И накрая щипка сол: Бързо и лесно "фалшиво" бутер тесто с извара

събота, 11 юни 2016 г.

Бързо и лесно "фалшиво" бутер тесто с извара


Рецептата за това "фалшиво" :) и лесно бутер тесто открих в този блог .Преди време бях записала подобна рецепта от едно от предаванията на Жак Пепен по Фиеста тв.Но тъй като хвърчащия лист не е най-надеждния начин за съхранение на информация,рецептата се изгуби безследно.Докато не попаднах на тази :)
Обаче...
Експериментирайки,стигнах до няколко извода.
В рецептата е отбелязано,че може да се добави мая,за да станат по-пухкави печивата ни.Според мен ,направо си е задължително да я добавим.Правих с мая и без мая и определено тези с мая в тестото печелят по точки :)


250гр хубава фина суха извара/рикота
250 гр брашно
125 гр краве масло
пакетче суха мая + 1-2 сл хладка вода,за да се разтвори,щипка захар и 1сл брашно
сол



Тестото прилича на това за балеринки,корекомки,които напоследък получиха своята нова доза заслужена слава :)
Пресяваме брашното отвисоко, за да се насити с въздух.
С вилица намачкваме, кравето масло, което е на стайна температура и изварата.Добавяме разтворената мая и разбъркваме.Тази смес се прибавя към пресятото брашно и се омесва по най-бързия начин.Най-лесно се получава с приставките за тежко тесто на миксера-получават се трохи,който после с ръка се доомесват с едно-две-три притискания.Полученото тесто се поставя върху прозрачно фолио, оформя се на правоъгълник, завива се и се прибира в хладилника за една нощ или от сутринта за вечерта.След като мине определеното време тестото се изважда от хладилника, поставя се на набрашнена повърхност и се разточва.
Тестото се точи само в едната посока. После се прегъва на три с прехлупване.
После сгънатото тесто се завърта на 90 градуса и отново се разточва. Общо трябва да се разточи 3-4 пъти, като се следва горната процедура.След последното прегъване се завива с прозрачно фолио и се поставя отново в хладилника за 30-ина минути, или във фризер за 10-ина.
После се изважда, разточва се тънко и се правят кифлички, банички и каквото сте си намислили.
Тестото може да се приготви и съхранява във фризер разточено и прегънато на три, както това от магазина с хартия за печене и прозрачно фолио или направено на кифлички,като заготовка. И при двата случая се изважда от предната вечер в хладилника да се отпусне.
Вкуса донякъде напомня на бутер тестото,външния вид не съвсем.Но все пак затова е и "фалшиво",нали?!
Печенето...
Както бутер тестото на 200-220С,но това иска малко повече време,все пак трябва да се внимава и да не изгорят.За съжаление не съм засичала с точност ,а и за всяка рецепта ще е различно.





Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics