Блог класация И накрая щипка сол: Домашен катък

18.06.2016 г.

Домашен катък


Катък обикновено се прави от пълномаслено овче мляко и сирене в края на лятото или поне така са правили бабите ни някога.В днешно време трябва,т.е.понякога се налага да си адаптираме и традициите,и рецептите към съвременните условия.
А те са такива,че във всеки добре зареден магазин можеш да откриеш "от пиле мляко",но овче пълномаслено едва ли.Единствения начин е директно от производител,но ако нямаш тази взможност ?!
Затова аз си намерих свой начин да си направя пълномаслено мляко-от заквасена сметана/или течна сметана,която е за готвене/ и прясно краве мляко.А ако ползвате домашно краве мляко ,сметаната няма да ви е нужна.
И така -катък...как да го направя като дори не съм
подквасвала мляко през живота си.Как?Как ли?
Ами по спомен...Като дете на село,в Деветак,Карнобатско,съм присъствала на подобно "свещенодействие" и разбира се след безброй консултации с всевъзможни кулинарни сайтове,форуми,блогове-накрая реших да направя така, както си ги представям аз нещата,т.е.да се доверя на спомените си.И...май открих топлата вода...
В интернет рецептите за катък са с цедено мляко,което няма нищо общо с това,което аз съм опитвала.
Предлагам на вниманието ви моя вариант,без претенция за изключителност и автентичност,но който се оказа доста сполучлив.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 л.прясно пълномаслено мляко
/+100гр
 сметана /
300 гр.сирене,най-добре прясно

Млякото се сварява и се охлажда до 40градуса. Добавете сметаната само в случай,че млякото ви не е пълномаслено.Долива се част от топлото мляко към нея да се уеднакви температурата. 
Продуктите-и сиренето,и сметаната - трябва да са на стайна температура. Натрошава се сиренето и се добавя в млякото.Разбърква се добре,но леко и внимателно. Налива се цялата смес в подходящ затварящ се съд и се завива в одеало или друг подходящ текстил. Държи се така завито някъде на топло за 8-10часа. Когато е готов може да се изцеди в тензух, за да стане с по-гъста консистенция- като крема сирене.Може да се сервира като свежа разядка или на филийка. Любим вкус от детството ми. Комат хляб с катък и гигантски сочен домат...Е,този не е гигантски,но е първия за тази година,който аз съм отгледала и скъсала :)
Ако ползвате домашно мляко просто добавете натрошеното сирене/на стайна температура/,разбъркайте лекичко и завийте съда,сложете на топло за 8-10 часа.





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

1 мнения:

vesela каза...

Ето това е истинския катък, който и аз зная! Много съм спорила в кулинарното пространство, защото се бърка с куркумача(кракмач, кротмач, което си е съвсем друго нещо!
За съжаление почти няма от къде да се снабдя с истинско мляко, но ще взема да си направя с купено!
мерси, че ме подсети, Деси!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (9) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (48) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics