И накрая щипка сол: Фокача с картофи и чоризо

петък, 7 юли 2017 г.

Фокача с картофи и чоризо




Необходими продукти:

500 гр  картофи, обелени и нарязани

300-350гр брашно
1 чл суха мая(3-4гр)
1 чл сол
1 чл захар
пресен розмарин
зехтин/олио
1-2 парчета чоризо или колбас по избор
сол на вкус


Сварете картофите докато омекнат.
Отцедете ги в гевгир и си запазете от течността,в която са се варили,за омесване на тестото. 130мл течност трябва да са достатъчни.Охладетете картофите и нека леко да поизсъхнат.
Поставете брашното, маята, солта, захарта в голяма купа и разбъркайте. Отделете 300гр от сварените картофи и ги намачкайте със зехтина или олиото,добавят се към брашното.
Започнете да месите тестото като добавяте картофената вода постепенно. След като сместа се оформи на топка, добавяме малко по  малко зехтин, за да си помогнем с месенето.
Когато стане гладко тестото намазваме с олио/зехтин и поставяме в купа,покрита с кърпа да втаса някъде на топло за около един час.
Щедро намажете тава за печене и разстелете с ръце тестото в тавата.С пръсти направете вдлъбнатини.Отгоре напръскваме с повече зехтин,розмарина се накъсва,останалите картофи се овкусяват със зехтин,сол и розмарин  и се подреждат хаотично из фокачата,нарязваме колбаса и подреждаме,където има място.Може да се поръси със сол или настърган пармезан по желание.
Оставяме тестото да се отпусне за 5-10 мих. ,загрейте фурната до 200С .Пече се 20-25 минути до златисто.






Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая шипка сол",сподели  с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics