Блог класация И накрая щипка сол: Торта " Кокосов каприз "

7.10.2016 г.

Торта " Кокосов каприз "



Необходими продукти:
60гр.кокосови стърготини+600мл.прясно мляко 
                или 
400мл кокосово мляко+200мл прясно мляко
1 ч.ч.захар
ванилия
1 и 1/2 п желатин-15гр+60мл вода 
2 яйца
орехи
50гр какао
500мл сметана
200гр черен шоколад
шоколадови пръчици




Започваме с крема като слагаме млякото с кокосовите стърготини,ванилията и 1/2 чч захар на котлона да загрее и оставяме там,докато започне да кипи.Сваляме и оставяме да се охлажда.Време,в което кокоса ще освободи аромата си.След това прецеждаме и добавяме в млякото разтворения според указанията на опаковката желатин.Аз го накиснах с 60мл вода ,след това разтопих в микровълновата на 450 вата за няколко секунди.Добавих в желатина няколко лъжици от млякото,разбърках и излях в млякото,разбърках и сложих във камерата,за да започне да желира по-бързо.През това време приготвих блата,разбих сметаната и приготвих ганаша и шоколадовите топчета за украсата.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.Белтъците се разбиват с 5-6 сл захар до твърди връхчета.Добавяме жълтъците един по един,разбивайки с миксера на висока скорост.Първо единия,след като се усвои напълно от сместа,едва тогава добавяме втория.Изключваме миксера и на части с пресяване добавяме какаото като бъркаме с шпатула,внимавайки да запазим обема на сместа.Разбъркването става с кръгови движения в една посока,като се стараем да загребваме всичко по стените и от дъното.Внимаваме да не се образуват бучици от какаото и да не остава от яйчената смес не смесена с какаото.Изсипваме сместа върху хартия за печене и оформяме с шпатулата в кръгла форма.Ако ползвате форма с падащи стени просто разстелете на равномерен пласт.Печем за десетина минути в предварително загрята на 190С с вентилатор фурна,след което се изключва и се оставя във фурната за още 5-6 минути като внимаваме краищата да не прегорят.Трябва да прилича на нещо средно между брауни и пандишпан :) В смисъл това си е пандишпан,но без брашно,по-плътен и трошлив.Оставете го за десетина минути да се охлади след като го извадите от фурната,така по-лесно ще се отлепи от хартията.
За ганаша в касерола наливаме 200мл от сметаната и я слагаме на котлона да кипне.Сваляме и добавяме начупения шоколад,разбъркаме докато напълно се разтопи.Оставяме да се охлади и втвърди.Щом стегне,с лъжица оформяме няколко топчета,които овалваме в шоколадови пръчици и прибираме в хладилника отново,докато стане време за украса на тортата.
Останалите 300мл сметана разбиваме до твърди връхчета и към тях добавяме лъжица по лъжица от желираното мляко.Разбиваме и добавяме докато напълно се смесят.Сместа трябва да прилича на разтопен сладолед .
Сглобяването на тортата зависи от това в каква форма ще изпечете блата.Ако сте ползвали форма с падащи стени,просто излейте млечно-сметановата смес върху блата.Ако сте изпекли блата като мен в тавичка върху хартия ви предлагам друг вариант,също удобен и лесен.
Аз ползвах една дълбока тавичка със заоблено дъно с диаметър 26 см.Предварително сложих съда във фризера да се охлади за няколко минути.След което извадих и напръсках с пулверизатор цялата и повърхност с вода и веднага върнах във фризера.След 4-5 минути водата по цялата повърхност беше замръзнала,образувайки фин скреж.Така си гарантирах лесно изваждане на сладкиша.
Снимките на разреза не се получиха,но ги публикувам,за да онагледя мраморния ефект.

В така офладената форма излях млечно-сметановата смес,сложих няколко супени лъжици от ганаша и обърках леко с лъжицата за мраморен ефект,отгоре сложих блата и притиснах леко.Трябваще да изрежа краищата,за да прилепне плътно по стените.Ако сте ползвали форма с падащи стени,ще си спестите този момент.Моята е доста голяма и затова избрах по-малката форма,която не е с падащи стени.
Прибираме сладкиша в хладилника докато стегне добре.Поне 4-5 часа.След това потапяме формата в съд с гореща вода и обръщаме върху чинията за сервиране.Останалия ганаш загряваме за секунди-колкото да се втечни-не да загрява,закипява или да се вари-само колкото да стане по-рядък.Щом се разтопи по стените на съда,разбъркайте и свалете веднага от котлона.Бъркайте докато се отпусне и стане с подходяща консистенция.Залейте внимателно тортата.Украсете с топчетата и орехи.Аз ползвах за украсата изрязаните краища от блата,натрошени на трохи,орехи.

Да ви е сладко!!!















0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics