И накрая щипка сол: Пърленки на сач

четвъртък, 16 юли 2015 г.

Пърленки на сач



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600-700гр. брашно тип 500
1 пакет суха мая (7гр.)
1 с.л. захар
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. оцет
1 с.л. ракия
1-2 с.л. олио или зехтин
3 с.л. кисело мляко
2 белтъка
1 ч.л. сол


Тестото е същото като на тези питки.Приготвих го в хлебопекарната,като първо се слагат течните съставки,след това сухите.Програма "Тесто",която при мен е час и половина.Малко преди да свърши програмата,сача се слага на обратно,т.е. с дъното надолу да загрява във фурната на максимална мощност.Идеята е да ползваме равна повърхност.Ако не разполагате със сач, ето как могат да се случат нещата :)
Готовото тесто се разделя на топки с еднаква големина,разточва се на кръгли тънки /да ги наречем/платки и с помощта на точилката се пренасят и разстилат върху горещия сач.Пекат се една по една.Изпичането става много бързо,сигурно за по около десетина минути и всяка беше готова.Ще разберете кога са готови-когато от долната страна станат розови и хрупкави,а отгоре се зачервят като на снимката :)Пърленките са много вкусни и засищащи,една ви е напълно достатъчна да се нахраните.
 Това са "вторите" най-вкусни пърленки,които съм опитвала.Защо "вторите"-ще разберете след две-три изречения :)
До скоро мислех,че най-вкусните пърленки,който съм опитвала са тези в Бачково.Истината е че шума на реката,родопския въздух,приятната компания и най-вече бягството от ежедневието ги бяха направили такива :)След безброй опити да открия рецептата,след не знам колко експеримента и опита да ги "докарам" като онези,най-накрая -"Еврика!"-открих тайната на пърленките.На тези,който опитах в Бачково имам предвид.Истината е ,че във всеки супермаркет ги има онези "бачковските" питки-пърленки.Продават се като замразени гръцки питки и ги запичат на сач или тиган,овкусяват с шарена сол и чесново олио и това е .И да,направих ги най-сетне "бачковските пърленки" и бяха същите като тези,които опитахме,но все пак не съвсем-нямаше го шума на реката и родопския въздух...

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

                          Instagram


Коментари

агнешко месо (1) Азия (6) аламинути (28) алкохолни (10) баници (15) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) без яйца (5) бешамел (4) бисквити (24) бишкоти (6) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (1) бутер тесто (6) българска кухня (12) гости (1) гофрети (2) грис (1) десерти (74) дребни сладки (3) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (18) желе (1) за гости (19) заек (4) закуски (56) здравословно/диетично (7) зеленчукови (41) зимнина (7) какао (9) картофи (10) кафе (4) кейкпопс (1) кексове (13) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (2) кифлички (4) козунак (5) кокос (8) коктейли (7) колбас (9) крем (28) крокети (2) кулинарни книги (29) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (4) локум (2) майонеза (14) макарони-паста (4) мезета (15) милинки (4) млечни (57) мляно месо (13) моето бебе и аз (1) мултикукър (3) мус (1) на фурна (19) наденица (2) напитки (10) направи си сам (33) нещо набързо (46) нудли (1) ориз (10) основни (43) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (5) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) питки (10) пица (5) плодови (55) полезно (2) предястия (10) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (5) разядки (12) риба (2) руло (5) рулца от раци (1) руски рецепти (4) салати (10) сандвичи (8) сач (1) свежо (46) свинско месо (10) сирене (21) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (10) сладкиши (2) сладко (4) сладолед (10) сметана (2) соленки (1) сосове (10) супи (9) сушени домати (4) тестени (62) тесто (35) торти (28) турска кухня (5) туршии (2) хитрости (20) хлебопекарна (30) хляб (18) хоби (3) чийзкейк (6) шоколад (37) щтрудел (1) ядки (20) яйца (46) ястия с гъби (8) ястия с пиле (22) Jamie Oliver (1) oplympus (1) SO into FOOD (13)
 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация