И накрая щипка сол: Милинки с хрупкава коричка

четвъртък, 5 януари 2017 г.

Милинки с хрупкава коричка


Тези милинки са хит у дома от много години.Доскоро си мислех ,че този трик със заливката с галета,съм го видяла в книгата "Българска национална кухня" ,която си купих мнооого отдавна като всяка уважаваща себе си млада,начинаеща и неуверена домакиня.Обаче започвайки да пиша тази публикация надникнах в нея и се оказа,че там няма точно такава рецепта.И така от къде съм го видяла не си спомням,определено не съм го измислила аз,но със сигурност е от времето,когато не просто нямахме интернет вкъщи,а изобщо не бяхме чували за интернет :)

Дааа,доста отдавна е било...

...като типичен представител на поколението Х/последните порастнали и изживяли детство си без интернет и технологии/ ми е доста трудно да обясня на дъщеря ми,че не винаги сме имали компютри,лаптопи и такива модерни телефони във всяка стая,във всеки джоб и навсякъде.Че за да си играем на готвачки примерно,нямахме нужда от розова пласмасова свиреща кухня с всевъзможни пласмасови вилички,лъжички,купички,тиганчета и чайници,достатъчно беше да си намерим керемида,да я счукаме с камък,за да си направим червен пипер ☺Как звучи само,все едно е било не преди 33 години,а преди 33 милиона години.Та тогава ,преди около 20 "милиона" години,си разменяхме рецептите записани на листчета,салфетки и каквото ти попадне,от човек на човек,без клипчета,линкове и снимки от всеки етап на приготовлението.Източниците бяха майки,баби,лели,съседки,колежки,приятелки,не сайтове,блогове,кулинарни групи и форуми.

И така...

С толкова много думи исках просто да кажа,че тази рецепта е много стара и стократно изпитана във времето.
Необходимите продукти:

250 мл топло прясно мляко
2 яйца
1 чл сол
1 сл захар
2 сл олио
1 бр суха мая
600 гр брашно
200 гр краве сирене
100 гр меко краве масло/на стайна температура/
1 - 1 1/2 сл галета
олио
или за по-бърз вариант ползвам готово приготвено от предния ден тесто от това.



Приготвям тестото в хлебопекарната,програма тесто-при мен час и половина с втасването.След като е готово разточвам на правоъгълна платка и намазвам с масло,посипвам с натрошено сирене.Сгъвам на плик и разточвам отново на правоъгълна платка,отново намазвам с масло и посипвам със сирене.Прегъвам и разточвам.Така докато свърши сиренето.Прехвърлям в намазнена тавичка и прегъвам платката според формата на тавата.Нарязвам на квадрати,покривам със заливката и оставям да втаса втори път.

За да приготвите заливката за милинката в касерола загрейте 5-6 сл олио с мъничко сол на вкус и в тях за секунда-две запържете галетата.Намажете обилно всяко квадратче с тази гореща заливка,като се стараете да има галета върху всяко.Оставете милинката да втаса на топло.Включете фурната да загрява на 180С.Печете за около 35-40 минути или до хрупкава златиста коричка.




Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics