Блог класация И накрая щипка сол: Май 2015

30.05.2015 г.

Хляб с маслини и песто от левурда и котлети"Пожарски"

Идеята за този хляб преди доста време видях тук.Аз съответно го приготвих по мой си начин,ползвайки само идеята за оформлението-къде сполучливо,къде не...
Но... оформлението ли е най-важното...аромата,аромата е вълшебен-ненатрапчивия аромат на дивия чесън,на босилек и препечена коричка.А вкуса му се допълва от соления вкус на маслините,а ако добавите и пармезан или кашкавал-получавате не просто пикантен хляб,а и много приятна ароматна закуска.


Необходими
продукти за тестото:

550гр.брашно
3 яйца
150мл.прясно мляко
сол-1чл
захар-1чл
пакетче суха мая-7гр
олио или зехтин-60-70мл

Подправките към хляба:
песто със сусам и левурда 
или
левурда-20-25 листа
маслини-15-20бр
олио-60мл
босилек-3-4 листа/по желание/
 сусам-50 гр/за пестото/
настърган кашкавал или пармезан/по желание/
жълтък за намазване
сусам за поръсване




















Аз си приготвям тестото в хлебопекарната,програма ТЕСТО,по познатия начин-течните съставки отдолу,сухите-отгоре.След като свърши програмата и тестото е втасало,върху намазнена повърхност го разточвам на възможно най-голям и тънък лист.Намазвам равномерно навсякъде с песто,поръсвам наситнени маслини и настъргания кашкавал.Завивам на руло,което прерязвам не много дълбоко по цялата дължина . Разрязаното руло се усуква внимателно и се завива на венец в тавичка с хартия за печене.Оставям го настрана да втаса втори път и да удвои обема си,след което преди да отиде във фурната,го намазвам с жълтък,разбит с 1сл олио/зехтин и поръсвам със сусам.Пече се на 180С за около 25-З0мин.





























Котлети"Пожарски" 

 
  На последните снимки този ароматен хлебец прави компания на
няколко хрупкави котлета"Пожарски",ако ви се прииска да си ги приготвите ще са ви необходими:


за 10броя


400гр. пилешко смляно месо
350гр. кайма смес
1/2 кч заквасена сметана
около 250гр хляб без корите,ползвах ръжен 
прясно мляко за накисване на хляба
1-2бр. яйце/а
1ч.ч. много ситно нарязан лук
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол на вкус
за паниране:
1-2бр. яйца 
1чч брашно
галета и царевично брашно 50/50

Хляба се накисва в млякото и се изстисква добре,натрошава се и се добавя към останалите продукти за котлетите.Всичко се омесва добре и се оформят продълговати,тумбести кюфтета.Подреждат се в подходящ съд и се слагат във фризера или камерата на хладилника,за да се стегнат.Правя това с идеята да ги панирам по-лесно преди да ги сложа да се изпекат.Когато се стегнат ги овалвам в брашно,после яйце и накрая в смес от галета и царевично брашно.Слагам им по едно шишче,ей така за ефект и отиват във фурната на 200С върху хартия за печене докато придобият хрупкав,златист вид.Сервирайте със задушен грах както е в оригиналната рецепта или със свежа салата.А като казах оригинална рецепта за котлетите,то тази не е точно такава,тъй като те се панират в хлебни кубчета и се пържат,а не се пекат във фурна,но при мисълта колко допълнителна мазнина би поел хляба от панировката,се отказах от този вариант.При печенето се отдели доста мазнина,която едва ли бих могла да отстраня,ако бяха пържени.

Като рецепта задоволила царски каприз-тук-успя да задоволи и капризните "вълци" у дома. :D :D :D
Добър апетит!!!


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

25.05.2015 г.

Песто със сусам и левурда



Необходими продукти:

25-30 листа левурда
60-70 мл зехтин
50 гр сусам
сол на вкус
50гр пармезан/твърдо сирене или някой по-сух кашкавал/
босилек 3-4 листенца/просто за аромат/


  Всички продукти,без пармезана,се слагат блендер,
чопър или пасатор и се разбиват.Накрая се добавя настъргания пармезан/кашкавал/  и се обърква добре.Ако е твърде сухо, се добавя още мъничко зехтин:) 


 
 Желателно е да престои в хладилника за половин час ,за да се смесят ароматите.Страхотна добавка към салати,меса или дори само така на препечена филийка.Планирам да направя питка с пестото и разбира се ще споделя резултата и с вас.Добър апетит!!! 


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

22.05.2015 г.

Кренвиршки с кашкавал







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно тип 500
3 яйца,от които се отделя един жълтък за намазване
150 мл прясно мляко
6-7 гр суха мая
1чл сол
1сл захар
50 гр краве масло 
20-30 мл олио за измесване на тестото
5-6 кренвирша
100-150 гр кашкавал
сусам за поръсване
Тестото приготвям в хлебопекарната,програма "ТЕСТО"-30 мин месене и 1 час втасване.След втасването ,измесвам тестото с олиото на ръка и разточвам на квадрат.Разрязвам квадрата на 10-12 ленти,с които увивам нарязаните на две кренвирши,които разцепвам по средата и слагам парченце от кашкавала.Завивам кренвиршите и слагам в намазнена тавичка.Оставям да втасат около половин час.През това време включвам фурната да загрява на 180-190С*.Когато втасат втори път,преди печенето ги намазвам с разбит с малко водичка жълтък и поръсвам със сусам.Печем 20-25 мин или докато се надуят добре и станат с приятна розова коричка.

P.S.: Ето и една идея от мен за по-бързо втасване на тестото.Ако нямате хлебопекарна и сте си го омесили на ръка или с пък с миксер с приставките за тежки теста,можете да го оставите да втаса в микровълновата фурна.Сложете го за 15-20мин на програма РАЗМРАЗЯВАНЕ.Така значително се съкращава времето,друг е въпроса колко полезни или вредни са микровълновите лъчи





При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

21.05.2015 г.

The Homemade Bread Cookbook


Можете да изтеглите книгата от pdf файла


Ванилов сладолед с ягоди



































Още в началото на май обявих сезона на домашния сладолед за открит у дома с една сладоледена торта,която не стигна до фотосесия.Много ме е яд,за което,заслужаваше да я има-беше разкош и на вкус ,и на вид до момента,в който щерка ми разбра какво има в камерата.То не бяха обещания,увещания,молби,закани,заплахи ,но...уви...заприлича в крайна сметка на швейцарско сирене с дупчица тук,дупчица там.Формата беше откопчана ,та замръзна на една страна.Пълен крах и падение,ахахаха.ММ/разбирай мойто мъж!!!/ много обича да ме успокоява с една дежурна реплика /подходяща точно за такива моменти/:"Я да видим сега к'во не и хареса на тая торта".И като доплълнение да кажа ,че беше за гости...Многоточията в случая не са в ролята на въздишки,а в ролята на едни цветисти изрази,дето ... засрамват каруцар.
Е,раздувам,вярно е,но и е вярно още ме е яд като се сетя.
Затова условие №1 за успешна операция "Сладолед"-конспирация и абсолютна тишина по въпроса.Т.е. ако ще се прави,то трябва да е в делничен ден,когато въпросните
"препятствия" са на градина,училище и на работа.Това ще ви осигури спокойствие,време и поле за действие + възможност за фотосесия на обекта.

Такааа... да започваме...
Необходими продукти:
500мл течна подсладена сметана
4 яйца/по възможност домашни от проверен източник/
10 сл захар
ванилия
30-40 гр масло
100 мл прясно мляко

1чч захар
ягоди 300-400 гр
/желатин/


Сметаната се разбива до твърди връхчета и се връща в хладилника докато и дойде реда.Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.Белтъците се разбиват на сняг с 5сл захар.Жълтъците заедно със захарта слагаме на водна баня и разбиваме докато си променят цвета-станат много светло жълти,и си увеличат обема.Сваляме от котлона и продължаваме с разбиването ,добавяме маслото и млякото на части и разбиваме докато се охладят.Тази топлинна обработка им е напълно достатъчна,за да не са сурови.Ако нещо ви притеснява,може и белтъците да разбиете допълнително на водна баня,за да са минали и те термична обработка.Моите яйца бяха домашни и от възможно най-сигурния източник-мама и тате,така че даже знам в кой ден са снесени,за точния час няма да издребнявам...
Към разбитите жълтъци прибавяме на части белтъците,ванилията и сметаната.Прибираме готовия сладолед в камерата на хладилника,за да се стегне.И започва чакането


На всеки 20-30 минути вадим и разбиваме с миксера.Поне два - три пъти.Това е с цел да не се образуват кристалчета в сладоледа.
За ягодите -може да ги добавите на пюре към сладоледа,на парченца или само като украса или да ги насипете със захар от вечерта и после да желирате сока-аз така направих.Ягодките добавих на парченца към сладоледа при последното разбиване.А сока желирах с пакетче желатин,разтворено според указанията на опаковката във формички за лед,на снимките ги няма ,че още не бяха готови.
И така дойде заветния момент на фотосесията с чаша айскола/помните ли я,голям хит беше като бях малка,или пък айснектар-това само като идея/и сладолед с ягоди на тишина и спокойствие.Ами няма такъв кеф пък!!!Чак си завидях,а вечерта възгласите от изненадата бяха...абе само така от тук насетне :)








При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

16.05.2015 г.

Къпана /най-вкусната/ баница




Сутринта се събудих с идеята да приготвя нещо вкусно,нещо леко,нещо набързо за закуска.Е,изпълних само първото условие :} По въпроса за леката закуска - може и да бъде,ако се ограничите с едно-единствено парче,обаче не ми се вярва да стане точно така...Набързо ли-няма да стане за секунди,ще отнеме време,при това не малко,но после пък ако се решите да я опитате ще я споменавате всеки път като се сетите за баничка...Рецептата за тази баница я знам от около тринайсет-четиринайсет години,но както писах в "Домашна точена баница" не ми се вярваше,че ще успея да се справя с разточването.След като се престраших и резултата беше отличен,вече добила кураж,днес се сетих за тази баничка,която опитах за първи път на гости у една моя колежка преди много-много време.
За да си я приготвите ще са ви нужни :



брашно-500гр
яйца-5-6бр
краве масло-125ГР
краве сирене-около 250гр
сол-1чл
вода
яйца за плънката-2бр

Тестото много прилича на тесто за домашна паста,направо си е същото всъщност.На сто грама брашно се слага едно яйце.Направих я с 500гр брашно и 6 яйца,защото бяха много малки.Брашното се пресява,прави се кладенче,слага се солта и се чукват вътре яйцата.Замесва се еластично тесто,което се завива с кърпа и се оставя да почине.Разделя се на 6-8 парчета,който се разточват колкото е възможно по-тъничко,като се поръсва с брашно под и над кората.Готовите разточени кори се нарязват или надупчват и се пускат във вряща вода за минута-две и се вадят в гевгир да се отцедят добре.Последните две кори се оставят сурови и е добре да са по-големи.С едната застиламе тавата и редим къпаните върху нея,а с другата покриваме къпаната баница.Тавата се намазва обилно с масло и се поръсва с брашно.Застиламе с едната сурова кора.Редим кори,плънка от натрошено сирене с яйца и бучки масло.Пак кори плънка,масло.Завършваме с другата сурова кора,намазваме я отгоре с масло и нарязваме на квадрати.Поставяме тавата в предварително силно загрята фурна на 200-210 градуса. Покриваме с фолио или друга по-голяма тава,за да не прегори и печем 15-20мин.Сваляме фолиото или тавата и намаляме на 180С и печем до златисто. След като извадим баницата напръскваме я с вода и покриваме с кърпа за 10 мин., за да изпръхне.

Добър апетит!










При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!


14.05.2015 г.

Мусака от тиквички с вкусна коричка




Необходими продукти:



три по-големи тиквички

три-четири картофа
две-три зелени чушки
три-четири стръка пресен чесън
няколко скилидки счукан чесън
връзка копър
150-200 гр. краве сирене
три яйца
сол на вкус
бучка масло колкото орех
олио

кашкавал или моцарела за отгоре



 Включете фурната да се загрява на 200С.
Тиквичките и картофите настържете на едро ренде,поизстискайте ги леко от излишната течност.
Чесъна и чушките нарежете на ситно,задушете ги в малко олио и щипка сол.В подходящ съд изсипете задушените чушки и чесън,добавете тиквичките и картофите.Ако е нужно добавете още мъничко мазнина.О
ъркайте ги добре,завийте с алуминиево фолио и ги сложете във фурната да омекнат и да изври почти цялата течност от тиквичките. Когато това стане,се добавя натрошеното краве сирене,маслото,копъра-нарязан на ситно, счукания чесън и рабитите яйца. Ако сиренето е по-безсолно,се добавя сол на вкус.Връщаме във фурната вече без фолио и печем докато стегнат хубаво яйцата.Накрая поръсваме с настъргания кашкавал или парченца моцарела. Запичаме докато се разтопи или докато придобие златиста коричка,както го обичате-така го направете.
В този случай ползвах моцарела.За първи път виждам точно такава-твърда почти колкото кашкавал и се продава на килограм,оформена на щафети. 
Тази мусака я знам от майка ми,но я приготвям по мой си начин. 
Всички продукти могат да се нарежат по на едро,но аз лично не обичам тиквичките да са на едро или на дебели резени,затова си я правя така.В този случай обаче ще трябва да сложите и малко водичка,за да омекнат и да се сварят добре картофите.
Също ако не обичате копър,може да го пропуснете или замените с магданоз. Вкусна  е както топла,така и студена.Дори студена повече я харесвам. 

Поднесена със свежа салата или добре изстуден таратор е чудесно предложение за лек обяд или вечеря!


Добър  апетит!






При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (16) алкохолни (9) баници (11) без глутен (2) бешамел (8) бисквити (20) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) декупаж (2) десерти (68) дреболии (2) експерименти (20) за гости (30) заек (4) закуски (46) зеленчукови (31) какао (5) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (19) кексчета (3) козунак (2) кокос (1) коктейли (4) колбас (10) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (10) макарони (1) мезета (9) млечни (52) мляно месо (8) моето бебе и аз (1) на фурна (6) напитки (12) направи си сам (33) нещо набързо (45) ориз (6) основни (38) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (38) полезно (1) предястия (4) претцел (1) притчи (8) разядки (11) риба (1) руло (3) салати (8) сандвичи (5) сач (3) свежо (39) свинско месо (7) сирене (12) сиропирани (1) скара (1) сладки (14) сладолед (6) соленки (3) сосове (12) супи (10) сушени домати (2) тестени (70) тесто (12) торти (26) хитрости (23) хлебопекарна (27) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (27) ядки (11) яйца (44) ястия с гъби (3) ястия с пиле (25) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (3)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics