Необходими продукти:
крем
1 литър прясно мляко
150 гр захар
80 гр нишесте ванилия
3 яйца
50 гр краве масло
1 ванилия
100 гр шоколад
150 мл течна сметана
готови блатове от магазина или бисквити по избор
за украсата кайсии или праскови и още шоколад
Продуктите са за форма с диаметър 22 см.
Това е бърза торта.В смисъл бързо се прави и бързо изчезва :)
Млякото и 150 гр захар слагаме на котлона да заври.Разтваряме нишестето в 2-3 сл вода и разбиваме/пасираме/ заедно с яйцата.Прецеждаме и наливаме във врящото мляко.Бъркаме непрекъснато,докато се сгъсти.Сваляме от котлона и добавяме една ванилия и маслото.Бъркаме,докато маслото напълно се поеме от крема.По желание може да добавите и желатин в крема,за да стане по стегната тортата.
Формата за торта застиламе с хартия.Използвах кръг с диаметъра на формата от гланцирана картонена подложка за торти,така лесно я прехвърлих в чиния преди поднасяне.
Подреждането е блат или ред бисквити,отгоре крем и повтаряме,като накрая завършваме с крем.По желание може да се добавят плодове,ядки в крема или да се оцвети с шоколад.Прибираме в хладилника да стегне крема.
Загряваме сметаната до кипене.Изключваме и добавяме начупения шоколад.Бъркаме до пълното разтопяване на шоколада и оставяме да се охлади.С тази смес заливаме тортата.
Кайсиите или прасковите измиваме,подсушаваме и разделяме на половинки.Подреждаме върху тортата като се стараем да остане малко място помежду им.
Разтопяваме още 30-50 гр шоколад,с който рисуваме ивиците на пчеличките и очичките им.А с остатъка върху хартия за печене или силиконово килимче оформяме крилца,към които поставяме и клечки за зъби,за да можем да ги закрепим след това изправени.Понеже количеството на шоколада е много малко,аз разтопявам направо в пош за
еднократна употреба.Връзвам на възел и слагам в чаша с топла вода,като
от време на време вадя и размачквам с пръсти,за да проверя дали цялото
количество е разтопено.Ако има неразтопен ще запуши след това
дупчицата.Когато е напълно стопен и не се напипват твърди
участъци,подсушавам торбичката и оставям една-две минути да се
охлади.След това отрязвам връхчето и ползвам за рисуване.
Когато крилцата стегнат се набучват върху кайсиите.Готовата стегнала торта се прехвърля в чиния за сервиране.По желание може да панирате страните и с натрошени бисквити,блатове или ядки.
Бързо,лесно и много вкусно.
Да ви е сладко!!!
Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!
1 мнения:
Деси,
страхотна торта, ще я приготвя при повод.Още повече,че баща ми е пчелар.Записвам си рецептата веднага за проба.Чудесна, красива и интересна е тази торта.
Поздрави и весело лято !
Публикуване на коментар
Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!