И накрая щипка сол: Морковена торта

понеделник, 9 септември 2019 г.

Морковена торта


Необходими продукти:

4 яйца
100гр кафява захар
150гр бяла захар
120мл олио
100мл прясно мляко
5-6 резена мандарини в сироп ситно нарязани или кора от портокал+сок от портокал
300гр брашно за кекс
3-4 сл кокосови стърготини
щипка сол
ванилия
щипка канела
300гр настъргани моркови
орехи
стафиди

глазура:
250 гр крем сирене на стайна температура
50 гр краве масло на стайна температура
200 мл подсладено кондензирано мляко
1-2 сл орехи
ванилия

моркови и орехи за украса




Стафидите се накисват в малко топла вода или в ром.Количеството им е по желание,но принципа "колкото повече,толкова по-добре" важи с пълна сила и за стафидите и за орехите.
Морковите се настъргват и измерват.
Към тях се добавят двата вида захар,яйцата,олиото и прясното мляко.Разбъркваме добре с бъркалка.Добавяме натрошените орехи,кокосовите стърготини,накиснатите и отцедени стафиди,ванилията и канелата.Отново разбъркваме с бъркалката и отгоре пресяваме брашното за кекс/с набухвател/.Ако в момента нямате брашно за кекс,добавете един бакпулвер и 1/4 чл сода бикарбонат.
Включете фурната да загрява на 180С.
Оставете сместа да отпочине за няколко минути , докато загрее фурната.


Намаслете и набрашнете форма за кекс или форма за торта.Излейте сместа в нея.Печете за около 50 минути до 1 час в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор.
След 40-тата минута проверете с клечка за зъби готовноста на кекса.Ако е суха можете да го извадите.Ако е влажна или има трохи по нея печете до края на определеното време.
Готовия изпечен кекс охладете за десетина минути както си е във формата.Аз обръщам формата върху решетка и той сам си пада върху нея,след което махам формата и оставям да се охлади напълно.

За глазурата разбивам с миксера мекото масло и мекото кремсирене.Когато се обединят , добавям кондензираното мляко и отново разбивам.Към готовата глазура добавям 1-2 сл натрошени орехи и ванилията.

Готовия охладен кекс се разрязва на три блата.
Между тях намазваме с част от глазурата.По желание може да сиропирате с прясно мляко портокалов сок.Измазваме и целия кекс с глазура.Прибираме за няколко часа в хладилника.Останалата глазура също прибираме в хладилника да стегне.Преди сервиране украсяваме с още глазура,орехи и моркови и листенца от моркови.

Да ви е слкадко!!!


Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics