Блог класация И накрая щипка сол: Къпана /най-вкусната/ баница

16.05.2015 г.

Къпана /най-вкусната/ баница




Сутринта се събудих с идеята да приготвя нещо вкусно,нещо леко,нещо набързо за закуска.Е,изпълних само първото условие :} По въпроса за леката закуска - може и да бъде,ако се ограничите с едно-единствено парче,обаче не ми се вярва да стане точно така...Набързо ли-няма да стане за секунди,ще отнеме време,при това не малко,но после пък ако се решите да я опитате ще я споменавате всеки път като се сетите за баничка...Рецептата за тази баница я знам от около тринайсет-четиринайсет години,но както писах в "Домашна точена баница" не ми се вярваше,че ще успея да се справя с разточването.След като се престраших и резултата беше отличен,вече добила кураж,днес се сетих за тази баничка,която опитах за първи път на гости у една моя колежка преди много-много време.
За да си я приготвите ще са ви нужни :



брашно-500гр
яйца-5-6бр
краве масло-125ГР
краве сирене-около 250гр
сол-1чл
вода
яйца за плънката-2бр

Тестото много прилича на тесто за домашна паста,направо си е същото всъщност.На сто грама брашно се слага едно яйце.Направих я с 500гр брашно и 6 яйца,защото бяха много малки.Брашното се пресява,прави се кладенче,слага се солта и се чукват вътре яйцата.Замесва се еластично тесто,което се завива с кърпа и се оставя да почине.Разделя се на 6-8 парчета,който се разточват колкото е възможно по-тъничко,като се поръсва с брашно под и над кората.Готовите разточени кори се нарязват или надупчват и се пускат във вряща вода за минута-две и се вадят в гевгир да се отцедят добре.Последните две кори се оставят сурови и е добре да са по-големи.С едната застиламе тавата и редим къпаните върху нея,а с другата покриваме къпаната баница.Тавата се намазва обилно с масло и се поръсва с брашно.Застиламе с едната сурова кора.Редим кори,плънка от натрошено сирене с яйца и бучки масло.Пак кори плънка,масло.Завършваме с другата сурова кора,намазваме я отгоре с масло и нарязваме на квадрати.Поставяме тавата в предварително силно загрята фурна на 200-210 градуса. Покриваме с фолио или друга по-голяма тава,за да не прегори и печем 15-20мин.Сваляме фолиото или тавата и намаляме на 180С и печем до златисто. След като извадим баницата напръскваме я с вода и покриваме с кърпа за 10 мин., за да изпръхне.

Добър апетит!










При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., 
моля посочете линк към съответната публикация!!!
Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!


0 мнения:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (19) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (3) бешамел (7) бисквити (21) бишкоти (5) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (71) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (31) какао (6) картофи (12) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (18) кексчета (4) козунак (3) кокос (1) коктейли (4) колбас (11) крем (20) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (10) млечни (54) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (12) направи си сам (36) нещо набързо (49) ориз (6) основни (41) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (2) питки (2) пица (3) плодови (40) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (10) риба (1) руло (3) салати (10) сандвичи (5) сач (3) свежо (41) свинско месо (7) сирене (14) сиропирани (1) скара (1) сладки (13) сладолед (8) соленки (3) сосове (13) супи (11) сушени домати (1) тестени (73) тесто (14) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (28) хляб (30) хоби (5) чийзкейк (4) шоколад (30) ядки (12) яйца (49) ястия с гъби (4) ястия с пиле (24) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)

Снимките в този блог са обект на авторско право по Закона за авторското право и сродните му права.

 
Web Analytics