Блог класация И накрая щипка сол: Май 2015

30.05.2015 г.

Хляб с маслини и песто от левурда и котлети"Пожарски"

Идеята за този хляб преди доста време видях тук.Аз съответно го приготвих по мой си начин,ползвайки само идеята за оформлението-къде сполучливо,къде не...
Но... оформлението ли е най-важното...аромата,аромата е вълшебен-ненатрапчивия аромат на дивия чесън,на босилек и препечена коричка.А вкуса му се допълва от соления вкус на маслините,а ако добавите и пармезан или кашкавал-получавате не просто пикантен хляб,а и много приятна ароматна закуска.


Необходими
продукти за тестото:

550гр.брашно
3 яйца
150мл.прясно мляко
сол-1чл
захар-1чл
пакетче суха мая-7гр
олио или зехтин-60-70мл

Подправките към хляба:
песто със сусам и левурда 
или
левурда-20-25 листа
маслини-15-20бр
олио-60мл
босилек-3-4 листа/по желание/
 сусам-50 гр/за пестото/
настърган кашкавал или пармезан/по желание/
жълтък за намазване
сусам за поръсване




















Аз си приготвям тестото в хлебопекарната,програма ТЕСТО,по познатия начин-течните съставки отдолу,сухите-отгоре.След като свърши програмата и тестото е втасало,върху намазнена повърхност го разточвам на възможно най-голям и тънък лист.Намазвам равномерно навсякъде с песто,поръсвам наситнени маслини и настъргания кашкавал.Завивам на руло,което прерязвам не много дълбоко по цялата дължина . Разрязаното руло се усуква внимателно и се завива на венец в тавичка с хартия за печене.Оставям го настрана да втаса втори път и да удвои обема си,след което преди да отиде във фурната,го намазвам с жълтък,разбит с 1сл олио/зехтин и поръсвам със сусам.Пече се на 180С за около 25-З0мин.





























Котлети"Пожарски" 

 
  На последните снимки този ароматен хлебец прави компания на
няколко хрупкави котлета"Пожарски",ако ви се прииска да си ги приготвите ще са ви необходими:


за 10броя


400гр. пилешко смляно месо
350гр. кайма смес
1/2 кч заквасена сметана
около 250гр хляб без корите,ползвах ръжен 
прясно мляко за накисване на хляба
1-2бр. яйце/а
1ч.ч. много ситно нарязан лук
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол на вкус
за паниране:
1-2бр. яйца 
1чч брашно
галета и царевично брашно 50/50

Хляба се накисва в млякото и се изстисква добре,натрошава се и се добавя към останалите продукти за котлетите.Всичко се омесва добре и се оформят продълговати,тумбести кюфтета.Подреждат се в подходящ съд и се слагат във фризера или камерата на хладилника,за да се стегнат.Правя това с идеята да ги панирам по-лесно преди да ги сложа да се изпекат.Когато се стегнат ги овалвам в брашно,после яйце и накрая в смес от галета и царевично брашно.Слагам им по едно шишче,ей така за ефект и отиват във фурната на 200С върху хартия за печене докато придобият хрупкав,златист вид.Сервирайте със задушен грах както е в оригиналната рецепта или със свежа салата.А като казах оригинална рецепта за котлетите,то тази не е точно такава,тъй като те се панират в хлебни кубчета и се пържат,а не се пекат във фурна,но при мисълта колко допълнителна мазнина би поел хляба от панировката,се отказах от този вариант.При печенето се отдели доста мазнина,която едва ли бих могла да отстраня,ако бяха пържени.

Като рецепта задоволила царски каприз-тук-успя да задоволи и капризните "вълци" у дома. :D :D :D
Добър апетит!!!


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

22.05.2015 г.

Кренвиршки с кашкавал







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно тип 500
3 яйца,от които се отделя един жълтък за намазване
150 мл прясно мляко
6-7 гр суха мая
1чл сол
1сл захар
50 гр краве масло 
20-30 мл олио за измесване на тестото
5-6 кренвирша
100-150 гр кашкавал
сусам за поръсване
Тестото приготвям в хлебопекарната,програма "ТЕСТО"-30 мин месене и 1 час втасване.След втасването ,измесвам тестото с олиото на ръка и разточвам на квадрат.Разрязвам квадрата на 10-12 ленти,с които увивам нарязаните на две кренвирши,които разцепвам по средата и слагам парченце от кашкавала.Завивам кренвиршите и слагам в намазнена тавичка.Оставям да втасат около половин час.През това време включвам фурната да загрява на 180-190С*.Когато втасат втори път,преди печенето ги намазвам с разбит с малко водичка жълтък и поръсвам със сусам.Печем 20-25 мин или докато се надуят добре и станат с приятна розова коричка.

P.S.: Ето и една идея от мен за по-бързо втасване на тестото.Ако нямате хлебопекарна и сте си го омесили на ръка или с пък с миксер с приставките за тежки теста,можете да го оставите да втаса в микровълновата фурна.Сложете го за 15-20мин на програма РАЗМРАЗЯВАНЕ.Така значително се съкращава времето,друг е въпроса колко полезни или вредни са микровълновите лъчи





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

21.05.2015 г.

The Homemade Bread Cookbook


Можете да изтеглите книгата от pdf файла


Ванилов сладолед с ягоди


Още в началото на май обявих сезона на домашния сладолед за открит у дома с една сладоледена торта,която не стигна до фотосесия.Много ме е яд,за което,заслужаваше да я има-беше разкош и на вкус ,и на вид до момента,в който щерка ми разбра какво има в камерата.То не бяха обещания,увещания,молби,закани,заплахи ,но...уви...заприлича в крайна сметка на швейцарско сирене с дупчица тук,дупчица там.Формата беше откопчана ,та замръзна на една страна.Пълен крах и падение,ахахаха.ММ/разбирай мойто мъж!!!/ много обича да ме успокоява с една дежурна реплика /подходяща точно за такива моменти/:"Я да видим сега к'во не и хареса на тая торта".И като доплълнение да кажа ,че беше за гости...Многоточията в случая не са в ролята на въздишки,а в ролята на едни цветисти изрази,дето ... засрамват каруцар.
Е,раздувам,вярно е,но и е вярно още ме е яд като се сетя.
Затова условие №1 за успешна операция "Сладолед"-конспирация и абсолютна тишина по въпроса.Т.е. ако ще се прави,то трябва да е в делничен ден,когато въпросните
"препятствия" са на градина,училище и на работа.Това ще ви осигури спокойствие,време и поле за действие + възможност за фотосесия на обекта.
Такааа... да започваме...
Необходими продукти:
500мл течна подсладена сметана
4 яйца/по възможност домашни от проверен източник/
10 сл захар
ванилия
30-40 гр масло
100 мл прясно мляко

1чч захар
ягоди 300-400 гр
/желатин/


Сметаната се разбива до твърди връхчета и се връща в хладилника докато и дойде реда.Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.Белтъците се разбиват на сняг с 5сл захар.Жълтъците заедно със захарта слагаме на водна баня и разбиваме докато си променят цвета-станат много светло жълти,и си увеличат обема.Сваляме от котлона и продължаваме с разбиването ,добавяме маслото и млякото на части и разбиваме докато се охладят.Тази топлинна обработка им е напълно достатъчна,за да не са сурови.Ако нещо ви притеснява,може и белтъците да разбиете допълнително на водна баня,за да са минали и те термична обработка.Моите яйца бяха домашни и от възможно най-сигурния източник-мама и тате,така че даже знам в кой ден са снесени,за точния час няма да издребнявам...
Към разбитите жълтъци прибавяме на части белтъците,ванилията и сметаната.Прибираме готовия сладолед в камерата на хладилника,за да се стегне.И започва чакането


 
На всеки 20-30 минути вадим и разбиваме с миксера.Поне два - три пъти.Това е с цел да не се образуват кристалчета в сладоледа.
За ягодите -може да ги добавите на пюре към сладоледа,на парченца или само като украса или да ги насипете със захар от вечерта и после да желирате сока-аз така направих.Ягодките добавих на парченца към сладоледа при последното разбиване.А сока желирах с пакетче желатин,разтворено според указанията на опаковката във формички за лед,на снимките ги няма ,че още не бяха готови.
И така дойде заветния момент на фотосесията с чаша айскола/помните ли я,голям хит беше като бях малка,или пък айснектар-това само като идея/и сладолед с ягоди на тишина и спокойствие.Ами няма такъв кеф пък!!!Чак си завидях,а вечерта възгласите от изненадата бяха...абе само така от тук насетне :)

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

16.05.2015 г.

Къпана /най-вкусната/ баница


Сутринта се събудих с идеята да приготвя нещо вкусно,нещо леко,нещо набързо за закуска.Е,изпълних само първото условие :} По въпроса за леката закуска - може и да бъде,ако се ограничите с едно-единствено парче,обаче не ми се вярва да стане точно така...Набързо?! Няма да стане за секунди,ще отнеме време,при това не малко,но после,ако се решите да я опитате ,ще я споменавате всеки път като се сетите за баница...
Рецептата за тази баница я знам от около тринайсет-четиринайсет години,но както писах в "Домашна точена баница" не ми се вярваше,че ще успея да се справя с разточването.След като се престраших и резултата беше задоволителен,вече добила кураж,днес се предизвиках с тази баничка,която опитах за първи път на гости у една моя колежка преди много-много време.
Подобни рецепти винаги предизвикват полемика коя е вярната,автентична рецепта.Не бива да забравяме,че има най-различни рецепти за това как се приготвя къпана баница и всяка от тях е ВЯРНАТА!!!
За да си я приготвите ще са ви нужни :


брашно-500гр
яйца-5-6бр
2 сл олио
1 чл оцет
125гр краве масло
около 250гр краве сирене
сол-1чл
вода


Тестото много прилича на тесто за домашна паста,направо си е същото всъщност.На сто грама брашно се слага едно яйце.Направих я с 500гр брашно и 6 яйца,защото бяха много малки.Брашното се пресява,прави се кладенче,слага се солта и се чукват вътре яйцата,добавяме 2 сл олио и оцета.Замесва се еластично тесто,което не лепне и се завива с кърпа и се оставя да почине 20-30 минути.Разделя се на 6-8 парчета,който се разточват колкото е възможно по-тъничко,като се поръсва с брашно под и над кората.Готовите разточени кори се нарязват или надупчват,може леко да се раздърпат, и се пускат във вряща вода за минута-две или докато изплуват отгоре и се вадят в гевгир или върху кърпа да се отцедят добре.Корите,които ще се попарват могат да се нарежат на по-малки парчета,за да е по-лесно изваждането и отцеждането.Последните две кори се оставят сурови и е добре да са по-големи.
Когато всички кори са готови започваме подреждането.тавичката , в която ще се пече се намазва обилно с масло и се поръсва леко с брашно.Първо разстиламе една сурова кора,която трябва да е по-голяма от тавичката,да излизат краищата и отвън.Мажем с масло и поръсваме с натрошено сирене.Следват къпаните кори.Подреждаме ги,ако са нарязани,и мажем с масло ,поръсваме със сирене.Така редим,докато свършат.Завършваме с една сурова кора,която раздърпваме леко,за да се изтъни,тъй като се свиват.Подпъхваме краищата и под баницата и мажем с масло.Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Покриваме с фолио или друга по-голяма тава,за да не прегори и печем 15-20мин.Сваляме фолиото или тавата и намаляме на 180С и печем до златисто. След като извадим баницата напръскваме я с вода и покриваме с кърпа за 10 мин., за да изпръхне.
След това ... който ял-ял!За останалите има само ... снимки :) :) :) 

Добър апетит!




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

14.05.2015 г.

Мусака от тиквички с вкусна коричка




Необходими продукти за четири порции:
3-4 по-големи тиквички
200 гр. краве сирене
три яйца
сол на вкус
меко краве масло 1 сл
олио
1-2 домата
кашкавал 

чесън,копър по желание
сол ако е нужна

Включете фурната да се загрява на 200С.Тиквичките измийте и нарежете на колелца.залейте ги с олио и ги объркайте,за да се намазнят всички.Намажете една по-голяма тавичка с олио и подредете тиквичките в нея под наклон като ги застъпвате леко.Опитайте сиренето и ако е нужно,може да ги посолите ,а ако достатъчно солено,няма нужда да се осоляват.Сложете ги във фурната да се запекат,докато омекнат и се зачервят.
Натрошете сиренето,добавете маслото и яйцата.Объркайте добре.Може да добавите малко ситно накълцан копър и 1-2 скилидки счукан чесън по желание.
Когато тиквичките са готови,не изключвайте фурната ,а бързо подредете мусаката.
В тавичката,в която ще я запечете.подредете ред тиквички,ред яйца и сирене,накрая завършете с колелца тънко нарязани домати.Запечете за 15-20 минути и поръсете с настърган кашкавал.Върнете в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна,да се разтопи и запече кашкавала.
Сервирайте леко охладена и със свежа салата.

Добър апетит!






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

13.05.2015 г.

Сусамови бисквитки





Продукти:

1 белтък

7сл захар

ванилия

50гр сусам

1сл брашно


Белтъка се разбива с 5сл захар на сняг.Сусама,брашното,ванилията и 2сл захар се смилат в блендер или кафемелачка,да станат почти на брашно.Лъжица по лъжица се добавя от сухата смес в разбития белтък и се обърква внимателно.С чаена лъжичка се взема от сместа и се сипват топчици на разстояние една от друга върху хартия за печене,тъй като увеличават доста обема си.Печем на 100-120С за 15-17мин.В началото са много меки и крехки и не бива да се докосват,защото се деформират лесно.Когато се охладят добре,а това не отнема твърде много време се украсяват по желание. Аз украсих с бял шоколад.
От това количество излизат само около 15 броя.
Но пък вкуса компенсира малкото количество.Да ви е сладко!
А с тези бисквитки ще бъде -знам го!!!


P.P. :След една нощ в хладилника са даже още по-вкусни!






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

9.05.2015 г.

Mini pies






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

7.05.2015 г.

Домашна точена баница


Рецептата за тази баница взех от тази книга , стр.232 - Обикновена баница със сирене . Много лесна се оказа . Никога не съм предполагала , че ще се справя с разточването на кори за баница , но и това се случи :) Но за да се случи каквото и да е ти трябва желание и вяра,че ще се справиш .
Ето и самата рецепта нагледно:   

































Аз намалих продуктите на половина и ползвах само олио.При разточването ползвах още брашно под и над кората и да си призная нямах за цел кората да прозира,обичам по-дебелите кори,като тези печените на сач по три в пакет.И не я направих наложена ,повече харесвам витите баници.От 500 гр брашно получих шест средно големи дебелички кори.Отгоре намазах обилно с мазнина и надупчих корите ,за да излиза свободно въздуха.
 Пекох в предварително загрята фурна на 200С с вентилатор,а после намалих на 180С .Във фурната сложих и купичка с вода за ефект като печене в конвектомат. Когато доби този вкусен загар , я извадих напръсках с вода и завих в чиста кърпа да омекне и да поизстине...
...само дето второто не се случи, :} защото изчезна за част от секундата,щях да направя асоциация със заглавието на филма с Никълъс Кейдж "Да изчезнеш за 60 секунди" , но... много са 60 секунди...

     

               Домашна точена баница




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

2.05.2015 г.

Торта с бишкоти и Дулсе де лече






Продукти:
300гр бишкоти-33броя
прясно мляко за потапяне на бишкотите около 1чч и половина
КРЕМ 1
400гр Дулсе де лече или кондензирано мляко 1 кутия/варено 1,30 мин в тенджера под налягане-охладено и отворено на следващия ден/
течна сметана -200гр
КРЕМ2
70 гр масло
100гр бял шоколад
70 гр креме сирене
ЗА УКРАСА
бял шоколад
черен или млечен шоколад




Сметаната се разбива до твърди връхчета,към нея се добавя Дулсе де лече, докато се поеме напълно цялото количество.
Ако няматя готово Дулсе де лече,можете да си го приготвите сами като една кутия кондензирано подсладено мляко се сварява за час и половина в тенджера под налягане като водата в тенджерата трябва задължително да го покрива.Времето за варене се отчита след като започне да излиза пара от клапана.Кутията с готово Дулсе де лече се вади след като котлона е изключен и от клапана вече не излиза пара.Кутията с карамеленото мляко се отваря когато е напълно охладено.Най -добре е това да се направи предния ден :)
С този крем слепваме бишкотите,които за кратко топим в прясно мляко,за да омекнат.На снимката е показано как се подреждат редовете :)
Всеки ред се измазва с крем и се подрежда следващия ред.По 11 бишкоти на ред-три реда.
Готовата торта се намазва с цялото количество сметанов крем и се слага в хладилника докато приготвяме украсата.
Разтопяваме по отделно на водна баня шоколадите.На предварително изрязана лента от хартия за печене-с дължина-обиколката на тортата и ширина -височината на тортата,с пош рисуваме красиви елементи с белия шоколад.Оставяме да се стегне и върху тях намазваме тъничко млечния шоколад по цялата повърхност на лентата.Вадим тортата от хладилника и облепяме тортата с шоколадовата лента.Отгоре украсяваме с още шоколад и отново прибираме в хладилника да се стегне шоколада.


Лентата се сваля ,когато шоколада се е стегнал добре.
От останалия бял шоколад,разтопеното масло и крема сиренето приготвяме крема за цветенцата,като ги разбиваме до хомогенна смес и шприцоваме тортата .Прибираме в хладилника за една нощ,да,да знам ,че е трудно да се чака,но пък си заслужава. Гарантирам :}


Да ви е сладко!!!





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (23) за гости (31) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (35) зимнина (1) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (37) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (45) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) туршии (1) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (51) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics