И накрая щипка сол: Виетнамски багети / Bánh mi

сряда, 20 януари 2016 г.

Виетнамски багети / Bánh mi


Преди време в Pinterest видях една снимка на тези багети,която веднага ме грабна.Отваряйки източника разбрах,че това по-точно са виетнамски багети,по-известни като банх ми.Очаквах да има рецепта,но въпреки че нямаше,се зачетох и там пишеше,че това е хляб,с който се приготвя един от най-вкусните сандвичи в света.Принципно подобни заглавия не ме привличат особено,но с тези багети ми влезе мухата в главата,както се казва,и се разтършувах.Справката в Гугъл не даде особен резултат .Това не ме отказа,напротив,по-скоро ме амбицира и не знам защо,но не ги забравих,а ги приех като предизвикателство.Човек би си помислил багети като багети.Вода,брашно,мая,сол и ето ти багети...Така е и не е така.
Всеки хляб се прави от вода,брашно,мая,сол!Но различната техника на замесване,продължителността на втасване,оформлението,температурата на изпичане,ако щете и влажността в помещението,в което се приготвя,се отразяват на крайния резултат и получаваме печива с различен вид и вкус,макар да сме ползвали едни и същи продукти.
Първото,което открих е,че на български няма публикувана рецепта.Преди години в България живееха и работеха доста виетнамци.Надявах се някой от тях да е споделил рецептата,някой да я е записал и в идеалния случай да я е публикувал в блога си ,но ... Не намерих нищо.Нито в кулинарните блогове,нито в кулинарните сайтове,нито във форумите.В "чужбинските" блогове имаше рецепти за плънката на сандвича и навсякъде пише нещо от рода на "може да замените с френски багети".Банх ми е пряко свидетелство за френското влияние във Виетнам,тъй като до 1941г. Виетнам е френска колония.
И така след по-настоятелно търсене намерих няколко рецепти,които изпробвах


Необходими продукти :
8 гр суха мая
300 мл хладка вода
500 гр пресято брашно
1 чл сол
1 сл захар (по желание)

В голяма купа разтворете маята във водата. Можете да добавите захар, за по-лесно активиране на маята. Разбърква се добре. Добавете половината от брашното и разбъркайте добре до гъста смес като тесто за палачинки. Покрийте и оставете на топло място за 1 час, докато се появят мехурчета по цялата повърхността. Когато това стане,добавете на части останалото брашно и сол. Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато добре се комбинира. След това сместа се прехвърля върху набрашнена работна повърхност,добавете,пресявайки брашното,колкото е необходимо за меко,нелепнещо тесто и омесете/общо около 500 гр е цялото количество/ . Сгъвайте и разтегляйте тестото без да го разкъсвате. Това помага да се развие глутена. Поставете тестото обратно в купата,която сте намазнили. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да почива на топло място за 1 час или докато се удвои.Може да го сложите във фурната на около 30 градуса заедно с купа вода. Щом втаса внимателно прехвърлете тестото върху работната повърхност. Опитайте се да не го смачквате. Разделете тестото на 8 равни части.Оформете всяка на топка . Покрийте ги с кухненска кърпа и ги оставете да престоят за 10 минути. След това всяка топка се удря 3 пъти в плота. Разтеглят се и се навиват на по-хлабаво руло,като краищата се защипват добре. Разточват се леко и внимателно с длани,така че двата края на багетата да са по-тънки от средата. Подредете върху хартия за печене и покрийте с кухненска кърпа. Оставяме ги за още един час да втасат. Загрейте фурната и тавата/ако имате плоча още по-добре/ предварително на 220-230C в продължение на поне 15 минути преди печене. Поставете тава с гореща вода на дъното на фурната,за да се образува хубава пара във фурната.Ако имате камъни,водата ще изври по-бавно и равномерно. Точно преди да ги сложите за печене ,направете разрези по повърхността на багетите.Разрезите трябва да са под ъгъл 45 градуса,моите не се получиха много добре. Извадете предварително загрятата тава от фурната и прехвърлете багетите в тавата. Напръскайте с вода фурната и багетите. Печете за 20-25 минути при 230 ° C . След първите 8-10 минути, извадете и напръскайте с вода още един път и завъртете тавата за печене , за да се опекат равномерно. Ако ви се стори,че отдолу не са добре изпечени, извадете тавата с водата и свалете тавата с багетите по-ниско. Изключете фурната и ги оставете вътре за още няколко минути.Вярно отнемат време,но пък са много вкусни и си заслужава да се опитат.Добър апетит!!!






1 мнения:

Батето М каза...

Чудесно!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics