла нощ ако престои ще е по-сочна.

Много свежа и пролетна торта.

Да ви е сладко!



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics