Блог класация И накрая щипка сол: Ванилов сладолед с ягоди

21.05.2015 г.

Ванилов сладолед с ягоди


Още в началото на май обявих сезона на домашния сладолед за открит у дома с една сладоледена торта,която не стигна до фотосесия.Много ме е яд,за което,заслужаваше да я има-беше разкош и на вкус ,и на вид до момента,в който щерка ми разбра какво има в камерата.То не бяха обещания,увещания,молби,закани,заплахи ,но...уви...заприлича в крайна сметка на швейцарско сирене с дупчица тук,дупчица там.Формата беше откопчана ,та замръзна на една страна.Пълен крах и падение,ахахаха.ММ/разбирай мойто мъж!!!/ много обича да ме успокоява с една дежурна реплика /подходяща точно за такива моменти/:"Я да видим сега к'во не и хареса на тая торта".И като доплълнение да кажа ,че беше за гости...Многоточията в случая не са в ролята на въздишки,а в ролята на едни цветисти изрази,дето ... засрамват каруцар.
Е,раздувам,вярно е,но и е вярно още ме е яд като се сетя.
Затова условие №1 за успешна операция "Сладолед"-конспирация и абсолютна тишина по въпроса.Т.е. ако ще се прави,то трябва да е в делничен ден,когато въпросните
"препятствия" са на градина,училище и на работа.Това ще ви осигури спокойствие,време и поле за действие + възможност за фотосесия на обекта.
Такааа... да започваме...
Необходими продукти:
500мл течна подсладена сметана
4 яйца/по възможност домашни от проверен източник/
10 сл захар
ванилия
30-40 гр масло
100 мл прясно мляко

1чч захар
ягоди 300-400 гр
/желатин/


Сметаната се разбива до твърди връхчета и се връща в хладилника докато и дойде реда.Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.Белтъците се разбиват на сняг с 5сл захар.Жълтъците заедно със захарта слагаме на водна баня и разбиваме докато си променят цвета-станат много светло жълти,и си увеличат обема.Сваляме от котлона и продължаваме с разбиването ,добавяме маслото и млякото на части и разбиваме докато се охладят.Тази топлинна обработка им е напълно достатъчна,за да не са сурови.Ако нещо ви притеснява,може и белтъците да разбиете допълнително на водна баня,за да са минали и те термична обработка.Моите яйца бяха домашни и от възможно най-сигурния източник-мама и тате,така че даже знам в кой ден са снесени,за точния час няма да издребнявам...
Към разбитите жълтъци прибавяме на части белтъците,ванилията и сметаната.Прибираме готовия сладолед в камерата на хладилника,за да се стегне.И започва чакането


 
На всеки 20-30 минути вадим и разбиваме с миксера.Поне два - три пъти.Това е с цел да не се образуват кристалчета в сладоледа.
За ягодите -може да ги добавите на пюре към сладоледа,на парченца или само като украса или да ги насипете със захар от вечерта и после да желирате сока-аз така направих.Ягодките добавих на парченца към сладоледа при последното разбиване.А сока желирах с пакетче желатин,разтворено според указанията на опаковката във формички за лед,на снимките ги няма ,че още не бяха готови.
И така дойде заветния момент на фотосесията с чаша айскола/помните ли я,голям хит беше като бях малка,или пък айснектар-това само като идея/и сладолед с ягоди на тишина и спокойствие.Ами няма такъв кеф пък!!!Чак си завидях,а вечерта възгласите от изненадата бяха...абе само така от тук насетне :)

При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!
Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (9) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (23) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (74) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (48) здравословно/диетично (1) зеленчукови (32) какао (7) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (22) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (55) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (42) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (42) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (43) свинско месо (8) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (73) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (31) щтрудел (1) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics