Блог класация И накрая щипка сол: Бутер сладкиш с извара,портокал и орехи

21.03.2016 г.

Бутер сладкиш с извара,портокал и орехи


















Приготвянето на този сладкиш няма да ви отнеме повече от час,след което може да се насладите на една дълга пролетна разходка сред природата,а когато се върнете у дома ,той ще ви чака-лек,вкусен и примамващ.




Необходими продукти за форма с падащи стени о 28см:

400-500гр бутер тесто
400гр извара Olympus
350гр цедено кисело мляко Olympus
сока и кората на един портокал/или захаросани портокалови кори,портокалови резанки/
200мл течна сметана
ванилия
150гр захар
2п желатин
100гр орехови ядки
какао на прах
100гр натурален шоколад















Бутер тестото се размразява и разстила върху работния плот.Напръсква се леко с вода,най-лесно и щадящо е с пулверизатор.Поръсва се обилно с какао и се разнася навсякъде,като внимателно се втрива в тестото.Може и без какао/заменете със захар,примерно/,но с него се получава контрастния ефект.
Цялото тесто се нарязва на ленти с дебелина около 0,5-0,7см.Подрежда се в голяма тава,застлана с хартия за печене,както е показано на снимката.Върху хартията се очертава кръг с диаметъра на формата,в която сладкиша ще бъде приготвен.Лентичките се подреждат в кръга.След изпичане те ще бъдат развити за по-лесно оформяне,но с това подреждане ще придобият извитата форма,която ни е нужна.Навиваме ги както  се навива баница :) , но по-хлабаво и отпуснато и на малко разстояние .
Това е с цел да се изпекат по-добре и за да запазят формата си.Останалото тесто се навива на малки отпуснати охлювчета.За формата ,която ползвах-28см,с падащи стени - ми бяха достатъчни 18 бр,но си бях приготвила приготвила 20бр за всеки случай.Печем  за около 10-15 мин-охлювчетата и още плюс 5-10 мин за платката/т.е. вадим охлючетата и връщаме платката във фурната,а може и отделно да ги изпечете/в предварително загрята на 200-220С фурна, без да променяте температурата до края на печенето.Щом са готови и се поохладят,но да не са съвсем изстинали ги подреждам във формата,застлана с хартия или фолио.Подреждането е като на вита баница,а където остават празнини се запълват с малки парченца.За целта платката се развива и се подрежда,пренарежда плътно.Охлювчетата се подреждат отстрани по стените на формата.Поръсваме с част от орехите ,едро натрошени върху платката.Ако ви остане от платката и охлювчетата може да ги натрошите след това в крема.













За него сложих всички продукти в голяма купа-100мл от сметаната,изварата,цеденото мляко,захарта,сока от портокала,ванилията се пасират продължително,докато стане гладка смес.Добавя се разтворения според указанията на опаковката желатин и кората от портокала.Разбърква се добре,а може да се пасира още веднъж.Част от сместа се излива върху бутер тестото,натрошават се и се поръсват орехи,трохички от останалите охлювчета и лентички от платката.Отгоре останалия крем.Върху него едро натрошени орехи.Прибирам някъде на хладно,но не веднага в хладилника.Идеята ми е да не стяга веднага желатина ,за да има време бутер тестото да поеме част от влагата на крема.Когато започне да стяга,заливам с шоколадов ганаш,приготвен от 100мл сметана и 100гр натурален шоколад,върху който обилно поръсих с какао.
За ганаша-сложих сметаната в съд на котлона и да заври,след което залях с нея начупения шоколад.Разбъркваме докато шоколада се разтопи напълно и оставяме да се охлади.След като е добре охладен заливаме и поръсваме с какаото.Прибирам в хладилника за още 4-5-6 часа.Щом всичко стегне,може да сервирате,но ако имате търпение да я оставите за още няколко часа или дори цяла нощ в хладилника,вкуса ще бъде още по-пристрастяващ.



Идея за подобен сладкиш се върти в ума ми и не ми дава мира от доста време.Идеята ми съвсем кристализира след поканата от Olympus Bulgaria да стана част от посланиците на кампанията „Малката черна престилка“,чиято цел е да вдъхнови жените да изпитат удоволствието от готвенето у дома!




Признавам,никога не съм възприемала приготвянето на храната за семейството си единствено като досадно задължение.Обичам да го правя!Доставя ми удоволствие.Но за да бъде удоволствието пълно от споделената храна,е нужен добър,гарантиран краен резултат,който се постига само с качествени продукти.






















При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

2 мнения:

vesela каза...

Деси, чудесен десерт с прекрасните продукти на Олимпус!
И блога ти вече е по-достъпен, радвам се на новия облик!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Благодаря ти,Весе!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (9) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (48) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics