Блог класация И накрая щипка сол: Кьопоолу

25.11.2016 г.

Кьопоолу


Българска или турска разядка е кьопоолуто,няма да споря.Дали се нарича кьопоолу или кьопаво ☺☺☺ също е въпрос,който няма да изясняваме днес.Просто ще ви дам своята рецепта за кьопоолу.
Има много рецепти за това как да си го приготвите.Може да си намерите рецепта от интернет по всяко време или пък пазите и спазвате ваша стара семейна рецепта.Всяко семейство си има своя.Едни го накълцват,други го счукват в хаванче,трети го правят на пастет с пасатора.И аз избирам винаги по-лесен и мързелив вариант,но имам и още една хитрина,за да се получава винаги вкусно и различно от това,което са опитвали гостите ми до момента.


Необходими продукти:
2 опечени,обелени патладжана/средни по големина/
5-6 месести червени и зелени печени и почистени чушки
глава чесън или на вкус
1/2 връзка магданоз
един голям домат почистен от семките и люспите
1 чл оцет
120 мл олио
сол на вкус
шепа орехи

Опечените и обелени патладжани оставям за кратко да се отцедят заедно с обелените чушки.След това ги нарязвам на по-едри парчета.Слагам ги в един компотен буркан.Счуквам чесъна с малко сол на паста и добавям към патладжаните и чушките.Добавям оцета и подправям с още малко сол,ако е нужно.Нарязвам на ситно магданоза и слагам и него в буркана.И... Разбивам с миксера с приставките за кекс ☺☺☺ Точно влизат в буркана и идеално разбиват без да го направят на пастет.По време на разбиването постепенно наливам от олиото,както когато се приготвя майонеза.Щом олиото се поеме,спирам разбиването и добавям натрошените на не много ситно,но да не са и много на едро,орехи и много на ситно нарязания домат-задължително без семките и люспите.Обърквам добре и прибирам в хладилника до момента на сервиране.Обикновено половин-един час.Така приготвено издържа два-три дни в хладилника,разбира се,ако остане.


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1 мнения:

Elena Dimitrova каза...

Много вкусно и интересно .Чудесно се е получило с орехи.
Поздрави !

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics