Блог класация И накрая щипка сол: Пърленки на сач

16.07.2015 г.

Пърленки на сач



































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600-700гр. брашно тип 500
1 пакет суха мая (7гр.)
1 с.л. захар
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. оцет
1 с.л. ракия
1-2 с.л. олио или зехтин
3 с.л. кисело мляко
2 белтъка
1 ч.л. сол


Тестото е същото като на тези питки.Приготвих го в хлебопекарната,като първо се слагат течните съставки,след това сухите.Програма "Тесто",която при мен е час и половина.Малко преди да свърши програмата,сача се слага на обратно,т.е. с дъното надолу да загрява във фурната на максимална мощност.Идеята е да ползваме равна повърхност.Ако не разполагате със сач, ето как могат да се случат нещата :)
Готовото тесто се разделя на топки с еднаква големина,разточва се на кръгли тънки /да ги наречем/платки и с помощта на точилката се пренасят и разстилат върху горещия сач.Пекат се една по една.Изпичането става много бързо,сигурно за по около десетина минути и всяка беше готова.Ще разберете кога са готови-когато от долната страна станат розови и хрупкави,а отгоре се зачервят като на снимката :)Пърленките са много вкусни и засищащи,една ви е напълно достатъчна да се нахраните.
 Това са "вторите" най-вкусни пърленки,които съм опитвала.Защо "вторите"-ще разберете след две-три изречения :)
До скоро мислех,че най-вкусните пърленки,който съм опитвала са тези в Бачково.Истината е че шума на реката,родопския въздух,приятната компания и най-вече бягството от ежедневието ги бяха направили такива :)След безброй опити да открия рецептата,след не знам колко експеримента и опита да ги "докарам" като онези,най-накрая -"Еврика!"-открих тайната на пърленките.На тези,който опитах в Бачково имам предвид.Истината е ,че във всеки супермаркет ги има онези "бачковските" питки-пърленки.Продават се като замразени гръцки питки и ги запичат на сач или тиган,овкусяват с шарена сол и чесново олио и това е .И да,направих ги най-сетне "бачковските пърленки" и бяха същите като тези,които опитахме,но все пак не съвсем-нямаше го шума на реката и родопския въздух...



При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics