Блог класация И накрая щипка сол: Виетнамски багети / Bánh mi

20.01.2016 г.

Виетнамски багети / Bánh mi

снимка:интернет



Преди време в Pinterest видях една снимка на тези багети,която веднага ме грабна.Отваряйки източника разбрах,че това по-точно са виетнамски багети,по-известни като банх ми.Очаквах да има рецепта,но въпреки че нямаше,се зачетох и там пишеше,че това е хляб,с който се приготвя един от най-вкусните сандвичи в света.Принципно подобни заглавия не ме привличат особено,но с тези багети ми влезе мухата в главата,както се казва,и се разтършувах.Справката в Гугъл не даде особен резултат .Това не ме отказа,напротив,по-скоро ме амбицира и не знам защо,но ги приех като предизвикателство.Човек би си помислил багети като багети.Вода,брашно,мая,сол и ето ти багети...Така е и не е така.Първото,което открих е,че на български няма публикувана рецепта.Преди години в България живееха и работеха доста виетнамци.Надявах се някой от тях да е споделил рецептата,някой да я е записал и в идеалния случай да я е публикувал в блога си ,но ... Не намерих нищо.Нито в кулинарните блогове,нито в кулинарните сайтове,нито във форумите.В "чужбинските" блогове имаше рецепти за плънката на сандвича и пише нещо от рода на "може да замените с френски багети".Обаче не това ми беше идеята,а самите багети.И така след по-настоятелно търсене намерих няколко рецепти,които изпробвах.Само една от рецептите се получи наистина добре.Основното,за да се получат мекички багети с тънка коричка е да са  без никаква мазнина,водата в ,която се разтваря маята да е топла,а не само хладка,т.е. някъде около 40С,да втасва поне два пъти тестото във възможно най-влажна среда и задължително да се пулверизират на осмата/десетата минута от началото на печенето,а фурната да е без вентилатор на 220-230С.








Необходими продукти за три багети:
1.5 чл суха мая
180 мл хладка вода
250гр пресято брашно/за първоначалното замесване/
1 чл сол
1 сл захар (по желание)






В голяма купа разтворете маята във водата. Можете да добавите захар, за по-лесно активиране на маята. Разбърква се добре. Добавете половината от брашното и се разбъркайте добре до гъста смес с консистенция на тесто за палачинки. Покрийте и оставете на топло място за 2-3 часа, докато се появят мехурчета по цялата повърхността. Когато това стане,добавете останалото брашно и сол. Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато добре се комбинира. След това сместа се прехвърля върху набрашнена работна повърхност,добавете,пресявайки брашното,колкото е необходимо за меко,нелепнещо тесто и омесете/общо около 400-450 гр е цялото количество/ . Сгъвайте тестото и разтегляйте тестото без да го разкъсвате. Това помага да се развие глутена. Поставете тестото обратно в купата. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да почива на топло място за 1 час или докато се удвои.Може да го сложите във фурната на около 50 градуса заедно с купа вода. Щом втаса внимателно прехвърлете тестото върху работната повърхност. Опитайте се да не го смачквате. Разделете тестото на 3 равни части.Оформете на топка както е показано във видеото. Покрийте ги с кухненска кърпа и ги оставете да престоят за 10 минути. След това всяка топка се удря 3 пъти в плота. Разтеглят се и се навиват на по-хлабаво руло,като краищата се защипват добре. Разточват се леко и внимателно с длани,така че двата края на багетата да са по-тънки от средата. Подредете върху хартия за печене и се покрийте с кухненска кърпа. Оставяме ги за още един час да втасат. Загрейте фурната и тавата/ако имате плоча още по-добре/ предварително на 220-230C в продължение на поне 15 минути преди печене. Поставете тава с гореща вода на дъното на фурната,за да се образува хубава пара във фурната.Ако имате камъни,водата ще изври по-бавно и равномерно. Точно преди да ги сложите за печене ,направете разрези по повърхността на багетите.Разрезите трябва да са под ъгъл 45 градуса,моите не се получиха много добре. Извадете предварително загрятата тава от фурната и прехвърлете багетите в тавата. Напръскайте с вода фурната и багетите. Печете за 20-25 минути при 230 ° C . След първите 8-10 минути, извадете и напръскайте с вода още един път и завъртете тавата за печене , за да се опекат равномерно. Ако ви се стори,че отдолу не са добре изпечени, извадете тавата с водата и свалете тавата с багетите по-ниско. Изключете фурната и ги оставете вътре за още няколко минути.Вярно отнемат време,но пък са много вкусни и си заслужава да се опитат.Добър апетит!!! 

 






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1 мнения:

Батето М каза...

Чудесно!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (9) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (48) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics