Блог класация И накрая щипка сол: Къпана /най-вкусната/ баница

16.05.2015 г.

Къпана /най-вкусната/ баница


Сутринта се събудих с идеята да приготвя нещо вкусно,нещо леко,нещо набързо за закуска.Е,изпълних само първото условие :} По въпроса за леката закуска - може и да бъде,ако се ограничите с едно-единствено парче,обаче не ми се вярва да стане точно така...Набързо?! Няма да стане за секунди,ще отнеме време,при това не малко,но после,ако се решите да я опитате ,ще я споменавате всеки път като се сетите за баница...
Рецептата за тази баница я знам от около тринайсет-четиринайсет години,но както писах в "Домашна точена баница" не ми се вярваше,че ще успея да се справя с разточването.След като се престраших и резултата беше задоволителен,вече добила кураж,днес се предизвиках с тази баничка,която опитах за първи път на гости у една моя колежка преди много-много време.
Подобни рецепти винаги предизвикват полемика коя е вярната,автентична рецепта.Не бива да забравяме,че има най-различни рецепти за това как се приготвя къпана баница и всяка от тях е ВЯРНАТА!!!
За да си я приготвите ще са ви нужни :


брашно-500гр
яйца-5-6бр
2 сл олио
1 чл оцет
125гр краве масло
около 250гр краве сирене
сол-1чл
вода


Тестото много прилича на тесто за домашна паста,направо си е същото всъщност.На сто грама брашно се слага едно яйце.Направих я с 500гр брашно и 6 яйца,защото бяха много малки.Брашното се пресява,прави се кладенче,слага се солта и се чукват вътре яйцата,добавяме 2 сл олио и оцета.Замесва се еластично тесто,което не лепне и се завива с кърпа и се оставя да почине 20-30 минути.Разделя се на 6-8 парчета,който се разточват колкото е възможно по-тъничко,като се поръсва с брашно под и над кората.Готовите разточени кори се нарязват или надупчват,може леко да се раздърпат, и се пускат във вряща вода за минута-две или докато изплуват отгоре и се вадят в гевгир или върху кърпа да се отцедят добре.Корите,които ще се попарват могат да се нарежат на по-малки парчета,за да е по-лесно изваждането и отцеждането.Последните две кори се оставят сурови и е добре да са по-големи.
Когато всички кори са готови започваме подреждането.тавичката , в която ще се пече се намазва обилно с масло и се поръсва леко с брашно.Първо разстиламе една сурова кора,която трябва да е по-голяма от тавичката,да излизат краищата и отвън.Мажем с масло и поръсваме с натрошено сирене.Следват къпаните кори.Подреждаме ги,ако са нарязани,и мажем с масло ,поръсваме със сирене.Така редим,докато свършат.Завършваме с една сурова кора,която раздърпваме леко,за да се изтъни,тъй като се свиват.Подпъхваме краищата и под баницата и мажем с масло.Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Покриваме с фолио или друга по-голяма тава,за да не прегори и печем 15-20мин.Сваляме фолиото или тавата и намаляме на 180С и печем до златисто. След като извадим баницата напръскваме я с вода и покриваме с кърпа за 10 мин., за да изпръхне.
След това ... който ял-ял!За останалите има само ... снимки :) :) :) 

Добър апетит!




При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!!Коментирай всичко,което те вълнува!Сподели своето мнение!

0 мнения:

Публикуване на коментар

Въведи своя e-mail в полето и натисни бутона Submit,за да получаваш всичко ново в пощата си

аламинути (21) алкохолни (10) баници (10) без глутен (2) без яйца (4) бешамел (7) бисквити (24) бишкоти (4) бонбони (3) брауни (2) бутер тесто (6) гости (3) гювечета (1) десерти (73) дреболии (2) експерименти (22) за гости (30) заек (6) закуски (49) здравословно/диетично (1) зеленчукови (33) какао (7) картофи (11) кафе (3) кейкпопс (2) кексове (17) кексчета (4) козунак (3) кокос (2) коктейли (4) колбас (11) крем (23) кулинарни книги (51) кучешки бисквитки (2) майонеза (11) макарони (1) мезета (11) млечни (59) мляно месо (10) моето бебе и аз (1) на фурна (7) напитки (13) направи си сам (36) нещо набързо (50) ориз (6) основни (44) от кулинарни книги и списания (4) палачинки (4) пастети (3) питки (2) пица (3) плодови (44) полезно (1) предястия (3) претцел (1) разни (5) разядки (9) риба (1) руло (4) салати (9) сандвичи (5) сач (3) свежо (44) свинско месо (9) сирене (14) сироп (1) сиропирани (1) скара (1) сладки (12) сладолед (10) соленки (3) сосове (13) супи (12) сушени домати (1) тестени (72) тесто (15) торти (27) хитрости (24) хлебопекарна (26) хляб (28) хоби (5) чийзкейк (6) шоколад (32) щтрудел (1) ядки (12) яйца (50) ястия с гъби (4) ястия с пиле (26) Jamie Oliver (5) oplympus (3) SO into FOOD (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics