И накрая щипка сол: Домашен катък

събота, 18 юни 2016 г.

Домашен катък


Катък обикновено се прави от пълномаслено овче мляко и сирене в края на лятото или поне така са правили бабите ни някога.В днешно време трябва,т.е.понякога се налага да си адаптираме и традициите,и рецептите към съвременните условия.
А те са такива,че във всеки добре зареден магазин можеш да откриеш "от пиле мляко",но овче пълномаслено едва ли.Единствения начин е директно от производител,но ако нямаш тази взможност ?!
Затова аз си намерих свой начин да си направя пълномаслено мляко-от сметана и прясно краве мляко.А ако ползвате домашно краве мляко ,сметаната няма да ви е нужна.
И така -катък...как да го направя като до онзи ден не бях подквасвала мляко през живота си.Как?Как ли?
Ами по спомен...Като дете на село,в Деветак,Карнобатско,съм присъствала на подобно "свещенодействие" и разбира се след безброй консултации с всевъзможни кулинарни сайтове,форуми,блогове-накрая реших да направя така, както си ги представям аз нещата,т.е.да се доверя на спомените си.И...май открих топлата вода...
В интернет рецептите за катък са с цедено мляко,което няма нищо общо с това,което аз съм опитвала.
Предлагам на вниманието ви моя вариант,без претенция за изключителност и автентичност,но който се оказа доста сполучлив.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 л.прясно пълномаслено мляко
/+100гр сметана/животинска неподсладена!!! /

300 гр.сирене,най-добре прясно

Млякото се сварява и се охлажда до 40градуса. Добавете сметаната само в случай,че млякото ви не е пълномаслено.Долива се част от топлото мляко към нея да се уеднакви температурата. Продуктите-и сиренето,и сметаната - трябва да са на стайна температура. Натрошава се сиренето и се добавя в млякото.Разбърква се добре,но леко и внимателно. Налива се цялата смес в подходящ затварящ се съд и се завива в одеало или друг подходящ текстил. Държи се така завито някъде на топло за 8-10часа. Когато е готов може да се изцеди в тензух, за да стане с по-гъста консистенция- като крема сирене.Може да се сервира като свежа разядка или на филийка. Любим вкус от детството ми. Комат хляб с катък и гигантски сочен домат...Е,този не е гигантски,но е първия за тази година,който аз съм отгледала и скъсала :)
Ако ползвате домашно мляко просто добавете натрошеното сирене/на стайна температура/,разбъркайте лекичко и завийте съда,сложете на топло за 8-10 часа.


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.
Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

Ето това е истинския катък, който и аз зная! Много съм спорила в кулинарното пространство, защото се бърка с куркумача(кракмач, кротмач, което си е съвсем друго нещо!
За съжаление почти няма от къде да се снабдя с истинско мляко, но ще взема да си направя с купено!
мерси, че ме подсети, Деси!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

Азия (5) аламинути (32) алкохолни (8) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (6) бонбони (5) брауни (2) букли (3) бутер тесто (6) българска кухня (12) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (83) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (26) желе (1) за гости (27) заек (6) закуски (65) здравословно/диетично (5) зеленчукови (53) зимнина (6) какао (10) картофи (11) кафе (4) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (5) кето рецепти (1) кисело мляко (1) кифлички (4) козунак (3) кокос (6) коктейли (5) колбас (12) крем (29) кулинарни книги (48) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (6) майонеза (13) макарони-паста (3) мезета (14) млечни (64) мляно месо (14) моето бебе и аз (1) мултикукър (1) мус (1) на фурна (13) наденица (1) напитки (12) направи си сам (41) нещо набързо (55) нудли (1) ориз (10) основни (55) от кулинарни книги и списания (6) палачинки (5) пастети (4) песто (1) питки (5) пица (7) плодови (58) полезно (2) предястия (8) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (7) разядки (12) риба (1) руло (5) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (6) сач (3) свежо (52) свинско месо (11) сирене (23) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (10) сладкиши (1) сладко (3) сладолед (12) соленки (2) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (76) тесто (25) торти (33) туршии (2) хитрости (24) хлебопекарна (37) хляб (23) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (42) щтрудел (1) ядки (17) яйца (56) ястия с гъби (5) ястия с пиле (35) Jamie Oliver (3) oplympus (2) SO into FOOD (11)

Архив на блога

Коментари

                          Instagram


 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация