Блог класация И накрая щипка сол: Козуначени мъфини

14.03.2017 г.

Козуначени мъфини




Необходими продукти:


600 гр брашно
4 яйца
120 мл топло прясно мляко
1 сл сухо мляко
80 гр краве масло
60 мл олио
150 гр захар
ванилия
кората на един лимон 
плюс 1 сл лимонов сок 
7 гр суха мая
захар за поръсване
филирани бадеми
щипка сол


Макар да има около месец до Великден,в кулинарните групи вече изобилства от снимки на козунаци.Кой орехчета сложил,кой шоколад,стафиди...еее...имайте милост,де!Съответно веднага последва и коментар от Краси:
-Ти можеш ли ...?
-Кой,аз ли?!
Хитърец,знае,че така няма как да откажа...
По тази рецепта приготвям кифлички,рула и обикновени козунаци,разбира се.
Няколко неща преди самата рецепта:
-Извадете яйцата предварително,за да са на стайна температура.
-Пресейте брашното.
-Затоплете млякото,но да не е горещо!
-Другото важно за козунаците,което всеки знае,но аз да напомня,в помещението ,в което се приготвят трябва да е ТОПЛО!!!Макар тестото за днешните мъфини да се приготвя в хлебопекарната,всички тези неща са важни за крайния резултат!
В казанчето на хлебопекарната сипваме топлото мляко,захарта,3 яйца плюс един жълтък/белтъка за намазване се отделя/,олиото,сухото мляко и ванилията.Върху тях пресяваме още веднъж брашното,кората от лимона и сока/в някой ягъл на казанчето ;)/,най-отгоре маята.Програма Тесто,при мен с продължителност 1ч,30мин.Когато започне да се оформя на топка и почти е поело цялото брашно,добавям маслото.Оставям да втаса в уреда.Когато програмата завърши,изваждам ,премесвам и поставям в намазнена купа,за да втаса втори път.Завивам с кърпа.

След като втаса втори път,изваждам от купата,премесвам леко и тазделям тестото на 18 равни части.намаслявам и набрашнявам формата за мъфини.Всяка топчица тесто раздърпвам на дълъг фитил,сгъвам на две и усусквам,усукания фитил завивам на кръгче и поставям в гнездото на формата.Така оформям и останалите.
Включвам фурната да загрява на 180С.Докато фурната достигне зададените градуси,оставям мъфините на топло да се отпуснат и да втасат.Преди да ги сложа за печене намазвам с разбит с щипка сол белтък,поръсвам с филирани бадеми,отгоре захар.Пека за около 12-15 минути,изваждам и завивам с кърпа.



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (20) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (43) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Последни коментари / Recent Comment

 
Web Analytics