четвъртък, 10 март 2016 г.
Вярно е,че това мляко с ориз е за забравани .
И стана точно както го обичаме всички у дома.Не разварен,а мекичък и на отделни зрънца,добре сварен ориз.И много сочен и кремест се получи.До този момент все "му баех",докато го приготвям.Или предварително го подварявах с 1-2 чаши вода,или постоянно стоях наблизо да не загори,ако е само с мляко.
Забравям всичко,което съм правила до сега,прочела някъде или какво са ме съветвали,просто това е начина -хем лесно,хем много вкусно и най-важното резултата винаги сполучлив.За да бъде такъв резултата,обаче трябва да спазите всичко едно към едно както е описала Тилия в блога си,от където взех рецептата.
Необходими продукти:
4 чаши прясно мляко
4 чаши вода
1 чаша ориз
1 чаша захар
щипка сол
ванилия
Смесват се млякото , водата, захарта, солта и ванилията и се поставят на огъня. Трябва да е в по-голям съд,тъй като сместа не бива да заема повече от 2/3 от обема на съда, в който ще се вари ориза.
Като заври се сипва ориза, разбърква се и се оставя отново да заври. Разбърква се още веднъж,за да се разрохне,понеже зрънцата залепват едно за друго. Похлупва се с капак ,не се затваря, а се похлупва, да има 0,5 см открехнато, намалява се силата на котлона и се оставя да ври на тих огън. НЕ се бърка повече! Оставяме го да си ври тихичко за около 45 минути.Аз ползвам газов котлон и просто намалих максимално.
Изключва се котлона, затваря се капака на тенджерата и се оставя така за още десетина минути.Вече в покой,ориза продължава да се готви и да набъбва . След като си почине :) се разпределя в чашки или купички.Канела или други добавки според вкуса.
Да ви е сладко!
Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
УouТube
Коментари
"И накрая щипка сол" препоръчва ...
|
|
|
|
|
|
|
|
агнешко месо
(1)
Азия
(8)
аламинути
(33)
алкохолни
(13)
арабски
(2)
баници
(16)
барбекю-скара-грил
(4)
без глутен
(5)
без печене
(1)
без яйца
(8)
бешамел
(4)
бисквити
(29)
бишкоти
(7)
бонбони
(5)
брауни
(2)
букли
(3)
булгур
(2)
бутер тесто
(6)
българска кухня
(15)
гости
(2)
гофрети
(2)
грис
(1)
гръцка кухня
(1)
десерти
(87)
дребни сладки
(7)
дреболии
(3)
дъска за рязане
(1)
експерименти
(27)
желе
(1)
за гости
(22)
заек
(4)
закуски
(63)
здравословно/диетично
(9)
зеленчукови
(58)
зимнина
(11)
Испания
(2)
италианска кухня
(3)
какао
(11)
калмари
(1)
картофи
(11)
кафе
(7)
кейкпопс
(1)
кексове
(16)
кексчета
(5)
кето рецепти
(2)
кисело мляко
(4)
кифлички
(4)
козунак
(5)
кокос
(9)
коктейли
(9)
колбас
(10)
Коледа
(1)
крем
(37)
крокети
(2)
кулинарни книги
(25)
кухненска дъска
(1)
кучешки бисквитки
(2)
кюфтета
(5)
лозови листа
(1)
локум
(3)
майонеза
(13)
макарони-паста
(5)
мармалад
(1)
мед
(1)
меденки
(1)
мезета
(20)
миди
(1)
милинки
(4)
млечни
(66)
мляно месо
(15)
моето бебе и аз
(1)
морски дарове
(1)
мултикукър
(3)
мус
(2)
мусака
(1)
на фурна
(28)
наденица
(4)
напитки
(17)
направи си сам
(41)
нещо набързо
(49)
нудли
(1)
ориз
(14)
основни
(58)
от кулинарни книги и списания
(4)
паеля
(1)
палачинки
(8)
парено тесто
(1)
пастети
(5)
песто
(2)
пилешки крилца
(2)
питки
(11)
пица
(5)
плодови
(79)
полезно
(2)
постни
(1)
предястия
(11)
претцел
(1)
продуктово позициониране
(1)
разни
(4)
разядки
(15)
риба
(4)
руло
(6)
рулца от раци
(1)
руски рецепти
(5)
салати
(12)
сандвичи
(8)
сарми
(1)
сач
(1)
свежо
(56)
свинско месо
(14)
сирене
(26)
сироп
(1)
сиропирани
(3)
скара
(2)
сладки
(15)
сладкиши
(9)
сладко
(8)
сладолед
(14)
сметана
(2)
соленки
(2)
сосове
(12)
супи
(9)
сушени домати
(4)
тестени
(71)
тесто
(40)
торти
(34)
турска кухня
(5)
туршии
(3)
френска кухня
(1)
хитрости
(20)
хлебопекарна
(31)
хляб
(22)
хоби
(2)
чийзкейк
(8)
шоколад
(41)
щтрудел
(1)
ядки
(19)
яйца
(47)
ястия с гъби
(9)
ястия с пиле
(26)
Jamie Oliver
(2)
olympus
(2)
SO into FOOD
(13)
0 мнения:
Публикуване на коментар
Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!