И накрая щипка сол: Ванилов сладолед с ягоди

четвъртък, 21 май 2015 г.

Ванилов сладолед с ягоди


Още в началото на май обявих сезона на домашния сладолед за открит у дома с една сладоледена торта,която не стигна до фотосесия. Много ме е яд,за което!Заслужаваше да я има.Беше разкош и на вкус ,и на вид до момента, в който щерка ми разбра какво има в камерата.
То не бяха обещания,увещания,молби,закани,заплахи, но...уви...заприлича в крайна сметка на швейцарско сирене с дупчица тук,дупчица там.Формата беше откопчана ,та замръзна на една страна.Пълен крах и падение!
Моят съпруг много обича да ме успокоява с една дежурна реплика /много подходяща точно за такива моменти!!!/:
-Я да видим сега к'во не и хареса на тая торта?!
И като допълнение да кажа ,че беше за гости...
Многоточията в случая не са в ролята на въздишки,а в ролята на едни цветисти изрази,дето ... изчервяват и хамалин.
Е,раздувам,вярно е,но и е вярно,че още малко ме е яд като се сетя.
Затова условие №1 за успешна операция "Сладолед"-конспирация и абсолютна тишина по въпроса.Т.е. ако ще се прави,то трябва да е в делничен ден,когато въпросните
"препятствия" са на детска градина,на училище и на работа.Това ми осигури спокойствие,време и поле за действие+възможност за "някаква" фотосесия на обекта.
Такааа... да забъркаме един сладолед...

Необходими продукти:
300мл течна  сметана ( как да си я направите сами - тук )
3 яйца/по възможност домашни от проверен източник/
10 сл захар
2-3 капки лимонов сок
ванилия

захар 2-3 сл
ягоди около 200 гр



Сметаната се разбива до твърди връхчета и се връща в хладилника,докато и дойде реда.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват на сняг с 5сл захар.
Когато са на стайна температура,белтъците се разбиват най-лесно.Ако вашите яйца са току-що извадени от хладилника,можете да ги сложите за няколко минути в топла вода.След това подсушете идеално яйцата,счупете и разделете на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците първо с лимоновия сок на пухкава пяна,едва след това започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица,като след всяка разбивате добре.Прибираме в хладилника,докато приготвим жълтъците.
Жълтъците заедно с останалата захар слагаме на водна баня и разбиваме,докато си променят цвета-станат много светло жълти,и си увеличат обема.Сваляме от котлона и продължаваме с разбиването ,докато се охладят.Тази топлинна обработка им е напълно достатъчна,за да не са сурови.Ако нещо ви притеснява,може и белтъците да разбиете допълнително на водна баня,за да са минали и те термична обработка.Моите яйца бяха домашни и от възможно най-сигурния източник-щастливите ни кокошки от село,така че даже знам в кой ден са снесени,за точния час няма да издребнявам...
Към разбитите жълтъци прибавяме на части белтъците,ванилията и сметаната.Прибираме готовия сладолед в камерата на хладилника,за да се стегне.
И започва чакането.
На всеки 20-30 минути вадим и разбиваме с миксера.Поне два - три пъти.Това е с цел да не се образуват кристалчета в сладоледа.
Заемаме се с плодовото пюре.
Почистете и измийте ягодите.Отделете си за украса,а другите нарежете на ситно.Добавете захарта.Количеството,което добавих е 2 сл,тъй като бяха добре узрели и сладки.Ако са леко кисели,добавете 3 или 4 сл.Загрейте ягодите на котлона,докато захарта се разтопи.Свалете от котлона и намачкайте.Оставете ги напълно да се охладят.
Когато ягодите са напълно охладени,извадете сладоледа от камерата и разбийте за последен път.Сипете половината от сладоледа в съда,в който ще го замразявате.Отгоре разпределете половината от ягодите,върху тях изсипете останалата част от сладоледа и добавете останалите ягоди.Разбъркайте с леки и нежни движения сладоледа с ягодите,за да се получи мраморен ефект.Приберете в камерата отново,за да замръзне добре.Ще му трябват минимум 4 часа,а най-добре е да се сервира на следващия ден.
В този си вид (на снимките)е след 4 часа престой в камерата и е доста мек.

P.S.:Има един трик,ако искате ягодите да не се превърнат в бучки лед при замръзването,заменете половината от захарта за ягодите с 1 сл глюкоза.Добавете я към пюрето и тя ще го направи меко,дори и в замразено състояние.Аз добавих и се получи чудесно.
Но сега си мисля,че вероятно в това е причината,заради която се нуждаеше от повече време,за да замръзне добре .



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics