И накрая щипка сол: Кекс с кокосов крем

събота, 23 януари 2016 г.

Кекс с кокосов крем





Необходими продукти:
125 г масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
2 с.л. какао
1 и 1/3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
250 г безсолна извара/крема сирене/
4 пълни с.л. пудра захар
1 яйце
1 ванилия
3-4 с.л. кокосови стърготини
100мл течна сметана
120гр натурален шоколад




Този кекс е просто страхотен.Изчезва още в същия ден,в който е приготвен.Правя го вече за трети път,като първия път не стигна до снимки,а това е втория-тук.За първи път го видях в блога на Тилия и от тогава честичко го правя.Вили от Къкрещо гърненце,която е автор на рецептата,казва че може и с крема сирене да се приготви крема.Потвърждавам,получава се чудесно.А аз без да искам открих ,че и без кокос добре се получава.Веднъж се наложи да го заменя с 1 сл нишесте ванилия,тъй като стигайки до момента с приготвянето на крема се оказа,че нямам кокос.Този път добавих и сладко от череши,а тези дни пак ще го правя и ще сложа череши навсякъде.Ползвах този път малка форма с О18см и нямаше място за повече пластове крем,но и така се получи добре.

A photo posted by Desislava Encheva (@desislavaencheva) on



Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ванилията, какаото и постепенно от пресятото брашно,бакпулвера.Най-лесно е със самонабухващо брашно. Получава се по-гъсто кексово тесто,затова добавих и 60мл прясно мляко.
Най-добре е след добавяне на брашното да се разбърква със шпатула,а не с миксер.Винаги съм се чудела защо мъфините на снимките изглеждат равни отгоре,а мойте все стават със заострен връх.Точно продължителното разбиване с миксер на тестото с набухвател,ги прави така безформени.






За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят яйцето,кокоса и ванилията и отново се разбиват с миксера. Ако кремът ви се получи доста гъст, което зависи от изварата,както е отбелязала Вили, разредете с много малко прясно мляко (или кисело), за да улесните нанасянето му.Аз добавих 2 сл кисело мляко.
В намазнена и набрашнена форма за кекс,торта се редуват пластове от двете смеси.Кексът се пече на 200С за 40-45 минути.На 20 минута може да го завиете с фолио,за да не прегаря,повече от това едва ли ще се надига.
Украсата е по желание.Аз залях с натурален шоколад -към 120гр и 100мл сметана.Сложих сметаната на котлона,колкото да заври,добавих начупения шоколад,щом се стопи нарязах на ситно сушени боровинки и ги добавих в шоколада.Готовия охладен кекс поставих върху решетка и облях няколко пъти със шоколада.Не го оставих хубаво да се отцеди,но пак си стана.Е,долу-горе :) Поръсих със звездички,по желание на дъщеря ми.Една бърза,припряна,нервна фотосесия и прибрах в хладилника.Не,че успя да стегне шоколада,но все пак...просто изчезна...






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2 мнения:

проверка на пожарогасители каза...

Изглежда невероятно вкусно! Задължителон трябва да се пробва! Благодаря Ви за рецептата!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Радвам се,че ви запалих :D =)) :D

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics