Блог класация И накрая щипка сол: "И накрая щипка сол" гостува на списание "Моето бебе и аз" с "Торта с шоколадов мус и сладко от портокали"

6.02.2016 г.

"И накрая щипка сол" гостува на списание "Моето бебе и аз" с "Торта с шоколадов мус и сладко от портокали"




Здравейте,казвам се Десислава Енчева от гр.Айтос.Малък град,в който нямаме молове,магазини от големите търговски вериги и много други неща,но си имаме страхотния парк "Славеева река" и етнографски комплекс "Генгер"/Познат и като "Алея на занаятите"/.Вероятно генгер ви звучи странно и непознато.Генгер е името на едно уникално растение,защитен вид,което вирее само на едно-единствено място в Европа - в Източна Стара планина само по скалите около града ни.Представлява малък храст висок едва около 70 сантиметра,с мъхести листа и корени,които достигат до удивителните 4 метра дължина.Човек ще си каже-хм,някакъв бодил,да,бодил и то какъв!!!Такива са и хората тук,с дълбоки корени.
 Нека ви разкажа малко и за семейството си.Ние,както се шегуваме със съпруга ми,сме едно многодетно семейство.Денислав е вече на цели четиринадесет и половина,Нора е на пет години и кучето ни Шоколад/сибирско хъски/ на една година.Мисля ,че сме идеалното семейство за реклама на някой пудинг или маргарин :) У дома времето за вечеря е на особена почит,защото сме заедно.Винаги се изчакваме да се съберем,да седнем заедно.Затова вкусната.добре приготвена храна е съществена част от този ритуал.Любимите ястия на семейството ми са яхнии ,баници,питки-все традиционно български.
 Кулинарните ми опити,успехи и провали датират още от 90те години на миналия век. :) Спомням си как като малка на село имахме една много дебела кулинарна книга без картинки и аз я четях с огромен интерес и много исках да приготвим нещо по рецепта от нея.Намерих най-кратката рецепта-беше два-три реда описанието-"Сладък ориз по китайски",Представляваше сварен бял ориз подправен с краве масло и захар.На вкус нищо особено,но пък как си го изядох :) После бяха пици,рогчета,супички и заешка капама.По сериозните ми опити започнаха след като се омъжих и заживяхме самостоятелно.Всичко на принципа проба-грешка.Аз съм голям инат и не обичам да питам,искам всичко да си направя сама.Увереност придобих,когото успях да пресъздам ястие,което само съм опитвала и нямах точна рецепта.Хареса ми да експериментирам с вкусове и аромати ,
Така импулсивно и естествено,от самосебе си се появи "И накрая щипка сол".Той е съвсем "млад" все още,като прохождащо дете е и се нуждае от време и внимание,които съм готова с удоволствие да дам.
Преди месец,когато получих поканата от Янка Петкова,редактор в списание Моето бебе и аз,бях меко казано поласкана.Освен това ме върна доста назад във времето,когато моите деца бяха малки бебета/не толкова далеч,но все пак/.Извадихме кутията със бебешки снимки и там открихме това стихче,писано преди 13-14 години,когато сина ми беше бебе

     Рунтавелка във хралупа
     цял ден орехчета трупа,
     че за идващата зима
     сладка зимнина да има.
     Там , на клончето отсреща,
     кацнал Врабчо и нарежда:
     -Рунтавелке,я кажи
     колко орехчета скри?
     -Сложила съм ги във скрина
     има-няма към стотина.
     Тъй обичам аз от рано
     всичко да ми е прибрано.
     Щом завей и зафучи
     тук при мен да не личи.
     -Аз пък цяла зима зъзна,
     човчицата ми замръзва,
     нямам сили да запея...
     Опитвам да се згрея-
     скачам си от крак на крак,
     но студено ми е пак.
     -Може ли такова нещо!
     Днес все още е горещо,
     ала щом затракаш с кости-
     заповядай ми на гости!






       Торта с шоколадов мус и сладко 

                 от портокали


Това е доста калоричен десерт и определено не е за хора на диета,но и не всеки ден е празник.А и не всеки ден гостувам в списание"Моето бебе и аз".За най-добър резултат препоръчвам да се приготви в деня,преди сервиране,за да стегне добре,а и за да имате торта както с добър вкус,така и с добър външен вид.Навярно описанието ще ви се стори дълго,но това не бива да ви отказва.Уверявам ви ,че щом аз мога да се справя,значи всеки може.Опитайте я!


Необходими продукти
за торта с о 28 см
опаковка бишкоти "Савоярди"/200гр/
500мл сладкарска сметана
100гр натурален шоколад
300гр млечен шоколад
4 яйца
500мл прясно мляко
1 чч захар
1 пакетче нишесте ванилия 60 гр
1 пакетче желатин 10 гр
за сладкото :
5 портокала
1/2 чч захар
1 пакетче желатин 10 гр


Започвам със сладкото.Портокалите се измиват добре и кората се остъргва,като се внимава да не се захваща бялата част.Отделяме я настрана,ще я добавим по-късно в шоколадовия мус.Портокалите се обелват и филетират,Филенцата се събират в подходящ съд и се добавя захарта,слагаме ги на котлона на висока степен.Щом захарта се стопи и сместа кипне се намаля на по-ниска степен и се оставя да ври докато се посгъсти,Желатина се разтваря според указанията на опаковката и се добавя към охладеното сладко.
Бишкотите се начупват на парчета ,потапят се за кратко в 200мл от млякото и се слагат във форма за торта с падащ ринг.Объркват се със сладкото от портокали и се притиска и заглажда повърхността.Прибираме в хладилника да стегне желатина.
Останалите 300 мл от млякото се слага на котлона да заври,към него се добавя разтвореното в 50-60 мл вода пакетче нишесте на тънка струйка и с непрекъснато бъркане.Получава се много гъст крем,към който се добавя начупения млечен шоколад и бъркането продължава докато напълно се стопи от топлината и сместа стане еднородна.Покриваме го с фолио,за да не хваща коричка и го оставяме настрани да се охлажда и да си чака реда.
От сметаната се отделят 100мл,а останалото количество се разбива с миксера до твърди , устойчиви връхчета.Прибираме я в хладилника.
Жълтъците се разделят от белтъците.По отделно се разбиват с по 1/2 чч захар.Жълтъците да станат на пухкав бледожълт крем,а белтъците на сняг.Ако ви притесняват суровите яйца,не сте сигурни колко са пресни,може да разбиете яйцата ,без да ги делите на белтъци и жълтъци , с цялата чаша захар на водна баня.Ще се загуби голяма част от обема и въздуха в белтъците,но ще са преминали термична обработка яйцата,а и вкуса няма да пострада ни най-малко.Това става като сложите съд с вода да заври,но без да кипи и поставите купата за разбиване върху него,без дъното на купата да е във водата.Разбийте до бледожълт пухкав крем,свалете и продължете разбиването,докато се охлади.
Второто пакетче желатин се разтваря според указанията на опаковката.
всички компоненти на муса са готови и можем да преминем към неговото приготвяне.В голяма купа за разбиване сипете шоколадовия крем,добавете настърганата портокалова кора и разтворения желатин.Разбийте с миксера и започнете да добавяте жълтъците малко по малко.Щом се поемат,започнете да добавяте белтъците и бъркайте с шпатула само в една посока,по същия начин се добавя и сметаната.Когато всичко е объркано добре и сместа е еднородна,муса е готов и се излива върху бишкотите.Прибира се за минимум 6 часа в хладилника,а най-добре за цяла нощ.
Когато муса стегне,отделената сметана се слага на котлона да кипне и се сваля ,в нея се начупва натуралния шоколад и се бърка докато напълно се разтопи.Оставя се да се охлади и след това се излива на равномерен пласт върху муса.Украсете с шоколадови бонбонки,филирани бадеми,кора от портокал или си отделете малка част от муса и шприцовайте розички.Всъщност развихрете фантазията си.Аз украсих с шоколадови бонбонки,които бяха част от изненадващия подарък за Коледа,който ми направи моето другарче във Фейсбук Вяра Врагова.Имаше и едно вълшебно сладко от череши,което ще видите съвсем скоро на страниците на блога.

Още веднъж искам да благодаря искрено за неочакваната покана и оказаната чест да съм гост на страниците на "Моето бебе и аз".За мен беше истинско удоволствие!Благодаря!!!




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2 мнения:

vesela каза...

Страхотно представяне, Деси!
Интересен разказ и рецепта:)
Интересен ми е и блога ти, но имам някакъв технически проблем с влизането и коментирането. Някак всичко, влизайки ми е тромаво и забавено, не знам каква е причината, но това често ме отказва да пиша коментар.
Може и при мен да е грешката, но с другите блогове нямам подобен проблем.

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Благодаря,Весе,винаги много се радвам когато се отбиваш тук.
По въпроса с проблема мисля,че за момента е отстранен.Благодаря ти,че обърна внимание.Блога беше твърде натрупан с всякакви притурки,джаджи и приложения,част от които даже са спрели да работят.

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics