И накрая щипка сол: Къпана /най-вкусната/ баница

събота, 16 май 2015 г.

Къпана /най-вкусната/ баница



Сутринта се събудих с идеята да приготвя нещо вкусно,нещо леко,нещо набързо за закуска.Е,изпълних само първото условие :} По въпроса за леката закуска - може и да бъде,ако се ограничите с едно-единствено парче,обаче не ми се вярва да стане точно така...Набързо?! Няма да стане за секунди,ще отнеме време,при това не малко,но после,ако се решите да я опитате ,ще я споменавате всеки път като се сетите за баница...
Рецептата за тази баница я знам от около тринайсет-четиринайсет години,но както писах в "Домашна точена баница" не ми се вярваше,че ще успея да се справя с разточването.След като се престраших и резултата беше задоволителен,вече добила кураж,днес се предизвиках с тази баничка,която опитах за първи път на гости у една моя колежка преди много-много време.
Подобни рецепти винаги предизвикват полемика коя е вярната,автентична рецепта.Не бива да забравяме,че има най-различни рецепти за това как се приготвя къпана баница и всяка от тях е ВЯРНАТА!!!

За да си я приготвите ще са ви нужни :

брашно-500гр
яйца-5-6бр
2 сл олио
1 чл оцет
125гр краве масло
около 250гр краве сирене
сол-1чл
вода



Тестото много прилича на тесто за домашна паста,направо си е същото всъщност.На сто грама брашно се слага едно яйце.Направих я с 500гр брашно и 6 яйца,защото бяха много малки.Брашното се пресява,прави се кладенче,слага се солта и се чукват вътре яйцата,добавяме 2 сл олио и оцета.Замесва се еластично тесто,което не лепне и се завива с кърпа и се оставя да почине 20-30 минути.Разделя се на 6-8 парчета,който се разточват колкото е възможно по-тъничко,като се поръсва с брашно под и над кората.Готовите разточени кори се нарязват или надупчват,може леко да се раздърпат, и се пускат във вряща вода за минута-две или докато изплуват отгоре и се вадят в гевгир или върху кърпа да се отцедят добре.Корите,които ще се попарват могат да се нарежат на по-малки парчета,за да е по-лесно изваждането и отцеждането.Последните две кори се оставят сурови и е добре да са по-големи.
Когато всички кори са готови започваме подреждането.тавичката , в която ще се пече се намазва обилно с масло и се поръсва леко с брашно.Първо разстиламе една сурова кора,която трябва да е по-голяма от тавичката,да излизат краищата и отвън.Мажем с масло и поръсваме с натрошено сирене.Следват къпаните кори.Подреждаме ги,ако са нарязани,и мажем с масло ,поръсваме със сирене.Така редим,докато свършат.Завършваме с една сурова кора,която раздърпваме леко,за да се изтъни,тъй като се свиват.Подпъхваме краищата и под баницата и мажем с масло.Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Покриваме с фолио или друга по-голяма тава,за да не прегори и печем 15-20мин.Сваляме фолиото или тавата и намаляме на 180С и печем до златисто. След като извадим баницата напръскваме я с вода и покриваме с кърпа за 10 мин., за да изпръхне.
След това ... който ял-ял!За останалите има само ... снимки :) :) :)

Добър апетит!



Ако харесваш днешната публикация и блога "И накрая щипка сол",сподели с приятели в социалните мрежи.Коментирай всичко,което те вълнува!Задай въпросите си!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Напишете своя коментар, въпрос ,мнение.Благодаря!

Instant Vortex Plus - ПРОМО, 720x300
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ DUO CRISP ULTIMATE LID, 01.11-10.11.2022

УouТube

Коментари

агнешко месо (1) Азия (8) аламинути (33) алкохолни (13) арабски (2) баници (16) барбекю-скара-грил (4) без глутен (5) без печене (1) без яйца (8) бешамел (4) бисквити (29) бишкоти (7) бонбони (5) брауни (2) букли (3) булгур (2) бутер тесто (6) българска кухня (15) гости (2) гофрети (2) грис (1) гръцка кухня (1) десерти (87) дребни сладки (7) дреболии (3) дъска за рязане (1) експерименти (27) желе (1) за гости (22) заек (4) закуски (63) здравословно/диетично (9) зеленчукови (58) зимнина (11) Испания (2) италианска кухня (3) какао (11) калмари (1) картофи (11) кафе (7) кейкпопс (1) кексове (16) кексчета (5) кето рецепти (2) кисело мляко (4) кифлички (4) козунак (5) кокос (9) коктейли (9) колбас (10) Коледа (1) крем (37) крокети (2) кулинарни книги (25) кухненска дъска (1) кучешки бисквитки (2) кюфтета (5) лозови листа (1) локум (3) майонеза (13) макарони-паста (5) мармалад (1) мед (1) меденки (1) мезета (20) миди (1) милинки (4) млечни (66) мляно месо (15) моето бебе и аз (1) морски дарове (1) мултикукър (3) мус (2) мусака (1) на фурна (28) наденица (4) напитки (17) направи си сам (41) нещо набързо (49) нудли (1) ориз (14) основни (58) от кулинарни книги и списания (4) паеля (1) палачинки (8) парено тесто (1) пастети (5) песто (2) пилешки крилца (2) питки (11) пица (5) плодови (79) полезно (2) постни (1) предястия (11) претцел (1) продуктово позициониране (1) разни (4) разядки (15) риба (4) руло (6) рулца от раци (1) руски рецепти (5) салати (12) сандвичи (8) сарми (1) сач (1) свежо (56) свинско месо (14) сирене (26) сироп (1) сиропирани (3) скара (2) сладки (15) сладкиши (9) сладко (8) сладолед (14) сметана (2) соленки (2) сосове (12) супи (9) сушени домати (4) тестени (71) тесто (40) торти (34) турска кухня (5) туршии (3) френска кухня (1) хитрости (20) хлебопекарна (31) хляб (22) хоби (2) чийзкейк (8) шоколад (41) щтрудел (1) ядки (19) яйца (47) ястия с гъби (9) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (2) olympus (2) SO into FOOD (13)
DUO EVO PLUS - ПРОМО
 





W3Schools W3Schools

Web Analytics