И накрая щипка сол: Домашен катък

събота, 18 юни 2016 г.

Домашен катък


Катък обикновено се прави от пълномаслено овче мляко и сирене в края на лятото или поне така са правили бабите ни някога.В днешно време трябва,т.е.понякога се налага да си адаптираме и традициите,и рецептите към съвременните условия.
А те са такива,че във всеки добре зареден магазин можеш да откриеш "от пиле мляко",но овче пълномаслено едва ли.Единствения начин е директно от производител,но ако нямаш тази взможност ?!
Затова аз си намерих свой начин да си направя пълномаслено мляко-от сметана и прясно краве мляко.А ако ползвате домашно краве мляко ,сметаната няма да ви е нужна.
И така -катък...как да го направя като до онзи ден не бях подквасвала мляко през живота си.Как?Как ли?
Ами по спомен...Като дете на село,в Деветак,Карнобатско,съм присъствала на подобно "свещенодействие" и разбира се след безброй консултации с всевъзможни кулинарни сайтове,форуми,блогове-накрая реших да направя така, както си ги представям аз нещата,т.е.да се доверя на спомените си.И...май открих топлата вода...
В интернет рецептите за катък са с цедено мляко,което няма нищо общо с това,което аз съм опитвала.
Предлагам на вниманието ви моя вариант,без претенция за изключителност и автентичност,но който се оказа доста сполучлив.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 л.прясно пълномаслено мляко
/+100гр сметана/животинска неподсладена!!! /

300 гр.сирене,най-добре прясно

Млякото се сварява и се охлажда до 40градуса. Добавете сметаната само в случай,че млякото ви не е пълномаслено.Долива се част от топлото мляко към нея да се уеднакви температурата. Продуктите-и сиренето,и сметаната - трябва да са на стайна температура. Натрошава се сиренето и се добавя в млякото.Разбърква се добре,но леко и внимателно. Налива се цялата смес в подходящ затварящ се съд и се завива в одеало или друг подходящ текстил. Държи се така завито някъде на топло за 8-10часа. Когато е готов може да се изцеди в тензух, за да стане с по-гъста консистенция- като крема сирене.Може да се сервира като свежа разядка или на филийка. Любим вкус от детството ми. Комат хляб с катък и гигантски сочен домат...Е,този не е гигантски,но е първия за тази година,който аз съм отгледала и скъсала :)
Ако ползвате домашно мляко просто добавете натрошеното сирене/на стайна температура/,разбъркайте лекичко и завийте съда,сложете на топло за 8-10 часа.


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

Ето това е истинския катък, който и аз зная! Много съм спорила в кулинарното пространство, защото се бърка с куркумача(кракмач, кротмач, което си е съвсем друго нещо!
За съжаление почти няма от къде да се снабдя с истинско мляко, но ще взема да си направя с купено!
мерси, че ме подсети, Деси!

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

                          Instagram


Коментари

десерти (86) тестени (81) закуски (68) млечни (68) плодови (62) нещо набързо (58) основни (57) яйца (57) свежо (56) зеленчукови (55) кулинарни книги (48) шоколад (45) направи си сам (41) хлебопекарна (39) ястия с пиле (37) торти (35) аламинути (33) крем (32) тесто (32) за гости (30) бисквити (29) експерименти (25) хитрости (25) сирене (24) хляб (24) ядки (20) кексове (17) баници (16) мезета (16) мляно месо (16) на фурна (16) сладки (15) българска кухня (14) майонеза (14) SO into FOOD (13) салати (13) сосове (13) супи (13) какао (12) картофи (12) колбас (12) напитки (12) разядки (12) ориз (11) свинско месо (11) алкохолни (10) предястия (10) сладолед (10) питки (9) здравословно/диетично (8) пица (8) ястия с гъби (8) кокос (7) разни (7) сандвичи (7) чийзкейк (7) бешамел (6) бишкоти (6) бутер тесто (6) заек (6) зимнина (6) кифлички (6) коктейли (6) кюфтета (6) от кулинарни книги и списания (6) Азия (5) без яйца (5) бонбони (5) кексчета (5) пастети (5) руло (5) хоби (5) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) кафе (4) макарони-паста (4) милинки (4) палачинки (4) сушени домати (4) Jamie Oliver (3) букли (3) гости (3) дреболии (3) козунак (3) мултикукър (3) сач (3) сиропирани (3) сладко (3) брауни (2) гофрети (2) кейкпопс (2) кето рецепти (2) кисело мляко (2) кучешки бисквитки (2) локум (2) песто (2) полезно (2) скара (2) сметана (2) соленки (2) турска кухня (2) туршии (2) oplympus (1) булгур (1) гювечета (1) дребни сладки (1) дъска за рязане (1) желе (1) кухненска дъска (1) моето бебе и аз (1) мус (1) наденица (1) нудли (1) парено тесто (1) претцел (1) продуктово позициониране (1) риба (1) рулца от раци (1) сироп (1) сладкиши (1) щтрудел (1)
 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация