И накрая щипка сол: Кодрит Кадир

петък, 12 юни 2015 г.

Кодрит Кадир



 Този сладкиш го бях позабравила,а и тук го нямах,затова поправям този пропуск.
Ако до сега не сте го приготвяли,да знаете много сте пропуснали.Но,честно казано,не ми се вярва да не сте го опитвали поне. Имаше един период,преди около две години,беше страшен хит в кулинарните групи във Фейсбук. Ще го намерите във всеки уважаващ себе си кулинарен сайт,блог,форум.
 Този арабски сладкиш е колкото ефектен на външен вид,толкова е и сочен,а най-важното е ,че се приготвя много лесно-да не кажа,че е най-лесния за изпълнение сладкиш,който съм правила някога. Както при всички сладкиши и тук "хватката" с чакането няма как да я прескочиш,но пък си заслужава всяка минута чакане.

ПРОДУКТИ:

За карамела:
1/2ч.ч. захар
За крема:
6 яйца
200 г захар
800 мл. топло прясно мляко
2 ванилии
За кексовата основа:
1 яйце/ може да се замени с 1/2 пасиран банан/
100 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл. олио
100 гр. брашно
5 гр бакпулвер
1 с.л. какао
по желание шепа орехи



Формата,в която го приготвям е 22 см.
За крема се разбиват яйцата със захарта, добавя се ванилията и топлото прясното мляко.
За кекса се разбиват яйцата със захарта, добавя се млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.накрая добавяме и орехите.
Карамелизира се захарта в съда,в който ще се пече сладкиша. Налива се сместа за карамела. След това в яйчената смес се излива кексовата смес. При изпичане тя изплува на повърхността.Така приготвения сладкиш се слага в друга тава с хладка вода. Пече се на водна баня около 50 минути на 170 С,завит с алуминиево фолио. Готовия сладкиш се оставя във водната баня да се охлади и се прибира в хладилника за една нощ обърнат в подноса,в който ще сервираме,но без да вадим от формата.Карамела се стича и напоява кексовата основа,а с добавените орехи ,вкуса напомня на баклава.Формата се маха на следващия ден след като извадим сладкиша от хладилника.
Препоръчвам сладкиша да се сервира с допълнителен карамелен сос и по желание с банани.
В този случай съм ползвала карамеления сос от тази рецепта,който горещо-горещо препоръчвам!!!

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

3 мнения:

Elena Dimitrova каза...

Деси,
не съм правила този сладкиш, но имам рецептата в една книга за индийска кухня.Станал е чудесен.Благодаря ти , че го представяш.
Поздрави !

Unknown каза...

Изглежда страхотно, мисля да го направя за колегите за Коледа. Имам само един въпрос - орехите към кексовата смес ли се добавят? Благодаря.

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Орехите са по желание и не са задължителни.С тях обаче сладкиша е по-вкусен.Добавете ги в кексовата смес.

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics