И накрая щипка сол: Крок Мадам/Croque Madame

сряда, 28 декември 2016 г.

Крок Мадам/Croque Madame




Необходими продукти за 4 броя:
8 филии хляб
200 гр кашкавал/чедър,грюер,ементал или топено сирене
8 парчета шунка
4 яйца
горчица /по желание/
масло за намазване
сос бешамел
2сл брашно
2 сл масло
1 1/2 чч прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
индийско орехче /по желание/

Колкото повече в съзнанието ми се оформя идеята,че диетата не само е желателна,а спешна и необходима,толкова повече кулинарната ми фантазия лети към към някакви сочни,разтапящи се вкусотии с изобилие от калории.После си казвам,че това ще е последното изкушение преди диетата и се успокоявам,че от утре ... започвам.Започвам ... да,ама не започвам!!!И колкото и да мечтая да заприличам на френска мадама с ТАЗИ /точно!!!/ френска мадама няма как да стане.
Чудя се как успяват с толкова масло ...
Крок Мадам е по-богатия вариант на Крок Мосю,популярния френски сандвич.Единствената разлика е в добавеното яйце,което оприличават на капела,затова и французите са го нарекли мадам.С "капела" или без,истината е,че този сандвич освен,че е изключително вкусен е и изключително засищащ.А за това колко е калоричен,ще се направя,че нито съм чула,нито видяла,нито пък разбрала...
Както е и при много други рецепти и тук има спор за оригиналната рецепта и начин на приготвяне.Съществуват варианти без бешамел,само запечени на грил,други пък топват сандвича в разбити с малко прясно мляко яйца и ги изпържват.Варианти с пилешко вместо шунка.И аз промених нещо.Ама разбира се!Просто замених пърженото яйце със запечено във фурната,докато се забули върху сандвича.

Разтопете маслото в касерола.Добавете брашното и разбъркайте.Запържете го за около минута.Наливайте млякото бавно и по малко,бъркайте енергично,след което добавете сол,подправете с черен пипер и индийско орехче.Оставете да поври,бъркайте постоянно.Намалете огъня и оставете да къкри,докато леко се сгъсти,около 5 до 7 минути.Сваляме от котлона и се разбърква с част от сиренето/кашкавала/,докато се разтопи.

Включете фурната да загрява на максимална мощност заедно с тавичката,в която ще се пекат.
Намажете тъничко 4 филийки с масло и ги подредете в чиния с намазаната страна надолу.От другата страна намажете тъничко с горчица/по желание/,а върху нея с бешамел.Поставете по едно парче шунка,след това сирене/кашкавал и отново по едно парче шунка.Намажете и другите филийки с масло,изрежете в средата кръгли отвори с чаша,ринг или форма за сладки.Сложете филийките върху шунката.Чукнете по едно яйце в изрязаната част на филията и посипете обилно със сирене/кашкавал върху сандвича.Прехвърлете ги в загрятата тавичка.Направих това с цел веднага да започне запичането на сандвича от долната страна.Така за кратко време хем ще се запече,хем яйцето ще остане с течен жълтък.
Запечете сандвичите до забулване на яйцето и разтопяване и запичане на кашкавала/сиренето.И...

...хапнете си го с кеф,нали всички започваме диета от началото на годината ☺☺☺

Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics