И накрая щипка сол: Хляб без глутен,без брашно,без мая

неделя, 1 август 2021 г.

Хляб без глутен,без брашно,без мая




Необходими продукти: 
1 чаша елда 
1 чаша зелена елда 
1/2 чаша киноа 
1/2 чаша просо 
1/2 чаша овесени ядки 
1 сл хуск 
1 чл сол 
1 сл олио/зехтин 

 В голяма купа /да не е метална/смесваме елдата,киноата и просото.Заливаме с филтрирана вода около литър и половина.Завиваме купата с кърпа и оставяме някъде на топло.През лятото може и навън,но да не е на пряко слънце. 
През лятото приготвянето на този хляб отнема съвсем кратко време-за 24 часа е готов.През студените месеци може да отнеме 2-3 дни. 
Семената трябва да ферментират,затова ги оставяме на топло и отвреме на време ги разбъркаваме с дървена лъжица.Трябва да са постоянно покрити с вода,затова ако е нужно добавете малко,колкото да ги покрива и нека не е студена,защото това ще забави ферментацията. Когато в сместа се появят балончета и се усеща приятен леко кисел аромат,е време да се премине към подотовката на хляба. 
Семената се отцеждат и се пасират.Не е нужно да са идеално пасирани,нека се усещат семена в хляба.Добавяме солта,1 сл олио или зехтин,и 1 сл хуск.Пасираме още веднъж-само няколко импулса. Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена /с безглутеново брашно/форма за печене.Оставяме сместа за още няколко часа да втасва,докато се надигне леко. Когато това стане,включваме фурната са загрява на 160С.Поставяме формата в предварително загрятата фурна и печем за 1 час или до суха клечка. Готовия изпечен хляб оставяме да се охлади леко във формата , след което изваждаме и оставяме да се охлади напълно. 
Хляба има влажна,стегната структура и не е трошлив.Много е подходящ за препечени филийки и сандвичи.

Да ви е сладко!
Добър апетит!
И да помним,че никой не е по-голям от хляба!

  Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

ТикТок

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics