И накрая щипка сол: Хляб без месене

сряда, 24 февруари 2016 г.

Хляб без месене


Необходими продукти:
600 гр бяло брашно
400 мл хладка вода
7 гр суха мая
1 чл захар
1 чл сол
1 сл олио

Маята се разтваря заедно със захарта във водата.Брашното се пресява в голяма купа и към него се добавя солта.Разбърква се с дървена лъжица или бъркалка и в средата се прави кладенче,в което изливаме шупналата мая и олиото.С лъжицата забъркваме гъсто лепкаво тесто.Покриваме купата с фолио и оставяме настрани да втасва,докато се удвои и изпълни купата.
Когато това стане,включваме фурната да загрява на 200С и в нея поставяме чугунена тенджера с капак да се загрява.
Сваляме фолиото от купата и с намазнени ръце,за да не полепва тестото,сгъваме тестото като захващаме от дъното към повърхността на тестото.Така от всяка страна - все едно сгъваме хартия на плик.Оставяме го за десетина минути да си почине.
На добре набрашнена повърхност изсипваме тестото.Отново сгъваме на плик.От набрашнената страна към средата на ненабрашнената.Оформяме хлебчето според формата на тенджерата.Моята е елипсовидна,затова хлебчето ми е малко продълговато.
Може да прехвърлите хлебчето на хартия за печене или да го печете директно в тенджерата.
извадете горещата тенджера от фурната,сложете хляба вътре,затворете капака и сложете да се пече.Намалете фурната на 180С и печете 20 минути под капак и до готовност(докато хубаво се зачерви) без капак.
Не бързайте да режете вече готовия горещ хляб – дайте му време да се охлади!
Охладете на решетка за хрупкава коричка,а за мека коричка охлаждайте завит в чиста кърпа.
Добре изпечения хляб като го почукаш с пръсти по дъното издава кух звук.

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics