неделя, 6 ноември 2016 г.
Или пиле ала Джейми Оливър.Харесвам всичко,което прави или по-точно това,което до момента съм видяла в предаванията,интернет,списания,книги.Тази рецепта я гледах няколко пъти по 24kitchen и буквално съм запомнила предаването наизуст.Беше май някое от коледната серия...А 15-минутните менюта на Джейми...УАУ!!!
Понякога ми се иска да готвя със същия хъс и замах като в "шапката" на предаването.Хвърчи сол,чупят се яйца,клъц-клъц-клъц връзка лук,сипваме ориза с танцова стъпка,Нена Чери се чува да вика отнякъде "You know I mean?"Представям си каква би била гледката в кухнята след подобно готвене.Ще имам нужда от екип,почти като този на Джейми Оливър,за да почистят след мен :) :) :)
За пиленцето...Приготвих го за рождения ден на сина ми в началото на октомври.Смятай от кога изостава в черновите,милото.Хапнахме го с удоволствие,обаче забравих да го "увековеча" в блога.Както и да е...
Въпросът сега е "Какво се случва,когато срещнеш готвач като Джейми Оливър/рецептата му,тоест/ и домашно пиле от най-еко ориентираната ферма/на татко ми :)/"Отговорът е ....
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
Необходими продукти:
един хубав едър бройлер/този беше над 2кг/
125 гр краве масло
няколко стръка мащерка
няколко стръка магданоз
2 лимона
1/2 чл пушен червен пипер
1/2 чл черен пипер
1чл сол или на вкус
щипка риган
за соса
1 1/2 чч прясно мляко
2 1/2 сл брашно
2 сл лимонов сок
1-2 стръка пресен лук
1-2 стръка мащерка
сол на вкус или ако е нужно
Пилето е ала Джейми Оливър,защото не съм спазила едно към едно рецептата,просто я ползвах за основа.
Точно това пиле бе предвидено за пълнене,което означава че при почистването е запазена кожата около шийката и в коремната област.Така,че ако се наложи да се зашива или защипва-има как лесно и къде да се направи.В случая обаче съм оставила отворено,само съм фиксирала бутчетата с шишчета.Кожата покрива плътно и изцяло гърдите,което ги прави по-сочни при печене.
Пилето се размразява и се оставя да се отпусне напълно.Приготвяме ароматно масло,с което намазваме и масажираме пилето навсякъде и под кожата,докъдето можем да стигнем.
Маслото приготвяме като го оставяме на стайна температура да омекне и добавяме всички подправки-ситно нарязани,солта и сока и кората/само жълтата част/ на един лимон.Разбъркваме добре ,за да се обединят и да се поеме лимоновия сок,прибираме в хладилника да стегне.Щом е готово,с нежни,втриващи движения разнасяме маслото по цялата повърхност на пилето,като си правим и джобчета под кожата и там също натъпкваме и разнасяме с натискане отвън маслото.Намазваме и вътрешността на пилето.В нея допълнително слагаме корите на изстисканите лимони/единия в маслото,другия върху пилето/ и още няколко стръка мащерка.Готовото намазано пиле се слага в тавичка с гърдите на горе,подвиваме крилата на вътре/под пилето/ и ги защипваме с шишче,бутчетата също защипваме с шишче,шийката се вкарва в отвора на гърдите и се покрива с кожата,която също се защипва,и върху него изстискваме и втория лимон.Добавете вода на дъното на съда,около 1чч или едно към едно вода и бяло вино.Печем в предварително загрята на 200С фурна.Първо за час и половина завито с алуминиево фолио и още около половин час без фолиото.Т.е по един час на килограм месо.
За соса разтворете брашното в млякото,да няма бучки.Добавете всички останали сокове и мазнина от пилето,разбъркваме,прецеждаме и заваряваме на котлона до сгъстяване.Добавяме ситно нарязания пресен лук и мащерка преди да сервираме.
Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
УouТube
Коментари
"И накрая щипка сол" препоръчва ...
|
|
|
|
|
|
|
|
агнешко месо
(1)
Азия
(8)
аламинути
(33)
алкохолни
(13)
арабски
(2)
баници
(16)
барбекю-скара-грил
(4)
без глутен
(5)
без печене
(1)
без яйца
(8)
бешамел
(4)
бисквити
(29)
бишкоти
(7)
бонбони
(5)
брауни
(2)
букли
(3)
булгур
(2)
бутер тесто
(6)
българска кухня
(15)
гости
(2)
гофрети
(2)
грис
(1)
гръцка кухня
(1)
десерти
(87)
дребни сладки
(7)
дреболии
(3)
дъска за рязане
(1)
експерименти
(27)
желе
(1)
за гости
(22)
заек
(4)
закуски
(63)
здравословно/диетично
(9)
зеленчукови
(58)
зимнина
(11)
Испания
(2)
италианска кухня
(3)
какао
(11)
калмари
(1)
картофи
(11)
кафе
(7)
кейкпопс
(1)
кексове
(16)
кексчета
(5)
кето рецепти
(2)
кисело мляко
(4)
кифлички
(4)
козунак
(5)
кокос
(9)
коктейли
(9)
колбас
(10)
Коледа
(1)
крем
(37)
крокети
(2)
кулинарни книги
(25)
кухненска дъска
(1)
кучешки бисквитки
(2)
кюфтета
(5)
лозови листа
(1)
локум
(3)
майонеза
(13)
макарони-паста
(5)
мармалад
(1)
мед
(1)
меденки
(1)
мезета
(20)
миди
(1)
милинки
(4)
млечни
(66)
мляно месо
(15)
моето бебе и аз
(1)
морски дарове
(1)
мултикукър
(3)
мус
(2)
мусака
(1)
на фурна
(28)
наденица
(4)
напитки
(17)
направи си сам
(41)
нещо набързо
(49)
нудли
(1)
ориз
(14)
основни
(58)
от кулинарни книги и списания
(4)
паеля
(1)
палачинки
(8)
парено тесто
(1)
пастети
(5)
песто
(2)
пилешки крилца
(2)
питки
(11)
пица
(5)
плодови
(79)
полезно
(2)
постни
(1)
предястия
(11)
претцел
(1)
продуктово позициониране
(1)
разни
(4)
разядки
(15)
риба
(4)
руло
(6)
рулца от раци
(1)
руски рецепти
(5)
салати
(12)
сандвичи
(8)
сарми
(1)
сач
(1)
свежо
(56)
свинско месо
(14)
сирене
(26)
сироп
(1)
сиропирани
(3)
скара
(2)
сладки
(15)
сладкиши
(9)
сладко
(8)
сладолед
(14)
сметана
(2)
соленки
(2)
сосове
(12)
супи
(9)
сушени домати
(4)
тестени
(71)
тесто
(40)
торти
(34)
турска кухня
(5)
туршии
(3)
френска кухня
(1)
хитрости
(20)
хлебопекарна
(31)
хляб
(22)
хоби
(2)
чийзкейк
(8)
шоколад
(41)
щтрудел
(1)
ядки
(19)
яйца
(47)
ястия с гъби
(9)
ястия с пиле
(26)
Jamie Oliver
(2)
olympus
(2)
SO into FOOD
(13)
0 мнения:
Публикуване на коментар
Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!