Блог класация И накрая щипка сол: Лимоново пиле с мащерка и млечен сос

6.11.2016 г.

Лимоново пиле с мащерка и млечен сос


Или пиле ала Джейми Оливър.Харесвам всичко,което прави или по-точно това,което до момента съм видяла в предаванията,интернет,списания,книги.Тази рецепта я гледах няколко пъти по 24kitchen и буквално съм запомнила предаването наизуст.Беше май някое от коледната серия...
А 15-минутните менюта на Джейми...УАУ!!!
Понякога ми се иска да готвя със същия хъс и замах като в "шапката" на предаването.Хвърчи сол,чупят се яйца,клъц-клъц-клъц връзка лук,сипваме ориза с танцова стъпка,Нена Чери се чува да вика отнякъде "You know I mean?"Представям си каква би била гледката в кухнята след подобно готвене.Ще имам нужда от екип,почти като този на Джейми Оливър,за да почистят след мен :) :) :)  



За пиленцето...Приготвих го за рождения ден на сина ми в началото на октомври.Смятай от кога изостава в черновите,милото.Хапнахме го с удоволствие,обаче забравих да го "увековеча" в блога.Както и да е...
Въпросът сега е "Какво се случва,когато срещнеш готвач като Джейми Оливър/рецептата му,тоест/ и домашно пиле от  най-еко ориентираната ферма/на татко ми :)/"
Отговорът е ....
 ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺


И преди да съм забравила съвсем как точно го приготвих,трябва да си го запиша .
Необходими продукти:
един хубав едър бройлер/този беше над 2кг/
125 гр краве масло
няколко стръка мащерка
няколко стръка магданоз
2 лимона
1/2 чл пушен червен пипер
1/2 чл черен пипер
1чл сол или на вкус
щипка риган
за соса
1 1/2 чч прясно мляко
2 1/2 сл брашно
2 сл лимонов сок
1-2 стръка пресен лук
1-2 стръка мащерка
сол на вкус или ако е нужно


Пилето е ала Джейми Оливър,защото не съм спазила едно към едно рецептата,просто я ползвах за основа.
Точно това пиле бе предвидено за пълнене,което означава че при почистването е запазена кожата около шийката и в коремната област.Така,че ако се наложи да се зашива или защипва-има как лесно и къде да се направи.В случая обаче съм оставила отворено,само съм фиксирала бутчетата с шишчета.Кожата покрива плътно и изцяло гърдите,което ги прави по-сочни при печене.шийката на пилето се отрязва или се вкарва във отвора на гърдите.
Пилето се размразява и се оставя да се отпусне напълно.Приготвяме ароматно масло,с което намазваме и масажираме пилето навсякъде и под кожата,докъдето можем да стигнем.
Маслото приготвяме като го оставяме на стайна температура да омекне и добавяме всички подправки-ситно нарязани,солта и сока и кората/само жълтата част/ на един лимон.Разбъркваме добре ,за да се обединят и да се поеме лимоновия сок,прибираме в хладилника да стегне.Щом е готово,с нежни,втриващи движения разнасяме маслото по цялата повърхност на пилето,като си правим и джобчета под кожата и там също натъпкваме и разнасяме с натискане отвън маслото.Намазваме и вътрешността на пилето.В нея допълнително слагаме корите на изстисканите лимони/единия в маслото,другия върху пилето/ и още няколко стръка мащерка.Готовото намазано пиле се слага в тавичка с гърдите на горе,подвиваме крилата на вътре/под пилето/ и ги защипваме с шишче,бутчетата съшо зашипваме с шишче,шийката се вкарва в отвора на гърдите и се покрива с кожата,която също се защипва,и върху него изстискваме и втория лимон.Добавете вода на дъното на съда,около 1чч или едно към едно вода и бяло вино.Печем в предварително загрята на 200С фурна.Първо за час и половина завито с алуминиево фолио и още около половин час без фолиото.Т.е по един час на килограм месо.
За соса разтворете брашното в млякото,да няма бучки.Добавете всички останали сокове и мазнина от пилето,разбъркваме,прецеждаме и заваряваме на котлона до сгъстяване.Добавяме ситно нарязания пресен лук и мащерка преди да сервираме.
Добър апетит!






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (34) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics