И накрая щипка сол: Крок Мадам/Croque Madame

сряда, 28 декември 2016 г.

Крок Мадам/Croque Madame




Необходими продукти за 4 броя:
8 филии хляб
200 гр кашкавал/чедър,грюер,ементал или топено сирене
8 парчета шунка
4 яйца
горчица /по желание/
масло за намазване
сос бешамел
2сл брашно
2 сл масло
1 1/2 чч прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
индийско орехче /по желание/

Колкото повече в съзнанието ми се оформя идеята,че диетата не само е желателна,а спешна и необходима,толкова повече кулинарната ми фантазия лети към към някакви сочни,разтапящи се вкусотии с изобилие от калории.После си казвам,че това ще е последното изкушение преди диетата и се успокоявам,че от утре ... започвам.Започвам ... да,ама не започвам!!!И колкото и да мечтая да заприличам на френска мадама с ТАЗИ /точно!!!/ френска мадама няма как да стане.
Чудя се как успяват с толкова масло ...
Крок Мадам е по-богатия вариант на Крок Мосю,популярния френски сандвич.Единствената разлика е в добавеното яйце,което оприличават на капела,затова и французите са го нарекли мадам.С "капела" или без,истината е,че този сандвич освен,че е изключително вкусен е и изключително засищащ.А за това колко е калоричен,ще се направя,че нито съм чула,нито видяла,нито пък разбрала...
Както е и при много други рецепти и тук има спор за оригиналната рецепта и начин на приготвяне.Съществуват варианти без бешамел,само запечени на грил,други пък топват сандвича в разбити с малко прясно мляко яйца и ги изпържват.Варианти с пилешко вместо шунка.И аз промених нещо.Ама разбира се!Просто замених пърженото яйце със запечено във фурната докато се забули върху сандвича. 

Разтопете маслото в касерола.Добавете брашното и разбъркайте.Запържете го за около минута.Наливайте млякото бавно и по малко,бъркайте енергично,след което добавете сол,подправете с черен пипер и индийско орехче.Оставете да поври,бъркайте постоянно.Намалете огъня и оставете да къкри,докато леко се сгъсти,около 5 до 7 минути.Сваляме от котлона и се разбърква с част от сиренето/кашкавала/,докато се разтопи.
Включете фурната да загрява на максимална мощност заедно с тавичката,в която ще се пекат.
Намажете тъничко 4 филийки с масло и ги подредете в чиния с намазаната страна надолу.От другата страна намажете тъничко с горчица/по желание/,а върху нея с бешамел.Поставете по едно парче шунка,след това сирене/кашкавал и отново по едно парче шунка.Намажете и другите филийки с масло,изрежете в средата кръгли отвори с чаша,ринг или форма за сладки.Сложете филийките върху шунката.Чукнете по едно яйце в изрязаната част на филията и посипете обилно със сирене/кашкавал върху сандвича.
Прехвърлете ги в загрятата тавичка.Направих това с цел веднага да започне запичането на сандвича от долната страна.Така за кратко време хем ще се запече,хем яйцето ще остане с течен жълтък.
Запечете сандвичите до забулване на яйцето и разтопяване и запичане на кашкавала/сиренето.И...
...хапнете си го с кеф,нали всички започваме диета от началото на годината ☺☺☺


При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол...,моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

Азия (5) аламинути (31) алкохолни (8) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (4) без яйца (5) бешамел (6) бисквити (27) бишкоти (6) бонбони (5) брауни (2) букли (3) бутер тесто (6) българска кухня (14) гости (3) гофрети (2) гювечета (1) десерти (84) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (25) желе (1) за гости (27) заек (6) закуски (65) здравословно/диетично (5) зеленчукови (53) зимнина (6) какао (10) картофи (12) кафе (4) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (5) кето рецепти (1) кисело мляко (1) кифлички (6) козунак (3) кокос (7) коктейли (5) колбас (12) крем (30) кулинарни книги (5) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (6) локум (2) майонеза (13) макарони-паста (3) мезета (14) милинки (4) млечни (65) мляно месо (14) моето бебе и аз (1) мултикукър (1) мус (1) на фурна (14) наденица (1) напитки (12) направи си сам (41) нещо набързо (55) нудли (1) ориз (10) основни (54) от кулинарни книги и списания (6) палачинки (4) пастети (4) песто (1) питки (9) пица (8) плодови (59) полезно (2) предястия (8) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (7) разядки (11) риба (1) руло (5) рулца от раци (1) салати (12) сандвичи (6) сач (3) свежо (52) свинско месо (11) сирене (23) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (13) сладкиши (1) сладко (3) сладолед (12) соленки (2) сосове (13) супи (13) сушени домати (2) тестени (78) тесто (30) торти (34) туршии (2) хитрости (24) хлебопекарна (37) хляб (23) хоби (5) чийзкейк (7) шоколад (44) щтрудел (1) ядки (18) яйца (56) ястия с гъби (5) ястия с пиле (35) Jamie Oliver (1) oplympus (1) SO into FOOD (11)

Архив на блога

Коментари

                          Instagram


 





W3Schools W3Schools W3Schools

Web Analytics Блог класация