И накрая щипка сол: Морковено руло

вторник, 25 октомври 2016 г.

Морковено руло




Преди няколко дни излезе поредния брой на първото българско кулинарно блогосписание SOintoFOOD.Аз съм им фен още от първия брой и искрено се възхищавам на труда,вдъхновението,креативността на всички участвали в броевете до сега.И ,ако знаете,как съм си мечтала да участвам и аз.Явно много искрено съм си го пожелала,защото се случи :) Благодаря на Гери и Мария за поканата и за удоволствието да бъда  част от този вълнуващ есенен брой.
Изпълнено с красота,цветове и идеи,есенното издание на списанието под надслов "Цветовете на есента" ще погали сетивата ви,ще ви вдъхнови и запали.
Не пропускайте да го разгледате!!!





                                       Морковено руло 

Необходими продукти:
блат
150 гр пюре от сварени моркови
3 яйца
150 гр захар
200гр брашно
1 бакпулвер
2 сл кисело мляко
1 сл краве масло
1 сл какао
крем
500мл прясно мляко
60 гр нишесте ванилия
1 яйце
150 гр захар
100 гр краве масло
100гр пудра захар

мармалад,сладко,шоколад



Морковите се обелват и сваряват до пълното им омекване.Когато са готови се изваждат от водата се оставят да се отцедят и напълно да се охладят.Нарязваме ги на парчета и добавяме към тях трите жълтъка и киселото мляко.Пасираме до фино пюре.Прецеждаме за всеки случай през цедка,за да няма бучици,власинки,за да е идеално гладко.Белтъците се разбиват на твърд сняг.Белтъците се добавят към морковеното пюре с внимателно разбъркване с шпатула.Маслото се разтопява и се добавя на тънка струйка.Разбъркваме.
Брашното,бакпулвера и ванилията се смесват и се добавят към течните съставки с пресяване и на няколко части,като бъркаме внимателно с шпатула,докато се поеме напълно брашното и няма бучици.
От сместа се отделя 1/2 чаша и се обърква идеално с какаото.Поставяме какаовата смес в пош и с нея рисуваме шарките на рулото.Има два варианта да ги запазите,без да се повредят при нанасянето на морковената смес върху тях.Можете да ги замразите или да ги запечете предварително,за да са стегнати и спокойно да нанесете морковената смес .
Застелете правоъгълна тавичка с хартия за печене.Нарисувайте си предварително върху гърба на хартията форми или импровизирайте рисувайки различни форми.Запечете във фурната за около 5-7 минути формичките или замразете във камерата за около 20-30 минути.При мен нещата се случиха в движение,не бях планирала да изглежда по този начин.Мислех да залея готовото руло с разтопен шоколад,което препоръчвам,защото го прави по-сочно и едновременно с това стегнато.Обаче ми хрумна да го нашаря и нарисувах на бързо няколко спирало подобни формички.Можеше да са листенца или морковчета,но фурната беше загряла,та...спри да се оправдаваш...
 Върху стегнатите какаови формички разнесете на равномерен пласт морковената смес,като се стараете да ги покриете.Печем в предварително загрята на 160С фурна за около 15-20 минути или до суха клечка.Моя съвет е да сте около фурната,защото нещата се случват много бързо,тъй като сместа е на много тънък пласт и бързо се изпича.
Минута преди да извадите готовата платка си подгответе една голяма чиста кърпа и още един лист хартия за печене.Застелета кърпата ,а върху нея хартията.Извадете платката от фурната и я обърнете върху другия лист хартия.Внимателно отлепете хартията,с която е изпечено рулото.Внимателно,за да не се скъса или повреди блата.Отново поставяме хартията отгоре и обръщаме платката,за да може при завиването формичките да останат от външната страна.С помощта на кърпата завиваме на руло и оставяме,както си е завито,да се охлади напълно.
През това време приготвяме крема.Разбиваме яйцето,нишестето и част от млякото.Загряваме останалото мляко и захарта.Добавяме ванилията и наливаме яйчената смес,бъркаме енергично докато се сгъсти.Завиваме с фолио,за да не хваща коричка и оставяме да се охлади напълно.Разбиваме размекнатото краве масло с пудрата захар и добавяме при непрекъснато разбиване студения крем Ванилия,докато се усвои напълно цялото количество.Това количество крем е доста повече от нужното за рулото и ще ви остане,но ми беше малко трудно да определя и приготвя точното количество.Останалия крем си хапнете или пък ползвайте за друга рецепта.
Намажете рулото не до самия край,оставете една част от около 5 см ненамазана,защото при завиването крема ще се измести.В единия край поставете сладкото и завийте.Завийте готовото руло във фолио за свежо съхранение и оставете във хладилника за да стегне крема и да се напои блата.Преди сервиране отрежете краищата,за да има по-красив вид.

Да ви е сладко!!!


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

3 мнения:

Elena Dimitrova каза...

Деси,
прекрасно руло и чудесно представяне в списанието.Ще си открадна тази рецепта за проба, съвършено изглежда.
Поздрави !

Диди каза...

От скоро открих, че морковите мога да ги използвам и в различни сладки изкушения. Благодаря за рецептата стана супер. По принцип рулата не са ми силна част, но този път го докарах и на визия :)
Поздрави!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Здравей,Диди!Много ме зарадва коментара ти!Аз не се гордея особено с визията на точно това руло ;),но се радвам,че се е получило добре при теб.Поздрави!
P.S.:Ако имаш снимка,с удоволтвие бих я публикувала под рецептата.

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics